Megint egy szülinapos, és megint majdnem lemaradtam! Isten éltessen, Bundik!
Katamami, nekem is van egy elfekvő gépem, enyhén meglazult a tengely, ezért még időben dagasztógépre cseréltem, most ott ül a szoba sarkában. Magát a gépet tök ingyen odaadom bárkinek, az üst 4500 körül van hozzá, de ez is használható még egy darabig. Részletes leírás a rövid ismertetőknél. Szegedre még talán el is tudnám küldeni, amíg tart a vizsgaidőszak.
Margit, ez a pékség élmény lehetett!
Én mostanában szódabikarbónás kenyerekkel kísérletezek, mert gyorsabban elkészül, és csak barna lisztből is kiváló lesz.
Kel a nyanyusom! DE azt a mindenit: EZ nem cafol ra a nevere, de nem am!! Olyan rucskos szakadt repedt a lelkem hogy elneveztem BANYA-kenyernek. Ennek meg a Nivea-visage sem segitene ha megkennem vele. A jo Istenke tudja csak, hogy mi fog kisulni ! Lisztes pakolasos tapetaragaszto""".hihi Kidobni mar csakazert sem fogom. Elfogyasztom uuugy ahogy lesz. pedig mindent a reci szerint keszitettem. Vett meg fel vizet, mert nagyon szaraz volt. Nemakart osszeallni , DE nem tul sok benne! A vasorru muve ez. Elvarazsolta. No, megyek es beteszem sutni mert most csorgott az ora.
KATAM: multkor amikor kerdeztel a keresett tortarol, vartalak hogy valaszolsz aztan nem jottel. Igy En is elmentem a dolgomra. Nincs harag am NEM azert mondom!! Orulok hogy CSAKmeglett a reci amit kerestel. Jo sutogetest es kostolgatast.
BUNDIKOM: Nagyon boldog szulinapot, erot-egeszseget es sok szerencset kivanok!!
Boldog, vidám ünneplést kívánok minden kedves ünnepelőknek!
Mégegyszer nagyon köszönöm a válaszokat az élesztő lefagyasztására vonatkozóan.
Ma kísérletező kedvemben vagyok. Jól bevált napi rozskenyérkénket (ukrán)most gépi sütésre adaptáltam. Ha beválik, akkor a nyári hőségek idején áttérek a csupán gépi sütésekre. Sőt a kelési fázist nyugodtan áttehetem éjszakára. Igy azt hiszem bárki süthet magának egy kis adag rozskenyeret is ha a családban egyébként nincs rá igény.
A gépi kenyeret is kézzel kell dagasztani, az eddigi gyakorlatnak megfelelően s aztán megformázva betenni a tartályba. A nedvesen tartás itt is fontos, de 1-2 alkalomnál többre nincs szükség, sőt sütéskor egyáltalán nem kell rá vizet porlasztani..
A rozskenyérke, most sül. Nagyon ígéretesnek látszik. Mindjárt fel is teszem az albumomba az eddig készült fázisképeket.
Ildikó!Neked is köszönöm a segítségedet!Margitka megoldotta a problémámat.A zebra tortát kerestem,csak valamiért(talán Cavington kellene) csíkos néven kerestem.
Elisbeth!Nagyon köszönöm,hogy segítettél,de nem a kekszre gondoltam és közben meg is oldódott a dolog.Én nem adtam jó információt a gondommal kapcsolatban.
Szokimoki köszönöm a jókívánságot, hát igen, ma beléptem a XXXX-esek táborába Egy kisebb kertipartit rendezünk, a nővéremék jönnek át. Grillezünk valamit.
Margit nagyon érdekes volt a pékes beszámolód! Köszönet érte! Azt hiszem megint elleshettünk valamit a profiktól Azért én maradok a saját készítésű kenyérkéimnél. Valahogy jobban esik, ha tudom, hogy a saját "verítékem" is benne van (akár szó szerint is lehet érteni )
Sziasztok!Most jutottam át a demarkációs vonalon,alig győzők olvasni.Nálunk még tart az ostrom,de már haladunk,ha lassan is.Gratulálok Mindenkinek a szépségekért!
Bezsának utólag is boldog névnapot kivánok!
Én is sütögetek,ahogy a munka engedi.Nem tudom mikor tudok jönni,addig minden jót kivánok Mindenkinek!
Vittem a kertesbe képeket. Játékot és egy kis ízelítőt is a Skanzenből. A talán legérdekesebbeket azonban itt mutatatom meg:
Hát ez lenne az, gondolom megértitek miért hoztam ide
Kb. fél órával a kenyérsütés előtt érkeztünk ide. Ez elég volt, hogy körbenézzek és felmérjem a terepet és szóba elegyedjek a pékkel. Kicsit beszélgettünk, kérdezgettem, aztán elmeséltem, hogy én is szoktam kenyeret sütni, ezért érdeklődöm ilyen részletesen. Kicsit vizsgáztatott, amikor kérdeztem milyen lisztből is sütnek. Összehúzott szemöldökkel rámnézett, azt mondja 112-ből és várta a hatást. Mondtam neki, hogy én 80-ból és rámosolyogtam Kicsit megenyhülve mondta, hogy ők csak a kovászt csinálják abból. No, szóval a vizsgán átmentem, így még azt is megengedte, hogy bemenjek fotózni, amikor beveti a kenyereket a kemencébe.
Az 1. képen a formázott, kelő tészta látható.
A 2. képen a gőzcsinálás legutolsó fázisa. Jobbra látható egy műanyag vödör, ez volt tele vízzel és poharanként locsolta be a "pékbácsi" a tűztérbe. Borzasztó nagy gőzt csinált, bár nem tudom a kenyerek körül mennyi maradt belőle, mire a több mint 50 cipót és veknit bevetette. Kint mindenesetre elég elviselhetetlen, füstös gőz volt.
A többi képen a kenyerek bevetése látható. Kifordította a kosárból a péklapátra, lekente egy nagy, vizezett kefével, bevágta és betolta a kemencébe. Olyan lazán bánt a megkelt tésztával, ahogy én sose mernék. Korábban már próbálkoztam kosárban kelesztéssel, főleg mert azt reméltem tőle, hogy egyenletesebb szerkezetű kenyeret lehet majd sütni, de akkor még nem volt elég nagy edényem, amibe át tudtam volna a kosaramból borítani a tésztát. Most ez megint eszembe jutatta a kosaras kelesztést, így a nagy jénaimmal újra ki fogom próbálni.
Ami még érdekesség: Rákérdeztem a kovászra, hogyan csinálják? Tudjátok mi derült ki???????????
Azt amit most csinálunk nyanyust, azt használják ők is kovásznak
12 órát kelesztik, majd langyos vízzel elkeverik és így teszik hozzá a sót és a többi lisztet. Ebből lett az a tészta, amit a képeken láthattok. Állítása szerint semmilyan adalékot nem használnak, de el is hiszem, mert érdekes módon elég szoros kenyeret sütnek. Ja..., mert kaptam egy szelet kóstolót, nagyon szerette volna bebizonyítani, hogy a házi kenyér azért talán mégsem olyan, jó, mint az ő kemencében sült cipója
Vastag, nagyon ropogós héja volt és az alja bizony feketére sült (égett).
A 3-4. illetve a 8-9. képen talán lehet látni, hogy a kiborított tészta hogy ellapult. Nagyon lágy, de kimondottan jó szerkezetű, állagú volt a tésztájuk. Ahogy kiborította, néhány pillanat múlva szépen elterült a lapáton. Gondolom még olyan fázisban kell kifordítani és sülni tenni a tésztát, amikor a sütés alatt még egy kicsit kelni tud, mert a kész kenyér szép, gömbölyű tetejű volt.
Az áraik horrorisztikusak voltak. Egy kicsi, kb. maréknyi pogácsa 100 forint, ezek a kenyércipók (súlyát nem tudom, talán 60-70 dkg-osak lehettek) 250 forint, egy fél kilós kalács 450 forint volt. Na mindegy, hisz nem vásárolni mentünk, ezt csak érdekességként jegyeztem meg.
Szóval nagyon látványos, érdekes és tanulságos volt az egész, nagyon örültem, hogy sikerült így elcsípni ezt a kenyérsütést és egy ilyen közlékeny, végül is barátságos péket találni mindehhez.
Szép napot kívánok még egyszer mindenkienk holnapra, üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit