Szia Margit! Azt hiszem a rozskenyérnek majd akkor állok neki, ha sok időm lesz. Most elég zürösek a napjaim. A gyerekeimnek vizsgaidőszak van. HOlnap délután megyek egy előadásra utána este viszem a lányomat vissza Szegedre mert pénteken vizsgázik. Majd vizsga után jövünk haza. Remélem örülve és nem bánkódva. Nagyon fél a kémia vizsgától. Remélem sikerül neki. Ha pénteken lesz időm akkor lehet, hogy meglátogatom Nellyt. Jövő héttől nekem is kezdődnek a negyedéves macerák is. Nem is akarok rágondolni. Igérem megprobálok sürübben jelentkezni, akár csak egy kukucs erejéig.
Én nyanyával csináltam azt a kenyeremet, amit a találkozón is láthattál. Ez más, kevésbé karakteres rozskenyér, mint Kenyérke Ukrán rozskenyere, de szerintem ez is finom, az állaga viszont nagyon hasonlít ahhoz. Ha végképp nem akarsz rozskovászt gyártani, akkor talán próbáld ki ezt. Én éppen most csinálok egy adagot, ez felszeletelve megy a fagyasztóba.
Kukucs! Még mindig szivesen gondolok vissza a találkozóra. Köszönöm mindenkinek, hogy hozzájárult a jó hangulathoz és külön köszönet Margitnak és családjának, na meg a szervezőknek. Tudom,hogy már mindenki megköszönte, de azt hiszem nem lehet elégszer. Margit annyit mesélt a pecsenye léről, hogy utána szabadon én is sütöttem egy pecsenye zsömlét. A végeredményig elég viszontagságos volt a tészta sorsa, de végül is jól sikerült. Egy részét eltettem nyanyának. Majd holnap sütök vele valamit. Csináltam még joghurt tortát, ez nem hizlal. Pláne ha nincs alatta babapiskóta. Kenyérke ukrán rozskenyere ugylátom nemcsak az én tetszésemet nyerte meg. Nekem nincs rozskovászom és nem is szándékozok csinálni, mert nálunk nincs sikere a kovászos dolgoknak a rozskenyér meg le van tiltva. Talán egyszer magamnak csinálok, de még várok hátha a többi ügyes pékecske kitalál valamit amivel kiváltható a kovász. A betegeknek jobbulást kivánok! http://kaktusz0417.xfree.hu
Ukrán rozskenyér (élesztőmentes) - Kenyérke 2005.10.26. 00:50
Ukrán rozskenyér (élesztőmentes) Súlya készen: 1.45 kg
333 g teljes őrlésű rozsliszt 333 g kenyérliszt 366 g rozskovász 2 Tk. só 2 Tk. barna cukor 2 Tk. őrölt/egész szemes kömény /aki szereti pici őrölt ánizst is tehet még hozzá/ 400 ml víz (langyos)
Csodálkoztam, hogy milyen kis mennyiségekről írsz :-)
Amiről Te írsz az egy vészkísérlet, amikor hőség van s írtózom a sütőt használni. Meg lehet sütni, sőt enni, de amit Ti ettetek a találkozón, az villanysütőben sült aznap reggel.
A rozskenyereket kézzel állítom össze. Kicsit pihentetem, aztán formázom, sütőformába teszem, vízzel jól befúvatom és hideg villanysütőbe teszem kelni. A kenyér tetejét időnként vízzel befúvatom a kelés során is.
Alsó és felső hővel sütök. Igazi jó rozskenyeret kenyérsütőgépben, gázsütőben nem lehet sütni, mert nincs felső hő s a kenyér teteje csak száradt lesz.
Az utóbbi kenyerekben annyi cukrot teszek a tésztába mint sót.
Szia Margit!
Köszönöm az emailt.Elkezdtem már nézegetni a képeket.Csodálatos remekműveket láttam.Szép lehetett ez a terülj terülj asztalkám élőben is.Így fényképen látva is összefut az ember szájában a nyál.
KI hozta a talira azt a dióst aminek rácsos volt a teteje?Szerintem Dulifuli mintha el is mindta volna a recit,de elfelejtettem.NAGYON NAGYON SZÉPEN kérem!!!!!
Kenyérke kikapcsolt kenyérsütöben keleszted?A gépbensültnél nemirtál cukrot akarattal?A rózsba nem kell zsiradék?Mekkora a te géped mert az én kétlapátos hauserem eléggé nehezen kavargatta ezt a kevés tésztát?
A rozskenyereket nyanyásan még nem próbáltam. Nyanyás kenyereket sem sütök, mert nálunk elég a gépi tejes-vajas ha néhanapján rákívánkozunk.
Ha a nyanyát kellően aktivizálni tudod a sütéshez, akkor biztosan meg lehet próbálni.
A szárított kovásszal sem lehetne mindjárt rozskenyeret csinálni, mert azt előbb lendületbe kell hozni.
A rozskenyereket csakis kovásszal lehet jól elkészíteni, mert a rozsban sikér nem lévén kellő kötőanyag a kovásszal képződik. A kovász élesztővel kombinálva csupán a sütés idejét rövidíti, időzíti. A magasabb rozstartalmú kenyér maga ízetlen, morzsalékos tégla marad a lejobb fűszer ellenére is.
Kedves E.Margit!
Szeretném megnézni a találkozóról készült képeket.Olyan jó volt olvasni,hogy milyen örömmel készültetek erre a találkozóra.Az élménybeszámolók is csupa lelkesedés volt.Jó olvasgatni benneteket és ötleteket meríteni.
Előre is köszönöm.
Vasárnap megsütöttem a Tótkomlósi lisztből a kenyeret és a lapos zsemlét. Finom lett. A képeket majd küldöm. Délután elmentünk cseresznyét szedni igy már nem nmaradt idő jelentkezni.
Ma pihenős vagyok és a maradék nyanyával sütöttem kenyeret és kiflit most Bl 80-ból ez is finom lett, magokat is tettem rá.
Megvárom még kikisérletezitek a rozsos nyanyás kenyeret és akkor majd én is megsütöm.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit