Szia Amarillisz!
Igy van,ahogy Angi irta,és ehhez a gépi mennyiséghez 1dkg élesztőnél többet nem kell tenni.Nem tudom,mekkora adagot sütsz,én 44dkg liszthez,10dkg nyanyát tettem,és majdnem egy egész adag lett belőle.
Amarillisz: sokkal lágyabb, könnyebb lesz tőle a kenyér, mintha csak élesztővel készítenéd. Tényleg csodát művel a tésztával. Ha gépben sütöd a kenyereidet, akkor, ha jól emlékszem a pékek tanácsára, 50 dkg liszthez csak 10 dkg nyanya elég. (60 dekához kb 12 dkg)
sziasztok! igen olvastam a tudnivalókat a nyanyáról, de érdekelne, mennyiben lesz más tőle a kenyér, mint ha élesztővel készítem? és 60 dkg liszthez, 20-30 dkg nyanya kell, de atöbbi hozzávaló aránya ezzel nem változik?elbírja a gép ezt a mennyiséget? mert én csk géppel sütök, nem sütőben.mivel ehhez is kell pehely, úgy látszik, azt be kell szereznem...
Szia Amarillisz: elolvastad amit Margit írt a nyanyatésztáról bal oldalt a Néhány tanács és ötlet.... alatt az ...öreg-(avagy nyanya- tésztához cikket? Mit szeretnél tudni a nyanyával kapcsolatosan, ha kifejted, tudunk válaszolni.
Amarillisz: sajnos nincs tippem, mivel lehetne helyettesíteni, mivel tudomásom szerint a pehely lágyítja meg, és ettől nem lesz morzsalékos. A gépen kívül kelesztek mindent, mivel az én gépem eléggé melegít, és számtalanszor kovászolta túl a tésztát.
Angi7711! tőled érdeklődnék arról a szép zsömiről....hogy mivel nincs burgonyapelyhem, lehet azt valamivel helyettesíteni? és a gépben kelesszem, vagy inkább vegyem ki?mivel hogy elég sok benne az élesztő...
a kenyérről még nincs hírem, mert majd csak holnap sütök...de ha nem sikerülne, tudtok bővebbet írni a nyanya tésztáról? bár olvastam róla, de azért mégis....
Szia Sendy! Nem a nyanya a sűrűbb! Az rendesen 50 dkg liszt, 3 dl víz, 1 ek olaj, 1,5 kk só. 1kk cukor és 1 dkg élesztő. Tehát ez a nyanya recept. Ebből kell 20 dkg hozzá a megfelelő idő (nyanyaérés) eltelte után. A kenyérrecept pedig az amit leírtam.
Köszönöm szépen a dícséreteket, aranyosak vagytok!
Angi! Köszi a zsömle recit, alkalomadtán kipróbálom majd!
Sendy! Leírom neked a receptet, ahogy mindíg csinálom a kenyereimet: 250ml víz, 20 dkg öregtészta, 2 dkg margarin, 55 dkg BL80-as liszt, 1,5 kismérő só, 1kismérő cukor, késhegynyi aszkorbinsav, 1,3 dkg élesztő. 3x20 perc (kel.dag.kel) formázom, jénaiba teszem, kelsztem kb40 percig, akkor bevágom a tetejét, és hideg sütőben kezdem el sütni.Ha megsült, egyből lespriccelem vízzel, aztán pedig gyorsan a ventillátor elé teszem:-)
Annyi megjegyzés hozzá, hogy pl az öregtésztába 50 dkg liszhez kell 3 dl víz, ehhez képest én 55 dkg liszthez teszek 2,5 dl vizet, így nem terül el a kenyerem!
Bogi! Nálunk még nincs Auchan, így maradt a kerek erdő!
Margitka: Köszönöm a gyors javítást :) Én még nem is köszöntöttelek, de úgy gondoltam, majd a falon, "személyesen". Mivel azonban még mindig nyári zápor vagy, ezért engedd meg, hogy azt mondjam: Isten hozott ismét közöttünk. Hiányoztál ám :)
Piroska: sajnos nincsenek pontos adataim a kelesztési időről. Az biztos, hogy 20 perc dagasztás után 20 perc kelesztés, majd átgyúrás és formázás. Kb 30-35 perc lehetett a 2. kelesztés, de ez tudod, sok mindentől függ. Azért is írtam, hogy figyelni kell a tésztát, és amikor már olyan kocsonyásan rázkódik, akkor gyorsan lespriccelni, és hideg sütőbe tenni. A hőfok ugyanaz, mint kenyérnél, az első 10 percben 3as fokozat (nekem ez a legnagyobb fokozat) a gázsütőben, majd visszavenni 2esre (eggyel alacsonyabbra). A sütési idő kb 30-35 perc, mikor már szépen megbarnult, akkor kell kivenni, és megint lespriccelni. Remélem tudtam segíteni, de ma megint fogok csinálni, és szorgalmasan jegyzetelek majd :)
Szokimoki: huuu, micsoda kenyérke :) Gratulálok, nagyon ügyes vagy :) A receptet megtalálod itt, a 21607 (?) hozzászólásomnál. Nincs benne tejtermék, meg a recept is amolyan saját próbálkozás.
Szokimoki: elárulhatnád hogy hogyan sikerül ilyen szépre egy kenyér. Nekem ilyen még sose sikerült, se a héjszín, se repedés, az meg pláne nem, hogy a kis szemét megálljon a maga lábán és ne terüljön szét, mint az Alföld. :((
szokimoki ne má !!!!!!!!!!!!!!!!ezt a kenyeret előttem veted az auchenbe akciósan csak nem mertem rád szólni mert nekem is tele volt a kosaram friss kenyér és pékáruval
Ma én is újból próbálkozom, hátha a tegnapi kudarcok után eszembe jut, hogyan is kell kenyeret sütni!
Ildikó! Sokat tanakodtunk Nellyvel, mit is küldjünk, szerettünk volna magyaros dolgokkal meglepni, azt gondoltuk, talán nehezebben jutsz ott hozzá.
Én már főztem a fűszerekkel amiket küldtél, a mogyorószószt még ugyan nem próbáltam, de ami késik nem múlik. Nekünk nagyon tetszett, én szoktam készíteni ilyen fűszeres indiai, vagy keleti ízvilágú ételeket. A Nigella magtól meg teljesen oda voltam, már kerestem, hogy honnan tudnám beszerezni. Fantasztikus kis magvak. Kenyérre szórtam eddig díszítésnek inkább, de így is érződik a fantasztikus aromája. Már kutakodtam a neten, mire is lehetne még hasznáni. A múltkor láttam Nigella műsorában, de már nem nagyon emlékszem mire használta, de valami olyasmi rémlik, hogy kicsit szárazon megpirította és salátára szórta. A gyönyörű goblennek meg mindenki csodájára jár!
Legyen szép a napotok, itt most eléggé lehült a levegő, miután éjszaka esett!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit