Sendy! hm, most hogy végiggondoltam , amit írtál, lehet hogy azért esett be a kenyerem teteje, mert túlkelt. mivel mikor ránéztem, mindig szép magas volt, egyenletes, mire elkezdett sütni, elkezdett beesni....azt hiszem legközelebb elindítom a sütést, mikor jól megkelt, csak sajna én se állok mindig mellette...
köszönöm a tippeket a vére hullót ismerem de nekem nem vált be egyszer régen a kezemen volt és most jut eszembe akkor szórakoztam ezzel a vérre hullóval és akkor nem történt semmi de viszont az ecetbe áztatott hagyma kiégette tök jó hogy eszembe jutott köszönöm a segitségeket de mindent ki kell probálnom mert már nagyon unom és a vére hulót is azért kiprobálom hátha most jó lesz
lassan megyek mert a háló sipka már köröz idő van!tente idő
Én már sütögetek egy jó ideje nyanyával, de én nagyon soknak találom ezt a nyanya mennyiségeket a lisztekhez képest. Főleg ha gépben sül. Tegnap is a 45 dkg kenyérliszthez a cukkinis kenyerembe 10 dkg nyanyát tettem 1 dkg élesztővel és 17,5 dkg cukkinit és így is remek lett és teljesen tele lett az üst a tésztával. És én nem szoktam vízzel elkeverni a nyanyát, max ha már több napos a tésztám akkor egy kicsit kint hagyom a konyhában hogy ne hűtő hideg legyen.
igenis, értettem! de remélem jó lesz.....úgyhogy csakazértis köszi!úgyis kereslek majd titeket, ha nem sikerül, - és persze akkor is ha sikerül - eddig is azt hittem egyedül boldogulok.... végül is amúgy jók a kenyereim - ízre, de biztos még sokkal jobb is lehet, majd eldől!
Amarillisz: addig ne köszönd amíg, jót nem sütsz vele! :)) De nagyon szívesen, remélem semmit nem hagytam ki és sikerül olyan kenyeret sütni ami ízleni fog és formára is stimmel.
Sendy!nagyon köszönöm a segítséget, mindjárt le is körmölöm, amiket írtál... remélem így én is olyan tökéletes kenyereket tudok majd készíteni, mint ti!!!
A nyanya receptjét megtalálod bal oldalt a Néhány tanács és ötlet.... ....az öreg- (avagy nyanya-) tésztához cikkben, így azt nem részletezném. Én egy hétre 30 dkg lisztből készítek nyanyát, nálam az szokott elfogyni.
Kenyér: 10 dkg liszthez 5 dkg nyanyát szoktam adagolni maximálisan. Ha pl tökös kenyeret csinálsz, én ott is csak a lisztet néztem és 40-45 dkg liszthez került 20 dkg nyanya és 14 dkg tök.
60-65 dkg-os kenyér: 30 dkg liszt (kenyérliszt vagy 2:1 arányban rétes-finomliszt) 15 dkg nyanya 2 evőkanál meleg víz (ezzel hígítom fel és teszem egyenletes takonyformává a nyanyát, és megvárom míg szobahőmérsékletűre melegszik - ha előtte hűtőben volt) 0,5 dl tej 0,5 dl joghurt v. kefír v. író (amelyiket szeretnéd, azt raksz bele ezek közül) 1 dkg margarin 1 kismérő (kenyérsütőhöz adott ablaktekerőformájú bigyó kisebbik része, vagy teáskanál) só 1,5 kismérő cukor késhegynyi aszkorbinsav 9 g élesztő
Ez az alap amivel dolgozni szoktam, ez át van nekem arányosan számolva 40 dkg lisztre is, abból 80-85 dkg kenyér készül. Ezzel az alap recepttel szoktam csinálni magvas kenyeret (csípogáskor szórók bele szezám és lenmagot, és egy-két csipet köménymagot - ha nem szereted a köményt akkor nem kell), ezzel csináltam már soklisztes kenyeret: 30-35 dkg liszt (15 dkg rétes, 5 dkg finom, 3 csapott evőkanál a következőkből : graham, buzacsírás finomliszt, rozsliszt, kukoricaliszt), picivel több /1-2 evőkanál, ha szükséges/ folyadék, csípogáskor kevés len és szezámmag. Sütés előtt vízzel lekenem a tetejét és graham illetve kukoricalisztet szórok a tetejére vékonyan. A tökös kenyerem is ebből készül: 40 dkg liszthez (+ pár evőkanál kukorica és graham liszt) 14 dkg apróra gyalult, levétől kissé megnyomkodott tök/cukkini. Ide már 20 dkg nyanya került, és ennek a tetejét is leszórtam liszttel. De akár krumplit (megfőzve, áttörve és kihűtve) is rakhatsz bele nekem nagyon ízlett a krumplis kenyér, bár kiflinek talán finomabb, vagy kroaszonnak és belesütni egy-egy virslit.
Burgonyapehely: még nem próbáltam, ma sikerült vásárolnom, a héten letesztelem az eredményt, lehet picit változtatok a recepten a folyadékokon, mert a burgonyapehely higítja a kenyeret.
A fő lényeg az eredmény, akármilyen receptet választasz, akár az enyémet, vagy másét, vagy az enyém egyik variációját, mindig figyeld meg a kenyeret. Első dagasztás vége felé legyen egyenletes a felszíne (nem kell babapopsisimának lennie, kicsit göcsörtös lesz), ha megnyomod, ruganyos, és nem ragadsz hozzá, nem ragad az ujjadra tészta, nem leszel tőle nedves sem. Ha kell akkor tegyél hozzá 1-1 evőkanál lisztet vagy folyadékot (lehet víz, tej, joghurt...akármi) és mindig folyamatosan ellenőrizd az állagot. Melegben könnyen hígul a tészta és elkovászolódik, nyisd fel a gép tetejét. Magoknak kicsit keményebb tészta kell, akárcsak a tökös vagy burgonyapelyhesnek, soklisztes esetén lehet picit puhább, hígabb, mert a sok liszttől nekem picit fújtosabb lett másnapra kiszáradva.
Azt hiszem mindent leírtam ami eszembe jutott ezzel kapcsolatosan. A recept eltér némileg attól amiket találsz, több só, több cukor, kicsivel több élesztő van benne, mint az átlag receptekben. Mi így szeretjük. Esetenként lehet hogy előbb megkel a kenyér, ezt ellenőrízhetet azzal hogy picit megütöd az üstöt finoman és a tészta ha berezeg utána picit (bocsánat a hasonlatért de jobbat nem tudok- ha egy kövér combra vagy fenékre ráütsz akkor az is továbbremeg, hullámzik utána egy picit), ha csak egyet rezzen az üsttel akkor nem jó még. Nagy melegben nekem 20 perccel a kelesztés lejárata előtt le kell kapcsolni a gépet és sima sütést bekapcsolni. A lényeg: ha megkelt, sütheted, ne nagyon hagyd végigkelni ha már jó, mert sokat számít az a 20 perc, létrejöhetnek nagy hatalmas buborékok a tetejében, picit besűrűsödhet az alja. Legalábbis én így jártam.
Ha valamit nem elég érthetően fogalmaztam meg (próbáltam nem szájbarágósan, de mégis részletesen), kérdezz nyugodtan és válaszolok. Helyesírási hibákért nem vállalok felelősséget - elnézést érte -, ezt többször írtam már, sokáig angol billentyűzethez voltam szokva, és mai napig jónéhány szónál a berögzült rövid ékezetes verzíót használom: í=i ő=ő ű=ü... Szóval nem arról van szó hogy nem bírok 2 sort helyesen leírni :))
Bezsa!A férjednek mielőbbi jobbulást kívánok!!Hosszú még a nyár és ha kipiheni magát még biztosan el tudtok menni egy hétvégét valami kellemes környezetben eltölteni,kikapcsolódni.
Jaj Bezsa ez nem hangzik valami jól. Ausztriába nem utaztok el ? Akkor nem kis dologról van szó a férjeddel kapcsolatban. Nagyon vigyázz rá és pihenjen sokat. Nagyon sajnálom, hogy így alakult.
Majorkaj gyönyörű lett a kenyered. Én csak a hétvégén sütök, mert a hétvégi elutazásból nem lesz semmi, mivel a párom beteg. 14 év alatt még igazán sosem volt. Remélem most sem komoly, csak a túlhajszoltság. Nem hallgat a szép szóra. Talán 2 napos alváskúra rendbe hozza.
Talán hétvégére nekem is megnő a cukkínim, mert ma 2-öt a barátnőmnek adtam.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit