Hoztam képet a mai kenyeremről is, mert ennek van egy kis története. reggel bekészítettem a gépbe 30 dkg nyanyával és 0,5 dkg élesztővel, 50 dkg Bl 80-al egy szokásos kenyeret. Mikor csipogott a gép kivettem, nehogy az utolsó 5 percben túlmelegítse és áttettem a kelesztőtálba. Úgy alakult, hogy jó másfél óráig még felé sem tudtam nézni, ekkora viszont jött kifele az edényből már a tál teteje 1 cm-el a pereme felett feküdt a tészta tetejét. Na gondoltam ebből biztosan kuka lesz, de lesz ami lesz alapon jól megcsapkodtam az öklömmel, teljesen visszagyúrtam és úgy formáztam meg. Az addig ellágyult, szálkásodott tészta kemény kis gombóc lett, nem is kellett kitámogatni. Sütés közben sem terült, szép magas, gyönyörű kenyérke lett belőle.
Sziasztok,hoztam a mai termést:Limara tk.kenyér,virslis bucik mustárosan,pizzásan.Nem fáztam,mig sütöttem,gondolom Ti sem.Jó lenne egykis pálmaágas legyezés ugyi?Üdv.:Brigi
bezsa: köszönöm :) most dagasztódik az első tótkomlósi fehérkenyérke, tótkomlósi nyanyával... remélem sikerül, mert most figyelek rá, nem győzöm csodálni, milyen szép a tésztája :)
Légyszi jelentkezzen, akinek ígértem egy iwiw-es meghívót! Köszi
Tegnap mentem vissza a dokihoz. Annyit bírt mondani, hogy az EKG-m nagyon jó, a pulzusom kicsit alacsony, de az a 15 év kézi miatt. Fájdalomcsillapítót akkor szedjek csak, ha nem tudok már dolgozni, meg relaxáljak. Ennyi. Szóval okossabb lettem, hogy mitől van másfél hete melkasi fájdalom. Próbálgatok pihenni és várom a másodikát.
A múltkori alföld kenyerem után, ma egy díjbirkózót sikerült sütnöm. (Csak mérsékelten ér nevetni )
Néztem én sütés közben, hogy mitől lapult el a kenyerem, mikor a tésztája egész jó volt. Hát nem annyira ellapult, mint a jénai tetejét szinte teljes hosszában felemelte, aztán gondolom sülés közben megnyomta a súly. Sikerült nagyjából sérülés nélkül lehámoznom a jénait a kenyérről, de a kinézete elég - mondjuk így - érdekes lett. A belsejét még nem tudom milyen, mert még forró. Üdv, Margit
Miután elkészült fiaim kenyerei, mit találtam ki. Hát, hogy kipróbálom a csokis madleinét Stahltól. Évek óta van ilyen formám és hónapok óta piszkálta a csőrikémet. Persze rögtön dupla adagból, mert ha finom akkor nálunk egy adag az semmi. Most lettem kész. Szerintem jó lett, a párom azt mondta "csokis". Ő a krémes dolgokat szereti.
Ezalatt a három nap alatt csak olvastam, olvastam és gyönyörködtem. Egyre ügyibbek vagytok. Még az illatok is átjöttek. Gratulálok a sok finomsághoz.
Eltűnésem oka, hogy a nicht normal családom, engem okol hizásukért. Úgyhogy szombaton vettem Auchan zsömit, ha ez kell egyétek. Igaz, ami igaz a zsömik még egyszer sem sikerültek.Jót mosolyogtam amikor láttam, hogy többen csináltuk meg a bodzavirágos kalácsot. Még így soha nem jártam, hagytam nyugodtan kelni, mint máskor, de most úgy kifutott az üstből, hogy csak na. Még a fűtőszálról is le kellett szednem. Ez nagyobb mennyiség mint a diétás kakaós kalács, úgyhogy kétfelé kellett osztanom. Mondanom sem kell, hogy a nicht normal családom, már kérdezte elkészült-e a kalács? De ne süssek, mert híznak. Amikor először akartam megcsinálni lebeszéltek. Lányom volt az első, aki megkóstolta. Szokatlan neki az íz, én is megkóstoltam, nekem nagyon fini. Párom semleges választ adott. Tegnap megleptem lányomat pereccel, ami ízlett neki.
Szombaton elmentünk konyhabútor nézőbe, ami olcsó, annak a minősége is olyan. Hát nem tudom, lehet nem lesz konyhabútorom? Alig konyhabútor van 4-500.000-ért és még nem is tetszik. Csináltatni méretre szintén biztos nagyon drága. De még utána kell jobban nézni.
Én is drukkolok a jó időhöz a talira, de azért nem ilyenhez, mint a mai volt. Én is már nagyon várom.
Mindenkinek nagyon jó sütögetést kívánok én most egy kicsit sztrájkolok, mivel van zsömi, meg a kertben van sok munka. Anyukám kedvenc zöld virágából tudnék nektek vinni, úgy, hogy ki kell gyökereztetni. Vagyis nem virágzó növény. Holnap felteszem a képeket.
Angi gyönyörűséges lett az a kenyér. Így van ez, amikor az ember nagyon akar valamit, akkor lehet, hogy nem úgy sikerül. Én a kajákkal járok így időnként, amikor csak odacspom akkor lesz a legjobb. Amikor mindenre figylek, magadom neki apait- anyait, hát nem biztos, hogy akkor sikerül legjobban.
Sziasztok Pékecskék!
Annyi gyönyörűséget láttam, hogy ingen elszégyeltem magam, nem sütök már hetek óta. No de majd a megújult konyhámban..
Reméélem, mindenki jól van. Pusszantás, várom már a talit,
Marica
Köszönöm a válaszaitokat lányok! Azt gondolom, maradok egyelőre ennél a "maradékos" öregtésztánál, Limara módszere szerint, legfeljebb akkor készítek új öreget, ha esetleg finom pékárut sütök.Mindenbe teszek szinte egy-két evőkanál búzakorpát. Holnap debütál a jénai, majd beszámolok.Közben még áttanulmányoztam Margitka útmutatását is a jénais sütésről. Amiket eddig készítettem kenyereket, nagyon bejött a családnak ízre, csak a küllemével nem voltam megelégedve. Legutóbb Bundik leírása alapján készítettem el a hólyagos nyanyát, na ez sült a rómaiban, és sajnos picivel több víz került bele, el is terült rendesen, de finom, lágy kenyér lett belőle.
Zsanna! Én nem csinálok mindig új öregtésztát, az utolsó 20 dkg-ból szoktam élesztő hozzáadása nélkül készíteni újat. Régen ezt úgy csinálták, hogy mikor kész volt a dagasztás elvettek belőle egy darabot és félretették a következő tésztához.
Angi! Gyönyörű a kenyered, gratulálok!
Szokimoki! Én is azt a részét szeretem (szeretném) a kenyérnek, gyerekkoromban mi is mindig megrágcsáltuk. Mondjuk épp ez a repedés jelzi, hogy még egy kicsit kelhetett volna, de...
A mai kenyerem, fél adag tk Limara-féle, élesztő nélkül. 22 dkg maradék öregtésztával, 10 perc dagasztás után rögtön formáztam, és bevágtam. Sütőzacsiba tettem, és elindultam bezsához, mert már így is késésben voltam.
Mire hazaértem, 2 és fél óra múlva, szépen megkelt. Be is tettem egyből sülni, és ez lett belőle:
Hát ki érti ezt... Amikor meg az ember lesi a tészta minden mozdulatát, akkor néha nem sikerül. Most, hogy tényleg hanyag, trehány módon összedobtam, most meg szépséges lett :)
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit