wbora szia ezt a kiflit vagy zsömlét amit este össze raksz és reggel sütöd este kelesztés után teszed a hütöbe vagy ahogy össze állitotad rögtön formázod és rögtön rakod a hütöbe úgy,hogy egyáltalán nem keleszted
40 fokon nem lehet keleszteni mert kockára teszed az élesztőd életét. Ha reggel hamar sütni akarsz, akkor formázva, tepsivel érdemes a hűtőbe tenni a tésztát, úgy hogy langyosan dagasztottad meg. Így amíg teljesen áthűl még tud kelni és viszonylag hamar lehet sütni. Ha hidegen dagasztod és formázás nélkül teszed a hűtőbe, akkor inkább időt vesztesz vele, mint nyernél. Üdv, Margit
Nekem van egy ilyen receptem. Én már csináltam, nekem bevált. Talán megpróbálhatnád. Én nem kentem le tojással, szerintem lehet vízzel spriccelni. Sütés előtt hagytam egy kicsit "melegedni".
Én csak azt tudom mondani, hogy mit tennék a helyedbe: mindent megcsinálnék előző nap, és csak a tésztagyártást hagynám reggelre. Ugye, húsnak még jót is tesz, ha többet van a pácban. Na meg ameddig keleget a kiflid, mást is tudsz csinálni. Nem akarom én megreformálni a konyhádat, de nekem ez tűnik így kivülről a leglogikusabbnak.
Sőt, előző este kiméregetnék minden kiflibevalót, hogy reggel csak be kelljen nyúlni a hűtőbe értük, és ezzel megint csak értékes perceket lehet nyerni :)
ezer plussz egy dolgom lesz konyhai, nem készülnék el vele, tudom hüléyn hangzik de nekem nem 5 perc összedobni egy tésztát aztán kivárni míg kel. legalább 30 perc mire összerakom és megdagasztom. Igy is necces hogy 9-re elkészüljek mindennel, hust pácolni meg minden amit el tudsz képzelni, grillparis sütögetős, autoszerelős stb találkozó lesz.
Hát igen, nekem is ilyen félelmeim vannak,de végülis ha fogom és 6-kor felkelve berakom a sütőbe 40 fokon egy 20 percet akkor már enged, kinyujtom megcsinálom a kifliket azt vissza 35-40 fok sütőbe kellni, akkor felőlem azt cisnál már amit akar meg akár egy órát is kellhet mert formázás legkésőbb 7-re készl. 8 körül kéne legkésőbb elkezdeni sütni. 20-30 perc alatt megsül.
Sendy: én, mint laikus azt mondom, hogy a tésztád bizony egy egész éjszakai hűtőzéstől úgy lehül, hogy kivéve tovább tart megkeleszteni, mintha pl frissen készítenéd.
De majd jönnek a tapasztaltabb péklányok, és elmondják az igazságot neked :)
A következő lenne a kérdésem. Pénteken utazunk el és legkésőbb 8.30-ra el kellene készülnöm a sütéssel. Kiflikre meg kroaszonra gondoltam, csak az a gondom, hogy minden más dolgom is lesz, nem nagyon lenne időm a tésztával szórakozni, tehát valahogy nekem reggel max 7-ig kellene kész süthető tészta.
Gondoltam hogy berakom kenyérsütőbe dagasztásra beprogramozva időbeállítással előző nap késő este (úgy éjfél fele), csak hát nyanyás, tejes, krumplis, kefires, friss élesztős tészta kellene, azt meg ugyebár nem igazán szabadna ennyi időre ácsorogni hagyni.
Nem tudom mennyire bírja a kelt kész tészta a hüttőzést pl, mert akkor csütörtökön megcsinálnám és akkor reggel kicsit melengedni kirakom meg picit hogy ébredjen aztán feldolgozom. Eddig pár óra hűtőtt kapott már kész kelt tésztám, jól le is hült, és nem volt baja végülis, de itt csak 2-3 órás hűtésről volt szó, nem fél napról.
Mit tudnátok tanácsolni? Igazából nem szeretnék hajnali 3-kor kelni csak ez miatt mert biztos hogy éjfél előtt nem kerülök ágyba a sok pakolás, ellenörzés, ujraátnézés miatt. 3 napra megyünk, és visszük a fél lakást :D
Továbbá mit csináljak a kenyereimmel, kiflijeimmel hogy a lehető legtovább puha és friss maradjon? 3 napig fogjuk azt enni amit pénteken viszünk, meg amit előző nap délután sütök.
Kartika én is rögtön formázás után vágom be a kenyeret, és nekem nincs gondom vele, látszódik a bevágás. Ahogy bevágom, majdnem azonnal elkezd szétnyílni.
Nelly én is csináltam már úgy öreget, hogy dagasztás után rögtön beraktam a hűtőbe. Most először hagyom egy keveset kelni, kb 1 órát, visszadagasztom, és akkor teszem hűvösre. Mivel 2 naponta sütök kenyeret, addigra a hűtőben már pont jó lesz.
A szabadon sütött rozskenyerek tésztája nem szabad, hogy lágy legyen. Kevesebb folyadékkal kell sütni, akkor keléskor nem fog úgy ellapulni.
A legegyszerűbb egy kerek formát rendszeresíteni a rozskenyerekhez. Én 2-fülű zománcos serpenyőket használok, melyekben 1 db 1,4 kg-os és 1 db 1,8 kg-os kenyeret tudok egyszerre 1,5 óra alatt kisütni. Ez kb. 2-3 hétre elég a heti tepsi édes sós batyukkal, melyeket a kenyérsütő géppel dagasztok és sütőben sütök.
Margitka, köszi a képeket. Ez a hétvégi termés volt. A mai kenyér nem dicsőséges, talán tanulásképp érdemes feltenni, el fogom küldeni holnap. Nevetnem kell tőle. 2,5 éve sütök kenyeret, ilyet még nem sütöttem. (ráadásul jól megégettem a gőzzel az ujjaim, 4órán át készítettem ezt a nevetséges csodát) Olyan mint a nagyalföld vagy egy pacsni. A bevágások lennének a kitüremkedések rajta. Ettől gidres-gödrös a teteje. Az az igazság, hogy nekem ez a túl rozsos dolog még soha nem sikerült és nem adott sikerélményt.Pedig sütném, mert a férjem szereti.
Margitka, most irigyellek, ha nézem az én lapos, alföld kenyeremet csak nevetnem kell. 4 órája kinlódok vele, kétszer kellett összegyúrnom, olyan szegény mint egy lepény! (képet fogok küldeni)
Na, azért a mai kenyerem rendesebb volt, mint a tegnapi. A jól sikerültekről már ritkábban hozok képet, de ma kell a lelkemnek, hogy megmutassam milyen is lett:
Nyanyás, tk lisztes és írós, ugyanaz, mint a tegnapi, csak kicsit kisebb. Üdv, Margit
Na Margitka! megnéztem a díjbirkozó kenyered. Erről beszéltem! Ilyen lett nekem a telken sütött kenyér, a szerencsétlen, azért finom volt, csak formátlan, lenyomta a tetőt és félre sült, a tető mint egy sipak ült rajta! a kettő között kibuggyant a kenyér!
Julika, Bezsa, olvasom hogy (és mivel már beszéltünk róla tudom is) hogy ti 30-40 percnél vágjátok be a kenyeret. Hogy nem esik össze? nekem ha ilyenkor vágom be összeesett egy-két alkalommal és én nem merem. Elején vágom be, ezért nem is látszik annyira a vágás, mint nektek.Miért van?
Limara, gyönyörű a kenyered! Mitől ilyen szépek a kenyereid? mi a trükk?
Masala neked a süteményed? hát az valami csoda! valahova feltetted a receptjét. Kérlek részletesen ird meg! Már nálad is és Ildikónál is néztem rajta csokimázt! Nekem másnak tűnik mint az enyém. Miért? hogy csináljátok?
Ha nézitek az időt, most kínlódok egy rozsos öregkenyérrel, ami Margitkának nagyon szép, nekem ragadt meg először szétfolyt szinte, pedig mindegy ugyanaz, mint az ő receptjében.(irtam a társalgóban) utána újra összekevertem, tettem hozzá vagy 3-4 kanál lisztet, most is puha, elterült és lapos, de most már megsütöm mert mindjárt éjfél.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit