Köszönöm szépen Tényleg szeretem a halat és most nagyon éhes is vagyok. Most kezd hazaszállingózni a gyerekseregem, mindjárt csinálok is vacsit. Várom a jelentkezésedet, üdv, Margit
Ha kevés az élesztő egy tésztában, akkor is előfordulhat, hogy kicsit hosszabb első kelesztésre lehet szükség.
(Mindig olyankor, amikor valami miatt lassabban tud csak kelni a tészta.)
Hogy mennyi ideig kelesszél? Szerintem 20, de maximum 30 percig, annál tovább már ne. Nem tudom a géped mikor jelez, ez a 20-30 perc akkortól értendő, amikor a gép leállt, végzett a dagasztással. Azért fontos, hogy ennyi idő alatt már szemmel láthatóan megmozduljon a tészta!!! Ha nem is a duplájára, de legalább valamennyire elkezdjen kelni.
Csinálj legközelebb képeket, ha bármi szokatlant tapasztalsz, akkor könnyebb segíteni, mint látatlanban
Kíváncsian várom a következő kenyeredról a híreket, sok sikert kívánok hozzá, üdv, Margit
Margitka most friss nyanyussal készítettem a kenyerem. 50 perc otán már raktam is be a hideg sütőbe, ott is kel még egy kicsit. így aztán biztos, hogy a frissel hamarabb kel.
Az öregtészta állaga nem hasonlít a kovászhoz. A jó állagú kenyértészta jelleg helytálló, csak kicsit lyukacsosabb és kezd "elöregedni". Kicsit visszaesik, beráncosodik, tehát szemmel láthatóan már lefutó fázisban van. Ekkor a legjobb.
Ha nagyon szoros volt a tésztád, akkor előfordul, hogy kicsit lassabban kel elsőre, de szerintem 70 perces első kelesztésre sosincs szükség.
Kíváncsian várom majd a további öregtésztás sütéseidről a híreket, üdv, Margit
Na,-sajnos pontt azt nem fotóztam le!Látod?-ezért is kérdezgetlek,mert éppen ezt tapasztaltam én is,hogy attól féltem túlkelt,és közben,meg mégis csak kelhetett volna még.A tésztám nem volt meleg,mert arra már figyelek,-a múltkor mondtad,hogy az nem jó! A tapintása inkább hideg,mint meleg...Le volt takarva konyharuhával...De azt lehet,hogy kipróbálom akkor,hogy az első kelesztést visszább veszem...-mikorra gondolod?A gépi jelzéstől számítva mikor???
Igen, azért kelesztettem ennyi ideig, mert nem volt benne plusz élesztő, a nyanyusom pedig már két napos volt. (Reményeim szerint frissebbel hamarabb meg fog kelni.)
Ez a narancsbőrös kérdés jó. Képed nincs róla véletlenül?
Nem volt meleg a tésztád? Lefedve kelesztetted? Lehet, hogy pont az első, hosszabb kelesztést kellene rövidebbre venni? Ez csak tipp. Az érdekes, hogy a túlkelés képét mutatja a tészta külseje, de valójában alulkelten kezdted még a sütését.
Várom válaszod és ha véletlenül lenne képed, akkor azt is, üdv, Margit
Lehet, hogy már írtál róla, de elkerülte a figyelmemet, hogy milyen a jó állagú, visszaesett öregtészta. Én arra gondoltam, hogy nyúlós, jó lágy valami. De az enyém ma reggelre majdnem egy jó állagú kenyértésztához volt hasonló. kicsit szoros is volt a kenyértésztám, de nem nagyon mertem + vizet hozzáadni. Az első kelés 70 perces volt.
De akkor miért lesz a tészta olyan.mint a "narancsbőr"
El kezdett a tetjén olyan furcsa dudorok,meg rücskök képződni,és úgy éreztem.,hogy jó már.Az élesztőt meg csak azért tettem bele keveset,mert a nyanyában úgyis volt!Olvastam a Te mostani élesztő nélküli kenyered!-Azért kelesztetted ezek szerint 4 órán át?-mert (nincs-nem volt plusz) élesztő benne?
A második dagasztás milyensége - tehát, hogy rendes dagasztás, vagy csak összegyömöszölés - nem befolyásolja az első kelesztés hosszát.
Az első kelesztés csak arra való, hogy az élesztő el tudjon a tésztában szaporodni. A tészta összedolgozása azért kell, hogy az élesztő friss tápanyaghoz jusson amit előzőleg "felfalt" maga körül. Ezután már a sok friss élesztőgomba, a sok friss tápanyaggal prímán tud dolgozni és emelni a tésztáinkat.
De kedves vagy, hogy hoztál képet, köszönöm szépen.
Igen, kelhetett volna még jócskán a kenyered, ez volt a repedés oka. Legközelebb - főleg, ha ilyen minimális élesztőt teszel bele - akkor hagyd tovább, meglátod érdemes lesz. Üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit