Margitka! Tetszik a kenyér állaga, nagyon finom is, de láss csodát, én aki eddig nem szerettem a tk. kenyeret, most azt várom, hogy abból is kipróbálhassam. Ja, és hős vagyok a saját szememben, mert még kibírtam, hogy nem kóstoltam meg.A fiúk szavára hagyatkozom, azért lehet, hogy egy morzsát mindjárt bekapok, csak ellenőrzés képpen!
Mikor a dagasztás végére ért, a tészta még elég kemény volt, mikor kicsit átgyúrtam kézzel is, éreztem, hogy egész más még a tapintása is. Jó másfél órát kelt a tálban, nem nőtt addig nagyon hatalmasra, viszont gyönyörű hólyagos lett, de kicsit lágyult.Lehet ezt a hosszú kelesztést kicsit rövidebbre fogom. Azt tapasztaltam, ha túl sokáig kel először, akkor jobban lágyul. Formázás után kitámasztottam, de mikor elvettem a támasztékot, szétterült, innen is láttam, még kelhetett volna. A kenyér viszont klassz, további kisérletezgetésre érdemes!
Most pedig jöjjön a lényeg:Limara, Te olyan vagy mint MArgitka, mindig mindenből ki tudod hozni a legjobbat! Ez a kenyér is magáért beszél! Nagyon klassz lett! Margitka pedig mindig újabb és újabb dolgokat kísérletezik ki, aminek mi is látjuk a hasznát. Ez a kenyér is ennek a példája,ráadásul most még neki is tetszik.Ez már valami! Bau! Szép lett a kenyered, de miért nem vágtad be? Még klasszabb lett volna! A csigák tényleg jól néznek ki, nagyon csábítóak! Bezsa! Nekem mind a két kenyered gyönyörű, de ha Te mondod, hogy a második jobb lett, ám legyen. Legközelebb én is kipróbálom a melegvizes nyanyát. Gratulálok mindenkinek! Nelly
Lányok! Lehet ezt még fokozni, amit Ti műveltek? Szebbnél-szebb termékek, megannyi finomság, nap mint nap újabb receptek De ki győzi ezt mind megtanulni és elkészíteni . Rendben, próbálok igyekezni, köszi a sok tudományt.
No de jöjjön a lényeg! Elkészült a nyanyás kenyér és kifli. 50 dkg liszt+ 20 dkg öregtészta. Kicsit sokalltam belőle a kenyeret, ezért vettem el belőle dagasztás után, úgy kb. jó 1/3 részt, ebből kifli lett, és ezért kisebb a kenyerem. De úgy érzem, első neki futásra nem lett rossz. A kiflik jóval dundibbak ,mint a csak élesztős tésztából készültek, a kenyér is szép, kezdő-tanuló cserepek is láthatók. Azt hiszem, maradok ennél a receptnél, szerintem finomabb mint a kovászos. Nagyon köszönöm az ötletet!!
Margitka! A kiflivel én is úgy voltam, mint Te a kenyérrel! Ebéd után vékonyra szelve volt a desszertem. Küldök képeket, légy szíves megmutatni a fórumon. Köszönöm
Bau! Az előbb már akartam írni, gyönyörűeket sütöttél, gratulálok hozzá. A kenyér ilyen jellegű kirepedését az alulkeltség szokta okozni. Én is tettem már kalácstésztába nyanyust, mit mondjak, annak sem ártott meg.
Limara! Klassz lett a kenyered, gratulálok! Kicsit tényleg kelhetett volna még szerintem is, a megvágott képen én is úgy látom. (Egyforma jénaink van és nekem a 40 + 40 is felragadt a tetejére.) Látom kitámogattad oldalról, ezek szerint neked is lágy lett a tésztád? Az enyém már félidőtől rezgett, mint a kocsonya, megmozdítani is alig mertem a jénait. Emiatt aztán nem is vágtam be, de csinált magának helyet, szépen kirepedt Milyennek találod a kész kenyér állagát? Szerintem csuda jó.
Kati! Nem tudom mennyire babonás az érintett, "kéz és lábtörést" kívánjak, vagy sok sikert az érettségihez. Ami meghozza a várt eredményt, azt add át neki légy szíves.
Szép teljesítmény lehetett ennyi embert vendégül látni, gratulálok hozzá és várjuk a képeket róla.
További szép napot kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Most van egy kis időm, így írogatok egy szösszenetet. Szóval megsütöttem ma a maradék nyanyával a következő kenyeremet. Mint mindig, most is szép lett, igaz, a tetején volt egy repedés szerű, de ez csak nekem tünt fel, mert a pótpapám el volt ájulva tőle. Ő is szokott a gépében sütni, ezért különösen értékelte a sütésemet. Azt mondta, hogy már régóta szeretne ilyen kenyeret enni, és most örül neki, hogy végre sikerült neki. Azt is mondta, hogy szeretné megtanulni, és hogy milyen jó nekem, hogy most ilyen szépre sikerült a kenyerem. Erre a fiam megjegyezte, hogy anyának mostanában mindig ilyen szépek a kenyerei. Erre a férjem rákontrázott, nagyon örül neki, hogy nem adtam fel, és addig gyakoroltam, míg ilyen kenyeret nem tudtam sütni. Ő már rég hagyta volna az egészet a francba, de úgy látszik, én nem ilyen tipus vagyok. És most örül csak neki igazán. Hát ennél nagyobb dícséretet nem kaptam még a fiúktól. Aztán felhívott a kismenyem, és megköszönte, hogy én vagyok a második anyukája, (az igazi már nagyon régóta nem beszél vele, sajnos), és segítem őt mindenben, valamint, hogy nekem köszönheti a fiamat. Mondanom sem kell, hogy bőgtem, mint a záporeső. Ilyenkor érzem igazán értelmét az életemnek, és adok hálát a jó Istennek, hogy vannak gyerekeim, szerencsére édesanyám is él, és hogy van erőm, akaratom tovább menni.Bocs, hogy egy kicsit hosszabb lettem. De Ti vagytok a hibásak, mert ennyi mindenre megtanítottatok, és a fiam szerint én már igazi nagymama leszek, akit nagyon fognak szeretni az unokák.
Sziasztok!Majdnem 3 napig nem jutottam gépközelbe,a sok tennivaló miatt.Ballagásra készültem,19 vendéget vártunk,16-en jöttek el,de így is voltunk,19-en.Sok-sok finomság került az asztalra. Ha nem bánjátok,leírom a menüt:tyúkhúsleves csigatésztával,bográcsban főtt marhapörkölt főtt burgonyával,tésztával,vegyes savanyúság,cékla és káposztával töltött paprika,rántott pulykamell,sült tyúkhús,hozzá burgonyapüré,burgonya saláta,tészta saláta.Természetesen nyanyás kenyér.Nagyon boldog voltam,mert a kenyér mindenkinek nagyon ízlett,persze minden más is,de erre volzam a legbüszkébb,és el is mondtam mindenkinek,hogy hol tanultam ezt a csodálatosan finom kenyér sütését!A süteményről se feledkezzek meg:pizza krémes pogácsa,baunty szelet,raffaeló szelet(a kettő nagyon hasonlít egymásra,de különbség azért van közte)ez véletlenül alakult így,az egyiket a nagylányom,a másikat a sógornőm sütötte,volt még méteres kalács,havas háztető,kata szelet és kakaós fatörzs.A legnagyobb bánatomra,ugyan akkor örülök is,képeket már csak szeletekről tudok készíteni.remélem sikerül majd valahogyan fel is rakni.Ha rá tudom venni,még az ünnpeltről is szeretnék nektek egy-két képet megmutatni.Nagyon büszkék vagyunk rá,2vagy 3 négyese lesz,a többi ötös!Már nagyon nagy izgalomban vagyunk,mert holnap reggel kezdődik az érettségi.Sajnos Ő elég izgulós,reméljük nem lesz semmi gond evégből.
Szokimoki!Mint már írtam,régen voltam gépközelben,ezért csak most tudlak NÉVNAPOD ALKALMÁBÓL SOK SZERETETTEL KÖSZÖNTENI!!A nyolc napba még benne vagyok.Most el kell mennem,de ha tudok,vissza jövök még.Sziasztok!
Ma volt időm bőven, gondoltam én is megcsinálom az öregtésztás kenyeret élesztő nélkül.
Bekészítettem a gépbe 40 dkg öregtésztát, ami már 2 napos volt, 2 dl vizet, egy kis pohár joghurtot, 1 ek burg.pelyhet, 2 dkg vajat, 1,5 tk. sót, 55 dkg Bl 80 lisztet, 1 tk. cukrot. Kellett még hozzátennem kb. 5 dkg lisztet.Dagasztás után kb. 1,5 órát kelt a kelesztőtálban, hamarabb nem is volt időm ránézni, majd formáztam, és 1 óra után bevágtam. Újabb 40 perc után bedugtam a sütőbe, hatalmasra nőtt, nem bírtam azonnal levenni a jénai tetejét, mert mindkét végén és oldalán hozzáragadt, késsel próbáltam lazítgatni.A kisült kenyéren látszik, hogy egy nagyon kicsit még kelhetet volna talán, de egyébként nagyon szép lett.
Azért azt itt is megírom, hogy nagyon finom lett a kenyér, egész nap csak rájárok és elkapok egy-egy szeletet. Hozzá kell tennem, hogy világéletemben sosem voltam kenyeres. Hetek eltelhettek nekem kenyér nélkül, csak főtt étel legyen, ahhoz sem eszem szinte semmihez kenyeret Amióta öregtésztázom, azóta viszont folyamatosan kenyeret eszem, nem lesz ez így jó
Még egy kép megvágva:
További szép napot kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Én is sütöttem ma! Teljesen bűnbe visztek,mert szinte beteg vagyok már,ha egy nap nem kell sütnöm valamit....a kilóim meg csak jönnek...-jönnek!
Nyanyás műsor volt porondon...Egy Tk.lisztes-magvas kenyér,és kakaós csiga is azzal készült! Eszméletlen finom lett.Muszály volt a csigát is megkóstolnom azonnal,pedig nem rég ebédeltünk...
Itt vannak a képim is
A kenyér most bevágás nélkül
Az oldala megint felrepedt,-de nem tudom miért?
A csigák még kelesztés előtt:
És ilyen habosan könnyű lett a belseje a tésztának:
Tudna valaki segiteni narancshej kandirozassal. Volt egy reci, amibe par napi hidegvizes aztatas utan cukros szirupban kell elkezdeni pruttelezni stb.Valamikor ki is printeltem a recit,de hogy hova raktam el???? Oregszem"" . Nagyon koszonom!
Én ezt nagyon olcsón vettem a Vaterán, és csak tartalékgépnek szántam. Néhány alkalommal használtam csak, inkább a próba kedvéért. A dagasztásával semmi gond, eléggé melegíti a tésztát, de ezt nyitott tetővel lehet korrigálni, mást nem is igazán tudok róla mondani. A programjainak nézzél utána, az a legfontosabb Üdv, Margit
És különben szépen dolgozik ( dagaszt, keleszt ) ez a gép( ill. a Te korábbi fajtád? )Vagy nem ajánlod? Van más egyéb negatívuma, ami elkerülte volna a fogyelmünket, Margitka?
A meleg zsíradék veszi körbe az élesztőgombákat, amik emiatt nem tudnak megfelelően dolgozni. Ez főleg nagyobb %-os mennyiségnél okoz szemmel látható problémát. Üdv, Margit
Bezsa! Gyönyörű a kenyered. Örülök, hogy kipróbáltad a nyanyus melegítését. Az idősebb (több napos) öregtésztáknál nekem bevált. Pontosan azt a nagyon jó állagot nem sikerült produkálni a kicsit elöregedett, hideg öregtésztával, amit a frissel annyira értékelek. Bár az előző kenyered is nagyon szép, a mostani úgy látom jobban megtartotta a formáját és ráadásul még nagyobb is lett. Gratulálok!
Olvasztott vagy fagyos margarain/vaj ügyben örülök a hozzászólásoknak. Otthonka, minért ne mernél megszólalni
Angi! Puhaságot, foszlósságot a tésztához adott burgonyapehellyel és joghurttal lehet fokozni, illetve a kalácstésztát kinyújtva érdemes olvasztott margarinnal megkenni és így feltekerve formázni. Hihetetlenül foszlós kalácsot fogsz kapni.
Nééne! Ebből a márkából egy korábbi típusom van, annak a sütése tényleg nem fényes.
Wbora! Lehet, hogy a nyanyusod volt kicsit öregecske, talán érdemes kipróbálnod azt a melegítést, ami Bezsa is most alkalmazott.
Na megyek buktát sütni, kezdődik a második műszakom. Majd hozok a tegnapi kenyeremről képeket még, meg mesélek róla. További szép napot mindenkinek, üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit