Ma én is újból próbálkozom, hátha a tegnapi kudarcok után eszembe jut, hogyan is kell kenyeret sütni!
Ildikó! Sokat tanakodtunk Nellyvel, mit is küldjünk, szerettünk volna magyaros dolgokkal meglepni, azt gondoltuk, talán nehezebben jutsz ott hozzá.
Én már főztem a fűszerekkel amiket küldtél, a mogyorószószt még ugyan nem próbáltam, de ami késik nem múlik. Nekünk nagyon tetszett, én szoktam készíteni ilyen fűszeres indiai, vagy keleti ízvilágú ételeket. A Nigella magtól meg teljesen oda voltam, már kerestem, hogy honnan tudnám beszerezni. Fantasztikus kis magvak. Kenyérre szórtam eddig díszítésnek inkább, de így is érződik a fantasztikus aromája. Már kutakodtam a neten, mire is lehetne még hasznáni. A múltkor láttam Nigella műsorában, de már nem nagyon emlékszem mire használta, de valami olyasmi rémlik, hogy kicsit szárazon megpirította és salátára szórta. A gyönyörű goblennek meg mindenki csodájára jár!
Legyen szép a napotok, itt most eléggé lehült a levegő, miután éjszaka esett!
Gabo, olvastam tegnap a kefir gondjaitokat. En meg soha nem keszitettem DE nemlehet otthon keszen kapni, akkor betudsz vele tejet "oltani". 1x mintha lattam vhol a TV-ben hasonlot.
Aztan jott a szokasos hulye gondolatom: "vegy 2 gruz -orosz csizmat..helyezd a tej kozelebe 1 napig es... Masnap garantaltan bevan oltva.hihihi BOCSI! DE.. megint a gyerek.../kavet megittam es ebredezek sztem.
Szokimoki! Gyönyörű a kenyered Annak idején, még a jénai előtti időszakban, nekem is az ablakban hűtött kenyereim lettek legelőször cserepesek. Igaz a mai cserepes kenyerek mellett azok csak cserépkezdemények voltak
Köszönöm a fiamnak szóló jókívánságokat mindenkinek, áltadtam neki, ő is köszöni.
Amarillisz! Csak élesztős és elég jó szerkezetű zsömle ez: Joghurtos zsömle
Angi zsömléje gyönyörű lett, meg lehet esetleg próbálni kovász nélkül is, az élesztőn szerintem nem kell emelni akkor sem.
Köszönöm, majd megpróbálom! báááár, csak ennyi folyadékkal lett viszonylag sima a teteje, és nem darabos, de mindenképp kipróbálom!!!
Sendy, Bau! igen az gramm akart lenni, csak kissé fáradt vagyok már, bocsi...
majd azt még megkérdezném , nem tudom kinél láttam azokat a szép zsemléket, azt lehet élesztővel is és mennyivel?már 3- szor én is sütöttem, de még nem találtam meg az igazi receptet, plusz kicsit kicsikre sikeredtek...párom szerint lilliputiak!
Nem vesztem ám el, csak egy kicsit. Ilyenkor jóidőben állandóan úton vagyunk. Gyors itthoni dolgaim végeztével ovi, játszótér este fél 9-ig aztán ha minden kész, már hulla vagyok. Sütögettem mostanában is elég sokat, de már nem akartalak benneteket az ezredik lala kifli, pudingos csiga, nyanyás kenyér képekkel terhelni. De tervben van Limara új kifli receije, azt ígérem megmutatom. Ja , csináltam egy kis csúsztatott palacsintát is, de azzal meg az történt (ilyen még nem volt!) hogy túl édesre sikeredett. Nálunk ez eddig nem volt probléma, de most a saját készítésű eperlekvár, meg a cukros dió egy kicsit tömény lett bele.
Nagyon jól bejött Limara azon ötlete is (mint eddig minden ötlete) hogy a kisült kenyeret rögtön a ventillátor elé teszem és gyönyörű cserepes lett Már ami arra hajlamos:-) És el is jutott a tudatomig, hogy az ablakba is ezért szoktam kitenni rögtön sülés után, hogy a szél megfújja egy kicsit ;-)És ettől lesz cserepes! Szóval köszi Limara!
Margitka! Nagyon jók a képek, tényleg látszik rajtuk, hogy nagyon jól éreztétek magatokat! És a Nagyfiadnak Nagyon boldog születésnapot kívánok így utólag is!
A kenyér belseje nyirkos akkor szokott lenni, ha tömör marad a tészta. A tömörséget okozhatja, ha nem kel meg valamitől rendesen, de, ha pl. túl sok folyadéktól összeesik sülés közben, akkor ez is.
Melyik ez a konkrét recept, ami nem sikerült tökéletesen? A készítés menetét is írd meg légy szíves pontosan!
Az 1 dkg élesztőn már nincs mit csökkenteni, akkor csak-csak a folyadékkal kell kezdeni valamit. Nem kell sokkal csökkenteni, de valamenynivel biztos. Próbáld ki, hogy 4 dl helyett, csak 3,7 - 3,8 dl-t teszel, és dagasztás közben szükség szerint pótolod még evőkanalanként, ha szükséges. Egy egész picit legyen csak keményebb a tészta, mint amilyen most volt, így reményeim szerint jól fog sikerülni. Az olajat mindjárt az elején a tésztába teheted, nem kell vele a sípszóig várni.
Sok sikert kívánok, várom a beszámolódat róla, üdv, Margit
Piroska, nekem is hasonló gondom volt eleinte, akármilyen jól mértem ki, nem volt jó. Nálam a probléma az volt, hogy csaltak a mércéim. Most digitális mérleget használok és a kenyérsütőhöz adott ml mérőt. Így már sikerülnek a receptek elsőre. Lehet Nálad is hasonló a probléma?
Margitka! Miért van az, hogy ugyanabból a receptből nekem nem lett olyan lágy a kenyér bele mint Bundiknak? Olyan is van, amikor ugyanabból a receptből nyirkos marad a belseje a kenyérnek. Mitől függ, hogy száraz, nyirkos, vagy pont jó lesz a belseje a kenyérnek? Sütési hőmérséklet vagy idő? Vagy a kelesztés?
Bogi! Köszönöm a lufis macsekot. Aranyos.
Angi! A zsömle kelesztését és sütését szeretném részletesen tudni. Hőfok + idő. Gyönyörű. Én is ilyet szeretnék...
Ildikó! Ne szégyelld Magadat. Majd ha lesz időd apránként megcsinálgatod. Nem múlik rajta az élete senkinek.:-)))
Szia! örülök, hogy válaszoltál a kérésemre! nos összetevők: 60 dkg BL80 liszt, késhegy acsorbin, só, cukor - 2 -2 kk., 12.5 dkg élesztő-ezt már 10 re csökkentettem, de így se jó, 4 dl folyadék( ez most csak víz, de általában fele víz, fele kefir), sípszónál, egy kevés olivaolaj. ennyi mégse jó....
Írd meg légyszíves, hogy pontosan mit és mennyit teszel a kenyérbe, akkor könnyebb lesz segíteni. A problémád okát nagy valószínűséggel a folyadék illetve az élesztő körül kell keresni, ezt teljesen jól látod. Várom válaszod, üdv, Margit
sziasztok! én még új vagyok itt, bár már régóta ismerem az oldalt. segítséget szeretnék kérni, nem tudtam kihez forduljak, ezért jöttem ide. kb. 2 hete sütök kenyérsütő géppel, ami ízre nagyon finom, de a teteje, mindig lapos marad, vagy eléggé beesik. pedig már csökkentettem az élesztő mennyiségét, a folyadékot nem akarnám, mert az elején így is eléggé egyenetlen lett a teteje.egyébként imádok kelt tésztákat sütni, eddig kézzel készítettem mindent, de hála E.Margitnak, már elindultam a kenyérsütés rögös útján is....szóval ha tudnátok segíteni, megköszönném! sziasztok!
le vagyok törve mert szépen felraktam a bagel-leket egy tányérra,már ami maradt!És átszaladtam a szomszéd fotosokat kersni ,az egyik még nem jött haza a másik már nem jön haza ezért most megeszem mérgembe a fotónak valót
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit