Előmelegítjük a sütőt 175 C fokra( gázsütőn 4 fokozat) és sütőpapirt terítünk 2 nagy tepsibe.
2. a lisztet, a sót, a reszelt parmezánt és a morzsolt oregánót beletesszük a késes betétű robotgépbe. Tekerünk hozzá bőven frissen őrölt borsot, majd apró darabokban hozzákozkázzuk a hideg vajat és kb. fél perc alatt homokszerű keverékké dolgozzuk össze az egészet. A lisztes-vajas-sajtos keveréket aztán átöntjük a gépből egy tálba, és hozzáadjuk a tojássárgáját meg a hideg vizet. Kezünkkel gyorsan összegyúrjuk a tésztát és cipóvá formáljuk. Ha nincs késes betétű robotgépünk, akkor egyszerűen összemorzsoljuk az egészet. Minél kevesebbet fogdossuk annál omlósabb lesz.
A tésztát lisztezett deszkán fél cm vékonyra kinyújtjuk és éles késsel fél cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat áttesszük a sütőpapíros tesikre – legalább 3 tepsi kell hozzá, olyan sok lesz belőle- és finoman megkenjük kevés tojásfehérjével, amelyet előtte villával enyhén felvertünk. Ezután megszórjuk szezámmaggal és mehetnek is a sütőbe.
A sajtos rúdak 12-14 perc múlva gyönyörű aranybarnán kerülnek elő, miután megsültek. Megvárjuk, hogy kihüljenek, aztán már csomagolhatjuk is.
Szóval így szól a recept. No ahogy én készítettem az a következő:
Oregánót nem raktam bele, mert nem szeretjük. A tésztát a fehérjével még amikor téglalap akkor kentem le és szórtam meg szezámmaggal. a borsot nem bele őröltem, hanem egy kis darabon a tészta tetejére őröltem, mert uncsim nem szereti.
2 nagyobb méretű tepsire elfért. Ja és egy kicsit elsóztam, mert egy kicsit több sót tettem bele.
A végeredmény nagyon finom omlós sajtos lett belőle. Ráadásul nagyon gyorsan, ami nem hátrány.
Többnyire pulyka vagy csirke mellfiléből készítem a húst, mert párom azt szereti, és általában ez van itthon. A húst kisebb kockákra vágom. Mindenféle fűszerrel ami van itthon: grill füszerkeverék, gyros füszerkeverék, majoranna.... só, bors, fokhagyma ízbomba és egy kis olajjal összedolgozom. Kicsit hagyom állni. A húst wokban célszerű vagy asztali grillsütőn sütni. Amikor a hús kezd picit fehéredni akkor 2 nagyobb fej hagymát hanyagul felvágva (vékony szeletek) beledobok, belenyomok még 2 fokhagymát is, és így megsül. Ha van házi sonka szép sovány, azt is lehet hozzá sütni.
Tészta és krumpli:
A kész pizzalapot picit megpirítom átmelengetem mikróban (eddig boltit vettünk, de most hogy tudok sajátot csinálni, így majd az enyémet fogom felhasználni) kis kockákra vágom úgy 2x2 cm vagy 3x3 mikor, hogy. A krumplit megpucolom, kockákra vágom, és elkezdem sütni, ekkorra már jó a hús is, és azt is lehet sütni.
Zöldségek:
Amit találok mindent felaprítok és hozzáteszek. Káposzta, saláta, uborka, paradicsom, paprika.....
Szósz:
Nem tudom miből készül az eredeti, de én tejfölt szoktam tejjel hígitani és abba: kevés mustár, pirospaprika, só, késhegynyi torma, belenyomott fokhagyma.... meg amit gondolok. Párom erőspistát szokott utolag hozzákeverni miután én már ráöntöttem az enyémet az adagomra.
Tálalás:
Alulra a pizzatészta, fölé a sózott sültkrumpli, rá a hagymás hús, rá a zöldség, tejfölös szósz, végül reszelt sajt.
Pizzalap: Ez egy nagyon nagy adag, két 30 cm-es pizzára elég, majd le kell számolni kisebbre.
40 dkg liszt, 2 nagymérő olaj, 1 tojás, 1,5 kismérő só, 1,5 kismérő cukor, 20 g élesztő, egy nagymérő füszer(majoranna, pizza füszer, bors, gyömbér, oregano). Kb kenyértészta sűrűségüre dagasztom fele tej fele víz arányban. Igazából nem tudom mennyi a pontos folyadékigény mert eddig rossz mércét használtam és érzésre készítem most már, de kb 1,5 dl körül lesz.
Azt hiszem mindent leírtam. Az arányok ha kellenek, akkor utánagondolok, hogy mennyit szoktunk csinálni.
Igazán aranyos kis csapat Vagytok,egyszer kértem,és mindenki buzgón mért a kedvemért.
Nem akarok senkit ilyenekkel sokkolni,de a Statisztikámból kiderült:MIndenki egyforma ügyes péklányka,talán lassan már én is besorolok.
Köszönöm,hogy ilyen aranyosak vagytok!Üdv.:Brigitta
Majorkaj én sem mindig szoktam csak a párom néha megkérdezi, hogy ez mekkora? Na akkor néha lemérem. Otthonka kedvéért mérem mostanában. A "statisztikájához".
Nana volt ez másképp is. Jaj erről jut eszembe, hogy elfogyott a nyanyám. Azt még nem is irtam hogy 1.05 kg-os lett a kenyér. Eddig még még 1 kg-ot egyik sem érte el. Az is igaz, hogy nem mértem a nyanyát, de kb. 20 dkg körül lehetett és egy marék szotyi ment bele ami 2dkg-nál nem volt több.
Bezsa ! És micsoda számítógépes zseni lettél. Csak most láttam meg a vetítést, de nagyon jó. Élvezet nézegetni a képeidet. Még jó, hogy már reggeliztem. Megyek bekészítek egy tejfölös, tk. magos, nyanyás kiflit.
Nekem nyugodtan vasalhatsz a vonalra ide azt amit a fiuk nem komalnak. En meg pont azt szeretem! Nagyon ugyes vagy. Nyugodtan kuldjel fotot. En mindig dijjazom mindenkitol es lecsorom. Azert hizok. hihi
Jelentem, kész lett Limara jól bevált kenyere, ami nálam is már régen jól bevált. Ugyanis a fiúk nem szeretik a tk-s, rozsos, meg ilyesmi liszteket. Ha észreveszik, akkor nem igazán díjazzák. De azért majd megpróbálok időnként belecsempészni egy kicsit belőlük, mert egészséges. Jaj, a méretét nem tom. De szép lett, az egyik oldala egy kicsit berepedt, de talán túl kelt egy kissé. Ettől függetlenül elégedett vagyok vele. Kép nincs, mert már unhatjátok. Higyétek el nekem, becs szóra.
KARTIKA, ha fentleszel lenne 1 kerdesem. Te hogy keszitetted a tortadat?A piskotat megkented a kremmel es utanna csikokra szeletelted es ugy a feltekeres, HOGY ilyen szep lett? En az Albantortat szoktam igy.Ahhoz meg alul felul is van 1 extra teszta lap. Csak ennyi a kulonbseg.
Tegnap "megint "fentvoltam a cukrasz oldalon /soregi/ es almodoztam ujra 1 sort.hihi. NAGYON ugyesek a lanyok. Neha szivesen beallnek tanulni toluk!!
Ildikó én megcsodáltam a fafargványos képedet és tetszik is. Úgy látom, hogy a tavaszi munkák és mindennapi dolgok most mindannyiunkat elfoglaltabbá teszik. Kevesebbet is irunk, mint látod. Eljön majd a tél amikor beszorulunk a lakásba akkor nem győzünk visszaolvasni.
Koszonom a dicsereteket.NE higyjetek am hogy ezeket mind egymas utan keszitettem.Akkor meg 1 hadseregnek is eleg lenne. Arrol van csak szo hogy a fotokat osszegyujtogetem aztan Margitomat megkerem hogy helyezze be"". A fenykepezomon ugyan van datum kiiras, de a jo Istenke tudja hogy hogyan kell lathatova tenni a foton magan.
Lanykak, mar multkor is irtam.A dicseret Titeket illet, mert van aki mindennap sut. Ha mart nem akkor kenyeret. NAGYON szorgosak vagytok.Le a kalappal. En hozzatok csak 1 "hobbysta"vagyok.
Azert 1 kicsit csalodtam bennetek. A fotoim kozott volt 1 amin az a fafaragvany szerepel amit a zsibvasaron sikerult megvennem. Nekem nagyon tetszik. Igazi szep kezimunka. A szuretet abrazolja. Sok regi szep emlekem van ezzel kapcsolatban. Maga a faragvany nemis kicsi! Kb.2db A4-es papirnak /gepirolap/ megfelelo nagysagu. es... 5Euroert vettem meg. Amikor kerdeztem, feltem is hogy megfizethetetlen lesz szamomra. Amikor hallottam hogy mennyi akkor belul ugrottam 1-et.
Lanyok nincsen meg olyan foto amit hakiprintelek es bicikli pumpaval telenyomom egy olyan szep kenyer lesz mint a Tieitek???
KATAMAMI, itt a kert recept.EZ valojaban hazi kemeny szilvalekvarbol kell kesziteni. Nekem itt NL-be ilyen nincs. Kinomban vettem 1/2kg aszaltszilvat, kimagoztam es ledaraltam husdaralon egesz vinomra. Kinjaban legyen az ember talalekony. En itt mindent megprobalok "athidalni" LIMARAM recije es naaagyon finom. Remelem Nektek is igy fog izleni. Sok sikert es jo etvagyat hozza!!Pussz!
Először a kemény lekvárt dolgozzuk el a nem túl hideg vízzel, majd a tojásokat, és sorban a többit adjuk hozzá, legvégül kerüljön bele a liszt.
Kizsírozott, lisztezett tepsiben, közepes tűznél süssük. A tetejét megszórhatjuk darabolt dióval vagy mandulával. Én ha kisült még forrón megkenem lekvárral, majd csokimázzal bevonom.
Nagyon finom, egyszerű sütemény. Igazi, kemény üstben főzött szilvalekvár kell hozzá, ha csak hígabb lekvárunk van, akkor a víz mennyiségét kicsit csökkentsük.
Kisseb tepsiben sütöm, a gáztepsibe dupla adag kell.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit