Limara én is egyszer dagasztom és aztán 20 perc kelés, aztán kézzel átgyúrom egy kicsit és utána kb. 1 óra kelesztés. Aztán hideg sütőben indítom a sütést.Eddig bevált. Mennyiféle módszer van. Az a lényeg, hogy sikerül mindenkinek.
Elsőre szerintem felesleges "kifulladásig" dolgoztatni az élesztőt. Ha valami miatt nagyon lassan kel a tészta, akkor talán szükséges egy kicsit hosszabb ideig keleszteni, de általában nicsen rá szükség. Ha szépen, szemmel léthatóan kezd kelni a tészta - mondjuk duplájára megkel - akkor nyugodtan lehet már másodjára dagasztani. A második kelesztés pedig annyi idő, amíg kellően megkel a tészta, ez ugye sok mindentől függ, de mindenképpen jóval hosszabb, mint az első volt.
Én így csinálom és nekem bevált eddig mindenféle tésztánál. Üdv, Margit
Bezsa! Ez azért van, mert én és még néhányan csak 1x 20 percig dagasztunk gépben, utána rögtön jön a hosszabb kelesztés, majd gyengéd ellapogatás után formázás és második kelsztés.
Margitka! Gyorsan kiszaladtam,és megvágtam a kenyeret...
Nagyon finom,nagyon puha,és jó szaftos is. Tettem bele egy ici-pici élesztőt is,de talán csak fél deka lehetett.Éppen csak,hogy legyen benne valami.
Azért egy 5 perccel tovább süthettem volna!
Bezsa!Azelőtt én sem hagytam tovább kelni a tésztát,de rájöttem,hogy szebb így!Most amikor "ejtene " a gép,akkor kikapcsolom,és hagyom tovább kelni,majd kiveszem és formázom,utána a tepsiben kelesztem szükség szerint.Nagyon függ a konyha hőmérsékletétől,hogy meddíg kelesztem még.Ez a mai kenyerem,hideg konyhában,hideg sütőben kelt,és hatalmas lett.
Nagyon szepeket sutogettetek! Superkeri kerdezi: Lehet-e fokozni? Lehet NALAM, mert mind megkajaltam! Olyan szepek voltak a kepek, s a sutmenyek, igy hat menteni"" kellett kerem amig elnem kesem. No, ez is 1 vers.
Iriszi, a lanyoknak is mondtam le a kalappal, de Nalad /ez a torta/ meg a hozentrogeros gatyam sem marad fent! hihihi. Nagyon szeplett a tortad! Gratula. Hianyoltam is a multkor mar hogy nem... A palacsinti tejfolos ontethez ha lehet ne rakj legkozelebb darat, mert amint latod besuriti, de nagyon. Igy is bizti fincsi. A tejfol a sutes kozben igy is veszit folyadekot, s ezert amolyan kocsonyas lesz. Probald ki legkozelebb ugy./Ps: jo minosegu tejfol surubb./
Kuldjel mar 1 szelettel legyszi! Felraknad a receptjet?? koszi!
Most már nem először olvasom, hogy van aki első kelesztésnek is egy órát hagyja a kenyeret. Én 20 percig szoktam hagyni és a második kelesztés lesz kb. egy óra. Hogy van ez?
Igen az szokta az ilyesmi kirepedést okozni. Kár, hogy nincs megvágott képed, az is segítene megítélni. A folyadék nagyjából szerinem rendben volt a tésztában, élesztőt nem írtál, az 1 órás kelesztés nem minden esetben elég, tudod, sok dologtól függ. (Hideg sütő, mennyi élesztő, estleg hideg tészta, stb.) Üdv, Margit
Superkeri! Előttem már mindent leirtak,fokozni nem is lehet,én is szeretettel gratulálok!
Nelly valamitől homályos a szemem!Nagyon szépeket irtál,megható.Annál is inkább,mert ma reggel a férjem a kislányommal a karján átadott nekem egy csokrot,az első igazi Anyák napi virágomat,Nagyon szép pillanat volt,ezekért érdemes élni,ha néha cudarul bánik is velünk a Teremtő.Azt mondjá
k,csak annak tesz a vállára terhet,aki képes azt hordani.Kivánom mindannyiunknak,legyünk rá képesek nap mint nap!
Üdv.:Otthonka.
Azt írtad,hogy az alulkeltség okozza a kirepedést!
Leírom,hogy hogyan készült a nyanyásom...
3 nappal ezelőtt volt hűtőslángosom,annak a maradéka lett a "nyanya"
3dl langyos vízzel kevertem be az 50 dkg lisztet,de kellett hozzá még 2 kanálnyi liszt. Volt benne burg.pehely,és aszkorbin,meg só,cukor...Ezt dagasztotta a gép 20 percig,majd kelesztettem egy órát.ekkor formáztam,és újból kelt egy órát.Kezdett rogyadozni a tészta,(olyan mint mikor túl kel),-ezért indítottam el a sütőt!(ja,-és a hideg sütőben volt kelesztve).Gondolod,hogy kevés volt neki?
Superkeri ! Gratulálok a nyanyás kenyeredhez és kiflidhez. Nagyon ügyes vagy és egyáltalán nem kezdő cserepek vannak a kenyéren. Ez már igazán profi sütögetés.
A többi kis pékecske is nagyon szépeket alkotott már emgint, név nélkül írom most, mert kivétel nélkül minden szépséges.
Ma ebédre elkészítettem a Bau féle töltött zsömit. Nagyon fincsi és igen laktató lett. De én szégyen szemre vettem hozzá a zsömléket. Még maradt egy kicsi vacsira is.
túros palacsinta.Történet édes tejfölt akartam rátenni,de elég hig volt gondoltam kiprobálom amiit Ildiko irt griz a turóba.Ha abba jó tejfölbe is jó lesz.Beraktam a sütöbe és mire kivettem tejbegrizz lett a tetején.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit