Én sütöttem már gépben tk. nyanyás kenyeret, igaz nem rozzsal, hanem tönkölyliszttel, bár kicsi fehérrozs is volt benne. Olyan gyorsan kelt, hogy majd 20 perccel hamarabb át kellett kapcsolnom sütésre, így is mindkét alkalommal elérte a gép tetejét. gondolom majd Margitka is megnézi a receptedet, de első ránézésre nekem 45 dkg liszthez kevésnek tünik a 240 ml víz és biztosan legalább 270 ml-el kezdeném. A tk. liszt egyébként is több folyadékot vesz fel, nem lehet, hogy ez okozta a kenyér tömörségét? A 15 dkg nyanya jó szerintem. Üdv
Szeretném megkérdezni, hogy használta-e valaki a nyanyát gépi rozskenyérhez és hogyan sikerült a kenyér? Nekem ugyanis semmivel sem lett jobb, könnyebb, mint anélkül. Vajon mit csináltam rosszul? A receptem:
15 dkg rozsliszt 15 dkg nyanya 10 dkg rétesliszt 5 dkg simaliszt 1 nm sikér 1 km ecet 1 km só 2 nm olaj 2 km kenyérfűszer (én daráltam össze) Kb. 240 ml víz 1 dkg élesztő 2 nm napraforgómag A kenyér maga szép alakú lett, nem esett be a teteje, de kicsi és nagyon tömör volt az állaga. Sütés előtt kb. 3/4 órára leállítottam a gépet, hogy még kelni tudjon. A nyanyát pedig úgy készítettem, ahogy itt le van írva, hűtőből elővéve kb.1/2 percre betettem a mikroba melegedni. Előre is köszi a tanácsot! Mogyi (Zsuzsa)
Szia Kenyérke! Már lassan minden szakirodalmat összeszedek az ukrán rozskenyeredről, amit írogattál. Egy kérdésem lenne viszont. Mi van akkor, ha én rozsos nyanyából csinálom? Te csináltál már ezzel a variációval? Mert gondolkodom rajta. Igaz, Margitkától nagyon régen kaptam rozskovászt, de már régen hozzá sem nyúltam, ezért inkább nyanyáznék, ha Te már próbálkoztál ezzel.
Azt hiszem teljesen jó helyen jártál a tippeddel. Azért csináltam belőle xxxx-ket, mert eléggé egyértelmű volt a kérdésed. Bár tényleg szépen körülírtad, de szerintem mindenki rájött volna, aki olvas minket.
Elisbethnek azért volt két kitűzője, mert a papírok legyártása után derült ki számomra, hogy más keresztnévvel szeretne szerepelni, mint amit elsőre írtam. Megírtam a 2. cédulát is, de az elsőt elfelejtettem kivenni. Ő megtalálta mindkettőt és mókából fel is tette.
Angit pl. Majorkaj képei között a 10-en láthatod, ott ő fotóz.
Szokimoki képei közül az 5-en ő van pont középen, drappos pólóban.
Bezsa 26. képén, Limara 11-es képén viszont még a nevét is láthatod.
Ha még másra is kíváncsi vagy, csak szóljál, megírjuk hol találod. További szép napot, üdv, Margit
Sziasztok!Bundik!
Én milánói jellegű darálthúsos tölteléket szoktam bele főzni,de lehet tejfölösen is.Azután a kicsit bővebb főzőlevet besűritem,ráöntöm a sütőtálba beletett tésztákra,sajtot rá,és megsütöm.
Biztos van más módja is,én igy szoktam.Üdv.:Brigitta
Most egy 30dkg fehér rozsliszt, 20dkg BL80, 10dkg fehér tönkölyből készült kenyérkém keleget. Kíváncsi vagyok milyen lesz. Legközelebb egy tk rozsosat is megpróbálok.
Úgy látom, hogy nagyon felpörgetett titeket ez a találkozó! A képek felét bírtam csak megnézni, mert minden este hulla vagyok mire hazaérek, de lassan az összes sorra kerül. A címért köszönet Limarának!
Kartika! Hol találom azt a mandulás rágcsát?
Azt jól láttam, hogy Margitkáék magán vállalkozása egy olyan hely xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx? Ha értitek így virágnyelven?! És, persze, ha nem titok. Mert eddig el sem tudtam képzelni, hogy hogyan fértetek el egyszerre enyien. Egy bajom volt: hogy csak néhányótok nevét sikerült leolvasnom. Persze Limarát, Margitkát, Gabit felismertem. Nellit, Bezsát és Szokimokit kis ráerősítéssel ismertem fel. Megtaláltam Otthonkát, Kartikát, Szuperkerit, Íriszt, Elizabettet(miért volt két cetlije?) asszem Borát, meg a többit elfelejtettem. Angit pl. nem találtam egyáltalán!? Na ebből is látszik, hogy nagyon meg szerettelek volna ismerni benneteket személyesen is! De majd jövőre! Mostanában nem sütögetek csak ritkán, mert reggel megyek és csak 9 tájt érek haza. De már csak pár nap van hátra a könyvhétből! Csak ez a fránya eső ne lenne!
Miután a kovásszal kelesztés időigényes, ezért én most megpróbálom ezt ájszakára áttenni. Pl. péntek/szombat estére. Lefekvés előtt összeállítom és porlasztott vízzel jól befúvatva beteszem a sütőbe.
A hosszú kelési időt a heti takarítás idejére is lehet időzíteni. Akkor legalább felügyelni is lehet a kelés mértékét (bő 2-szeres lesz a tészta) s az ideálisnak tartott időben indítani a sütést. A kevésbé gyakorlott rozskenyérsütőknek ill. kezdőknek inkább ezt ajánlom a kellő kitapasztalás céljából is.
Energiatakarékosságra is gondolok, ezért most a hidegen indított sütéssel kísérletezek.
A találkozóra elvitt Ukrán rozskenyeremet 3 főle lisztből készítettem!
kenyérliszt, RL 90-es rozsliszt és tk rozslisztből készült kovász.
A teljes mértékben tk. rozslisztből készült kenyér nem lesz olyan szép laza és zamatos. A kenyér zamatát egyébként a jó kenyérliszt és a fűszerek adják. Fontos szerepe van a vékony szeleteknek is. Sűrű kenyeret mindig vékonyra kell szeletelni, különben az ember bele fullad abba a deszkába, amit rozskenyér gyanánt kíván elfogyasztani.
Hát irigykedve olvasom a találka híreit és nagyon sajnálom, hogy nem találkozhattam Veletek személyesen!
(Kisfiam még mindig nincs rendben teljesen, ráadásul "ping-pongozik" a vírussal a két gyerekem, a már gyógyult lányom is visszaesett. De egyszer csak bekövetkezik, hogy egyszerre gyógyulnak ki )
Ha lehet, én is szeretném megnézni a képeket, legalább így részt venni egy kicsit a találkozón!
Ildikó, gyógyuljál meg mielőbb. Persze hogy gondoltunk rád, emlegettünk is sokat. Én nem szeretem az antiboktikumokat, mert teljesen tönkre teszik a bélbolyhokat. ha nem muszály és van más, akkor azt szedd. A férjem köszöni a jókivánságokat, amit irtál. (láttad őt a képeken, bekötött kezű férfiú, mivel nem sok volt nem nehéz nem látni)
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit