E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Fórum
Fórumok : Beszélgetés : Általános Fórumok: 
Témaindító hozzászólás
EmMargit

2005.07.26. 21:00 -

Sziasztok kedves Látogatók!

Remélem előbb-utóbb sokan leszünk és élénk társalgás fog folyni. Kívánom, hogy mindenki érezze jól magát.

Üdvözlettel, Margit

Amarillisz Előzmény | 2007.06.28. 21:29 - #21715

Sendy! hm, most hogy végiggondoltam , amit írtál, lehet hogy azért esett be a kenyerem teteje, mert túlkelt. mivel mikor ránéztem, mindig szép magas volt, egyenletes, mire elkezdett sütni, elkezdett beesni....azt hiszem legközelebb elindítom a sütést, mikor jól megkelt, csak sajna én se állok mindig mellette...

boglarka70 Előzmény | 2007.06.28. 21:27 - #21714

köszönöm a tippeket a vére hullót ismerem de nekem nem vált be egyszer régen a kezemen volt és most jut eszembe akkor szórakoztam ezzel a vérre hullóval és akkor nem történt semmi de viszont az ecetbe áztatott hagyma kiégette tök jó hogy eszembe jutott köszönöm a segitségeket de mindent ki kell probálnom mert már nagyon unom és a vére hulót is azért kiprobálom hátha most jó lesz lassan megyek mert a háló sipka már köröz idő van!tente idő

majorkaj Előzmény | 2007.06.28. 21:24 - #21713

Szia Sendy !

Én már sütögetek egy jó ideje nyanyával, de én nagyon soknak találom ezt a nyanya mennyiségeket a lisztekhez képest. Főleg ha gépben sül. Tegnap is a 45 dkg kenyérliszthez a cukkinis kenyerembe 10 dkg nyanyát tettem 1 dkg élesztővel és 17,5 dkg cukkinit és így is remek lett és teljesen tele lett az üst a tésztával.
És én nem szoktam vízzel elkeverni a nyanyát, max ha már több napos a tésztám akkor egy kicsit kint hagyom a konyhában hogy ne hűtő hideg legyen.


kenyerke Előzmény | 2007.06.28. 21:24 - #21712

Pacaaal! Szombaton azt eszem én is. Rendeltem :-)

Amarillisz Előzmény | 2007.06.28. 21:17 - #21711

igenis, értettem! de remélem jó lesz.....úgyhogy csakazértis köszi!úgyis kereslek majd titeket, ha nem sikerül, - és persze akkor is ha sikerül -  eddig is azt hittem egyedül boldogulok.... végül is amúgy jók a kenyereim - ízre, de biztos még sokkal jobb is lehet, majd eldől!

Amarillisz Előzmény | 2007.06.28. 21:13 - #21710

Limara! nagyon köszönöm!!!!!!!!

Sendy Előzmény | 2007.06.28. 21:13 - #21709

Amarillisz: addig ne köszönd amíg, jót nem sütsz vele! :)) De nagyon szívesen, remélem semmit nem hagytam ki és sikerül olyan kenyeret sütni ami ízleni fog és formára is stimmel.


Amarillisz Előzmény | 2007.06.28. 21:10 - #21708

Sendy!nagyon köszönöm a segítséget, mindjárt le is körmölöm, amiket írtál... remélem így én is olyan tökéletes kenyereket tudok majd készíteni, mint ti!!!

dulifuli13 Előzmény | 2007.06.28. 21:07 - #21707

Bezsám szívem, ki ne engedd a szobából a férjed...

Sendy Előzmény | 2007.06.28. 21:06 - #21706

Amarillis!

A nyanya receptjét megtalálod bal oldalt a Néhány tanács és ötlet.... ....az öreg- (avagy nyanya-) tésztához cikkben, így azt nem részletezném. Én egy hétre 30 dkg lisztből készítek nyanyát, nálam az szokott elfogyni.

Kenyér: 10 dkg liszthez 5 dkg nyanyát szoktam adagolni maximálisan. Ha pl tökös kenyeret csinálsz, én ott is csak a lisztet néztem és 40-45 dkg liszthez került 20 dkg nyanya és 14 dkg tök.

60-65 dkg-os kenyér:
30 dkg liszt (kenyérliszt vagy 2:1 arányban rétes-finomliszt)
15 dkg nyanya
2 evőkanál meleg víz (ezzel hígítom fel és teszem egyenletes takonyformává a nyanyát, és megvárom míg szobahőmérsékletűre melegszik - ha előtte hűtőben volt)
0,5 dl tej
0,5 dl joghurt v. kefír v. író (amelyiket szeretnéd, azt raksz bele ezek közül)
1 dkg margarin
1 kismérő (kenyérsütőhöz adott ablaktekerőformájú bigyó kisebbik része, vagy teáskanál) só
1,5 kismérő cukor
késhegynyi aszkorbinsav
9 g élesztő

Ez az alap amivel dolgozni szoktam, ez át van nekem arányosan számolva 40 dkg lisztre is, abból 80-85 dkg kenyér készül. Ezzel az alap recepttel szoktam csinálni magvas kenyeret (csípogáskor szórók bele szezám és lenmagot, és egy-két csipet köménymagot - ha nem szereted a köményt akkor nem kell), ezzel csináltam már soklisztes kenyeret: 30-35 dkg liszt (15 dkg rétes, 5 dkg finom, 3 csapott evőkanál a következőkből : graham, buzacsírás finomliszt, rozsliszt, kukoricaliszt), picivel több /1-2 evőkanál, ha szükséges/ folyadék, csípogáskor kevés len és szezámmag. Sütés előtt vízzel lekenem a tetejét és graham illetve kukoricalisztet szórok a tetejére vékonyan. A tökös kenyerem is ebből készül: 40 dkg liszthez (+ pár evőkanál kukorica és graham liszt) 14 dkg apróra gyalult, levétől kissé megnyomkodott tök/cukkini. Ide már 20 dkg nyanya került, és ennek a tetejét is leszórtam liszttel. De akár krumplit (megfőzve, áttörve és kihűtve) is rakhatsz bele nekem nagyon ízlett a krumplis kenyér, bár kiflinek talán finomabb, vagy kroaszonnak és belesütni egy-egy virslit.

Burgonyapehely: még nem próbáltam, ma sikerült vásárolnom, a héten letesztelem az eredményt, lehet picit változtatok a recepten a folyadékokon, mert a burgonyapehely higítja a kenyeret.

A fő lényeg az eredmény, akármilyen receptet választasz, akár az enyémet, vagy másét, vagy az enyém egyik variációját, mindig figyeld meg a kenyeret. Első dagasztás vége felé legyen egyenletes a felszíne (nem kell babapopsisimának lennie, kicsit göcsörtös lesz), ha megnyomod, ruganyos, és nem ragadsz hozzá, nem ragad az ujjadra tészta, nem leszel tőle nedves sem. Ha kell akkor tegyél hozzá 1-1 evőkanál lisztet vagy folyadékot (lehet víz, tej, joghurt...akármi) és mindig folyamatosan ellenőrizd az állagot. Melegben könnyen hígul a tészta és elkovászolódik, nyisd fel a gép tetejét. Magoknak kicsit keményebb tészta kell, akárcsak a tökös vagy burgonyapelyhesnek, soklisztes esetén lehet picit puhább, hígabb, mert a sok liszttől nekem picit fújtosabb lett másnapra kiszáradva.

Azt hiszem mindent leírtam ami eszembe jutott ezzel kapcsolatosan. A recept eltér némileg attól amiket találsz, több só, több cukor, kicsivel több élesztő van benne, mint az átlag receptekben. Mi így szeretjük. Esetenként lehet hogy előbb megkel a kenyér, ezt ellenőrízhetet azzal hogy picit megütöd az üstöt finoman és a tészta ha berezeg utána picit (bocsánat a hasonlatért de jobbat nem tudok- ha egy kövér combra vagy fenékre ráütsz akkor az is továbbremeg, hullámzik utána egy picit), ha csak egyet rezzen az üsttel akkor nem jó még. Nagy melegben nekem 20 perccel  a kelesztés lejárata előtt le kell kapcsolni a gépet és sima sütést bekapcsolni. A lényeg: ha megkelt, sütheted, ne nagyon hagyd végigkelni ha már jó, mert sokat számít az a 20 perc, létrejöhetnek nagy hatalmas buborékok a tetejében, picit besűrűsödhet az alja. Legalábbis én így jártam. 

Ha valamit nem elég érthetően fogalmaztam meg (próbáltam nem szájbarágósan, de mégis részletesen), kérdezz nyugodtan és válaszolok. Helyesírási hibákért nem vállalok felelősséget - elnézést érte -, ezt többször írtam már, sokáig angol billentyűzethez voltam szokva, és mai napig jónéhány szónál a berögzült rövid ékezetes verzíót használom: í=i ő=ő ű=ü... Szóval nem arról van szó hogy nem bírok 2 sort helyesen leírni :))


HBKati Előzmény | 2007.06.28. 21:05 - #21705

Hiába írom a társalgóba,mindig kidob!

Bezsa!A férjednek mielőbbi jobbulást kívánok!!Hosszú még a nyár és ha kipiheni magát még biztosan el tudtok menni egy hétvégét valami kellemes környezetben eltölteni,kikapcsolódni.

Mindenkinek jó éjszakát kívánok,aludjatok jól.


szokimoki Előzmény | 2007.06.28. 21:05 - #21704

Pá Lányok!

Nagyon szépeket sütöttetek, ügyesek vagytok!

Nekem is elkészült a Limara új recije alapján a kifli.  Nagyon finom kifli, köszi a receptet Limara!

 


bau Előzmény | 2007.06.28. 20:59 - #21703

Bezsa!

Ez tényleg szomorú eset a férjeddel.Reméljük,hogy jobban lesz! De orvosnál voltatok ugye?


majorkaj Előzmény | 2007.06.28. 20:55 - #21702

Jaj Bezsa ez nem hangzik valami jól. Ausztriába nem utaztok el ? Akkor nem kis dologról van szó a férjeddel kapcsolatban. Nagyon vigyázz rá és pihenjen sokat. Nagyon sajnálom, hogy így alakult.

EmMargit Előzmény | 2007.06.28. 20:34 - #21701

Sziasztok!
 
Gratulálok a gyönyörűséges sütéseitekhez! Csatlakozom az előttem szólókhoz, nem lehet éhesen ideülni
 
További szép estét mindenkinek, üdv, Margit

bezsa Előzmény | 2007.06.28. 20:34 - #21700

Dulifuli a vérehulló fecskefű biztos jó lesz, mert a tesomnak volt kiskorában sok a kezén és azzal kezelte a nagyanyám és elmúlt.

 


Limara Előzmény | 2007.06.28. 20:32 - #21699

Amarillisz! Itt van: //gportal.hu/gindex.php?pg=18109802&nid=2997713

bezsa Előzmény | 2007.06.28. 20:32 - #21698

Majorkaj gyönyörű lett a kenyered. Én csak a hétvégén sütök, mert a hétvégi elutazásból nem lesz semmi, mivel a párom beteg. 14 év alatt még igazán sosem volt. Remélem most sem komoly, csak a túlhajszoltság. Nem hallgat a szép szóra. Talán 2 napos alváskúra rendbe hozza.

Talán hétvégére nekem is megnő a cukkínim, mert ma 2-öt a barátnőmnek adtam.


Amarillisz Előzmény | 2007.06.28. 20:31 - #21697

bau! nem találtam meg a croiassant receptedet...........pedig kerestem, de lehet nem jó helyen....

Sendy! majd jöhet a gépi nyanyás recepted is! várom és köszönöm!


dulifuli13 Előzmény | 2007.06.28. 20:22 - #21696

Katikám, köszi előre is.

[Későbbi] [22635-22616] [22615-22596] [22595-22576] [22575-22556] [22555-22536] [22535-22516] [22515-22496] [22495-22476] [22475-22456] [22455-22436] [22435-22416] [22415-22396] [22395-22376] [22375-22356] [22355-22336] [22335-22316] [22315-22296] [22295-22276] [22275-22256] [22255-22236] [22235-22216] [22215-22196] [22195-22176] [22175-22156] [22155-22136] [22135-22116] [22115-22096] [22095-22076] [22075-22056] [22055-22036] [22035-22016] [22015-21996] [21995-21976] [21975-21956] [21955-21936] [21935-21916] [21915-21896] [21895-21876] [21875-21856] [21855-21836] [21835-21816] [21815-21796] [21795-21776] [21775-21756] [21755-21736] [21735-21716] [21715-21696] [21695-21676] [Korábbi]

 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gmail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU