Mivel,hogy nem beszélek angolul,eléggé nehezen igazodok ki a photobucketten.Sajnos gyakran változtatnak a feltöltésen,és a formátumokon is! Épp elég azon kiigazodni.Privát részt még nem tudtam beállítani....
A tócsni szerintem akkor jó,ha közepesen vastag a reszelt szál..Ha túl vastag,kemény lesz mire megsül,ha vékony,akkor pépes lesz.
A birsalma sajt,-pedig így készül.
Az érett birsalmákat alaposan meg kell mosni, héjukról el kell távolítani a szürkés bevonatot. Ezek után negyedeljük és távolítsuk el a magházat. A "kukacos" birseket is nyugodtan felhasználhatjuk, de természetesen a furkált részeket vágjuk ki a húsból. Forró vízben puhára kell főzni, majd a leszűrt gyümölcsöt össze kell törni (mintha burgonyapürét készítenénk). Az összetört birset addig főzzük, míg kavargatás közben a lábas alját meg nem látjuk. Minden kg tört gyümölcshöz 80 dkg cukrot keverünk és további 10-15 percig kavargatjuk. Ha túl kevés ideig főzzük, fennáll a veszélye, hogy a készítmény idő előtt megpenészesedik a magas víztartalom miatt. Ha kész, akkor tetszés szerinti formába öntjük, de sietni kell, mert nagyon gyorsan alvad. Ízlés szerint keverhetünk bele diót, mandulát, mogyorót vagy mazsolát. Ha megdermedt, borítsuk ki a formából és száraz, szobahőmérsékletű helyen, időnként forgatva szárítsuk 2-3 hétig. Ha kész, fogyasztásig celofánba csomagolva tároljuk.
Bau, köszi! Megtaláltam - elég hamar rájön az ember, meddig kell visszatörölni, hogy elé táruljon az összes finomság, amit készítettél :-) Lehet, hogy ki fogsz nevetni, de a tócsnit kerestem, hogy meglessem, milyen vastagok/vékonyak a krumpliszálak. De ha már ott jártam, találtam még valamit: egyszer leírhatnád, te hogyan készíted a birsalmasajtot.
Így már érthető, bár én régebben is csak a "kaja" feliratú mappát láttam - a photobucketen is biztos lehet privát (jelszavas) egységeket létrehozni, ezért is furcsálltam a döntésedet.
Bocsánat, hogy régen jelentkeztem, de azért sűrűn olvaslak Benneteket. Gyönyörű kenyereket sütöttetek valamennyien, gratulálok!!!!
Gabye!Ez a túrótorta az én receptem és nálunk nagy kedvenc! A lányom mindig ilyet kér, ha módja van rá. A tésztát nem kell elősütni, pont úgy kell elkészíteni, ahogy a receptben írtam. Gyúrt tészta a forma aljába és rá a töltelék, ami ekkor még folyós, de ezt a receptben fel is tüntettem, mert amikor először sütöttem én is megijedtem, hogy elrontottam valamit. Utána elég sokáig kell sütni, kb. egy órát, amíg a töltelék már nem lötyög, de ezt is írtam a receptben. Majd a végén a cukorral felvert tojásfehérjével a tetején még kb. 10 perc sütés. Én akkor szoktam levenni róla a karimát, amikor már kihűlt és még soha nem esett szét és nagyon szép szokott lenni. Nem tudtam kinagyítani a képeidet, így igazából nem látom, a tied milye lett. A jövő hét végén lesz a kisfiam szülinapja, így én is megsütöm ismét ezt a tortát és küldök róla fotókat Margitkának. Remélem, a fenntartásaid ellenére ízleni fog a családnak!!!
Kicsit írogatok, amíg várom, hogy a kenyerem keljen. Immár majdnem két órája keleget, most már azért látszik rajta valami.
Azon méláztam, hogy tulajdonképpen oly mindegy, hogy ennyi idő alatt kivárjuk míg az élesztőgombák elszaporodnak a tésztában és meg tud rendesen kelni, vagy ugyanezt a mennyiséget a kicsi sárga csomagból belerakjuk az elején. (Sajnos ez Bezsának nem jó hír, ha tényleg szigorú diétán van a fia.) Nem vagyok a türelem mintaképe, azt hiszem - ha csak valami csodaszerkezetű kenyér nem születik ebből a kísérletből - akkor nem fogom erőltetni ezt a vonalat. Még legalább 2 órára szüksége lesz a tésztának, ahogy elnézem milyen tempóban dolgozik, ezt nem igazán nekem találták ki.
Amin még elfilózgattam, hogy valami masszív rozsos kenyeret lehetne kipróbálni ezzel a nyanyussal. Olyasmit, mint Kenyérke rozsos kenyerei, tehát ami liszt belekerül, az csak rozsliszt és mellé a BL 80-as nyanyus, nagyobb mennyiségben. Akár, mint a mostani kenyerem arányai, 40 rozsliszthez 40 öregtészta. Hogy élesztővel-e vagy sem, azt még nem álmodtam meg, de inkább az első variációra hajlom. Elképzelhetőnek tartom, hogy jó állagú rozsos kenyeret lehetne így sütni. Ki fogom próbálni, csak kisebb mennyiséggel, mert a kosztosaim azt nem eszik meg.
Na megyek, meglesem megint a tésztát, hátha igaz a mondás és a gazda szemétől is hízik a "jószág" Üdv, Margit
Superkeri küldött a kertesbe szép képeket, majd nézzétek meg. Ide is kaptunk egy képet, a mai sütés "maradékáról". Hmmm, milyen lehetett, amikor még nem maradék volt
GABYE, ha maskor neked is tul folyos lenne a turo toltelek, akkor krverhetsz hozza 1, de max.2 ek buzadarat. Az itteni turok csapni valok, mar olyatten hogy nagyon folyekonyak.Ezert tejfolt mar nemis tudok hozza adni, es a tojas adagolassal is vigyaznom kell . No, en ezert adok hozza darat.
KARTIKA, sajnos tul tavoli fotokat vettel ill hoztad ide fel. hihi Tudod maskent beleharaptam volna am!! Nagyon gusztak! Gratula.
Ma ezt a két sütit csináltam, egy turótorta és egy csokis belül csokilencsés piskotarud. Ma ünnepltük a férjem szülinapját, és rém boldog voltam, mert mindkét gyermekem itt volt, a "kislányom" is a világ végéről! (hosszú idő óta ez volt egyik legszebb napom, ha nem rontja el a fénykép dolog)
Elsőre nem hagytam túl sokáig kelni a tésztát, mondjuk fél óra lehetett. Nem is kelt nagyon nagyra, talán szűken a duplájára. Ezt éppen csak összeforgattattam a géppel gombóccá és nem is formáztam a kenyeret, hanem az üstből a lisztezett tenyeremre borítottam. Olyn gyönyörű "selyemgombóc" volt, hogy nem akartam semmit törni rajta. Így tettem a jénaiba, nem is lett egészen egyenletes a formája , de nem baj. Most 120 percre állítottam be a sütő óráját, de szerintem ez kevés lesz. Fél óra telt el, de nem sok minden történt még.
Na majd jelentkezem, remélem lesz valami értékelhető kenyér belőle. Üdv, Margit
Én meghoztam a fura túrótortáról a képeket..Hát először nem sok jót néztem ki belőle..Linzertészta, rá a teljesen folyékony lötty..Aztán be a sütőbe..Ott lassan megsülni látszott, de azért kicsit be voltam sz-va, mikor levenni készültem róla a tortaformát..szerencsére nem esett szét..Remélem ízre is finom lesz!!
..Itt még lötyög..
..Megsült, rajta hab..
..Levetkőztetve...A felesleget leszedtem az oldaláról, az ízét meg megtudjuk holnap...
Az az érdekes, hogy nekem nem volt sokkal hosszabb így sem a kelés, mármint a második, mert az első ugy 100 perc. Amikor kiszedtema konyharuhát mellőle, próbált elterülni, elég gyorsan be kellett mellé raknom a támasztékot. Pedig az első dagasztáskor eléggé szenvedett a gép, mert egy kis folyadékot visszatartottam. Az ízről én már csak holnap számolok be, mert ilyenkor már nem eszem kenyeret.
Tényleg jól néz ki megvágva is a kenyered. A Skanzenes is ilyesmi szerkezetű volt. Kicsit szorosabb, apró lyukacsos és vastag héjú. Mondjuk ez utóbbi nem tudom, hogy nem a kemencéban sütéstől volt-e olyan.
Nekem is lassan keleget a tésztám, már másodjára. Kicsit lágynak tűnik, lehet, hogy nem lesz nagyon magas, de majd meglátjuk. Még rengeteg ideje van hátra a kelésből.
Batka! Kíváncsi vagyok, ha jutsz valamire, megkérlek írjál róla. A százalék elég fontos és azt hiszem a 10 már határeset. Sajnos nem emlékszem pontosan és most nincs is időm visszakeresni.
Nagyon örülök, hogy a nyanyus ilyen népszerű és főleg sikeres lett mindenkinél. A legnagyobb öröm nekem, látni ezt a rengeteg szépséges kenyeret és olvasgatni, hogy minden családban örömet okoz sok-sok embernek. Ez nagyon jó, nem is hiszitek el, hogy mennyire nagyon-nagyon örülök
Iriszi, tőled is kérem a képhelyreállítóprogit. Mindenkitől aki tud, bocsánat nem akarok harácsoló lenni, de nagyon-nagyon kell. (annyi rossz ért mostanában, hogy kell hogy jó is történjen velem) bár nem akarok igazságtalan lenni a sorssal, azért volt jó is!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit