Bundik! Én megvallom, nem szoktam ujradagasztani. Csak kiveszem, mit veszem, tépem a tálból, és beleteszem a langyos folyadékba, úgy a lisztet rá, és 20 percig dagasztom. Aztán kelesztem kétszer, és sütöm. Nem foglalkozom vele, hogy hány napos, persze 1 hétnél tovább már nem maradt a múltkorról sem. Én ezt a módszert Limarától tanultam, és nekem jól bevált.
Kislányok! Gyönyörűek a kenyerek! Gabye kiflijei is ennivalóak! Emese! Biztos van valami a Tótkomlósi lisztben, igazad van. Mióta azzal sütök, nekem is minden sokkal szebb. Persze még a régi Tescós lisztből is belecsempészek, mert minél hamarabb szeretném elhasználni. Aztán már csak ezzel fogok mindent sütni. Majd ha elfogy, akkor szólsz, és megint rendelek. Úgy tudom, Otthonka is ezt használja már. Nelly
Köszi a választ. Azt én is észrevettem, hogyha már többnapos a nyanya, akkor nehezebb vele bánni. Tovább kell dagasztani, mert ha csak a szokásos programon megy, akkor egy kicsit rücskös lesz. Ilyenkor hagyom kelni kb 30 percet, aztán újból visszadagasztom. Akkor már sima.
Sziasztok! Az egyik kedvenc recimet, a sörös kenyeret sütöttem, némi átalakítással: fehér rozsból és 80-asból lenmaggal és rozskovásszal. Előszőr szép volt, mert kitámasztottam, aztán sütés előtt kivettem a támasztékot, és jól elterült. Hát így jártam, gondoltam! De sütés közbe nézem ám, hogy csak nő, csak nő és nő... A vágás felpördült, és ipeg hozzáért a 8 literes jénai tetejéhez. Csak ámuldoztam! És cserepek is lettek rajta! És 1545 grammos lett! És olyan bevágása lett, majdnem, mint nálunk a Dorozsmai kenyérnek! És minden felkiáltójeles, mert úgy örülök!
Bundik! Az öregtésztával még én is kísérletezgetek. Ha friss, vagy viszonylag friss, akkor csak letépek egy darabot belőle és úgy dobom a tésztába. Ha már igazán öregecske a hűtőben is, akkor meleg vízzel (mérve a vízmennyiséget) elkeverem, így langyos lesz az egész, 10-20 percet hagyom állni és így teszem hozzá a többi lisztet, stb-t. Volt, hogy a hideg, már állott tésztával nem sikerült azt az állagot elérnem, mint amit megszoktunk tőle. Ez akkor fordult elő, amikor már jó ideje állt a tészta a hűtőben, ezért próbálkozom valamilyen módon a felfrissítésével. Szerintem, ha 2-3 napon belül elfogy a tészta, akkor még nem kell vizezni, ha tovább áll, akkor viszont már érdemes valamit kezdeni vele.
Wbora! Sajnos a karamellforgácsról semmit nem tudok.
Én majd csak este fogok megint sütni, szerintem a tegnapi kenyeremet ismétlem meg.
További szép napot kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Az öregtésztával kapcsolatban lenne egy-két kérdésem. A hűtőből kivéve hogy használod? Amikor kiveszed a hűtőből az egészet visszadagasztod, és abból veszel el, vagy csak úgy szivacsosan, megkelten? Amikor hozzáteszed a meleg vizet, és a lisztet milyen állagú?
Tudna nekem valaki abban segíteni, hogy milyen kiszerelésben és mennyiért van a karalmell forgács? Mert nem találom a listában, pedig már többször átböngésztem. Lehet vak vagyok :? Előre is köszi!
Margitka! A kenyered ismét nagyon gyönyörű, szívesen megkóstolnám!
Gabye! Szerintem is nagyon klasszak azok a kiflik,gratulálok! Az én diabetikus csokiforgácsomat is töröld légy szíves! Köszönöm
A tegnapi kalácsomról inkább ne beszéljünk, dagasztás után formáztam, visszatettem a gépbe kelni, de rosszul állítottam be a konyhai órámat, mikor kimentem már elkezdte sütni, pedig még nagyon nem volt megkelve. Jó mérges lettem magamra , ismét bebizonyosodott, hogy ha nem vagyok a toppon, nem érdemes neki állni sütni. Sajnos ez a megfázás, amit nem is nagyon vettem komolyan, mert igazából nem fájt semmim már napok óta, ráhúzódott a fülemre. Már egyszer régebben jártam így, az orvos akkor azt mondta, nem is a fülem van begyulladva, hanem a mandulámtól sugárzik át a fájdalom. A lényeg, fáj a fülem, egyfolytában úgy érzem, mintha vízalatt lennék
Ráadásul, hab a tortán, hogy az elöbb mikor bekészítettem a tejfölös kiflit a gépbe, vettem észre, hogy nagyon csúnyán megkarcolta az üst alját valami. Valószínűleg a lapát, mert minap mikor az öregtésztát dagasztottam be, lekapta az egyik lapátot, és csak akkor vettem észre mikor már kelt a tészta. Két hónapos a gépem
Masala! Nagyon kedves vagy, már van több jelentkező is, egyszer összhozunk egy közös sütést!Bár szerintem neked nincs szükséged rá. Ez a gyúrmás ötlet nagyon aranyos, jót mosolyogtam rajta. Már nagyon várom én is a találkozót!
Megyek, kicsit lámpázom a fülemet, utána feltekerem a kifliket, Lalában is gondolkodom, de nincs hozzá lelki erőm, és főznöm is kellene valamit!
Nagyon könnyű, jó szerkezetű kenyér sikeredett belőle. Azt hiszem ez lesz a nyaralós kenyerem, bár most nem fog sehány napot megérni, mert el fog fogyni mielőtt 1 napos lehetne Szerintem ez elállós kenyér lesz és nem fog kiszáradni sem. Nagyon jól érvényesül benne a joghurt lazító hatása, összehasonlíthatatlanul könnyebb lett, mint az eredeti, pedig az sem volt rossz.
Masala! A régi házunkban, a hátsó szomszéd disznót tartott, tán 30 m-re volt a hátsó bejáratunktól az ól. Szerencsére néhány évig kellett csak együttélni mindazzal, ami ezzel jár, mert aztán feladta ő is. Borzasztó volt.
A bútorotok akkor várhatóan a héten megérkezik, sok örömet kívánok hozzá!
Katamami! Jó pihenést
Gabi! Gratulálok a szép sütéseidhez! Ne bántsd azokat a kifliket, egész csinosak lettek
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit