Margitka, nagyon jól néz ki ez a Riegel. Talán még nekem így gusztább ezzel a színnel.
Még jó, hogy két evés között ültem be, mert így akkor nem voltam éhes, de ebédre, húúúúú. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy milyen ügyik vagytok.
Bezsa, remélem férjednek sikerül lenyomni a vérnyomását. A vérnyomásnál az a baj, hogyha magas, ha alacsony egyik sem jó, de az utóbbin még lehet segíteni kávéval.
Ma nekem is megkukult, hol lent, hol fent, pedig kaptam reggelre erősebbet, az esti maradt. El kellene mennem és nem merek, ettől meg tiszta idegbeteg lettem. A dokim azt mondta, hogy ha már érzem a fejemet, az már baj. Gondoltam magamba, kössz.
Nekem is van rozsdafarkúm gondolom fiúcska a szentem, mert olyan gyönyörűen énekel, mintha röhögne nem nevetne. Beszéltem is hozzá, gondolom a szomszédok gondolták, hogy "ennek már jó". Csak mivel mostanában nem sokat lát a kertben egy kicsit elszokott. Volt, hogy a szomszéd ház tetején 4-en is voltak, hát nem tudtam melyik az enyém, de egyszercsak megszólalt. Lányok is vannak. A paradicsomokhoz röpköd mindig. Nem tudom mit szeret rajta, mert nekem olyan büdös a paradicsom levele, hogy az csak na. A paradicsomot viszont imádom. Egy design-os madáretetőt kinthagytam, néha jön a kis cinke falatozni. Fészket pedig a szellőzőrácsba készített, de az olyan magasan van, hogy csak az na. Ja, meg a szólőnél lévő vasoszlopba, ott is költeni szokott. El nem tudom képzelni, hogy tud azon a lyukon beférni. Egyik évben Andival vittünk le létrát, hogy megkukucskáljuk. Hát nagy sötétséget láttunk, viszont a csivitet hallottuk.Most is hordja a kaját oda.
Tegnap megsütöttem Bau kenyerét, kinézetileg a nyomába sem léphet. Ízre jó, szokványos kinézetű lett, mint a többi. Ma megcsináltam az újkrumplit azzal a különbséggel, hogy nem olajat, hanem margarit tettem rá. Én naiv gondoltam, hogy teszek közé szeletelt bacon-t összekockázva, de hát a családom már felfalta, úgyhogy maradt a margarin. Azért valami párolt husika jó lett volna hozzá.
Sziasztok! most sül a kenyerem, még 40 perc van hátra....de már most látom hohy beesett a teteje...pedig kevesebb vízzel csináltam, ahogy E.Margit tanácsolta, 3.7dl -el.igaz közben tettem hozzá 1 kanállal, mert nem volt sima, aztán meg ragadt, úgyhogy 1 kanál lisztet is. pedig olyan szépen feljött!! mikor még 1 óra volt hátra a progiból, magas volt.... most meg? el kellett volna akkor indítanom a sütést? de hát nem állhatok ott mellette.....mi lehet a baj?
Hideg sütőben kezdem sütni, nehogy elpattanjon a jénai, ráadásul így még van ideje kelni is. Volt már, hogy forró sütőbe kellett tennem, akkor is kell neki az 50 perc. A jénaiban szépen pirosodik, nem kell kivenni, Bundik spec. edényben süti, ott lehet nem pirosodik annyira, azért veszi ki. Üdv
Pici dilemmám van. Limara leírásában az szerepel, hideg sütőbe teszi, 200 fok, 50perc. Bundik viszont előmelegített sütőben 200 fokon légkeverésen, majd az edényből kiveszi, és alsó felső sütéssel rácson süti tovább 200 fokon a kenyeret.
Mivel jénaiban sütöm, azt hiszem, a Limara féle verziót kell választanaom, mert az eőmelegített sütőben szétrobbanna a hideg jénai.
Csak 1 pillanatra bekukk, mert mindjárt jön a kenyérke bevágása...
BEZSA: Drukk ezerrel, vigyázz a párodra. Szerencsére most nincs frront,ma kellemes az idő, pihikézzen. És hál Isten, hogy hajlandó elmenni orvoshoz.
LIMARA: Kézcsók neked, mert ahogy a csevegőnél írtam, a te szisztémád szerint sütöm a kenyeret, Hólyagos fehér. Mázli, hogy olyan részletesen leírtad a sütési módot. Köszi.
MARGITOM: ha megnézed az első képet, ott látszik , a pulton ott vn a kenyeres kosárka és a kendő amittőled kaptam. Az a kabala. Ott áll még akor is, ha üres.
Pusziiiiiiiiiii
Margitka! Ismét nem csalódtam benned, felülmúltad az eredit, gratulálok, nagyon klassz lett a péksütid. Mindenképpen ki fogom próbálni! Olyan klassz, hogy még mindig hozol nekünk új dolgokat, mi meg már a kész receptjeidből dolgozhatunk.
Sajnálom, de nem értek, és azt hiszem mondhatom bátran, nem értünk veled egyet, igenis Te tudsz közöttünk a legtöbbet a kenyérsütésről, mindannyian tőled tanulunk, tanultunk. Te nem csak a legrégebbi tagja vagy ennek a csapatnak, hanem a lelke és tanítója is. Ezek most lehet hogy nagy szavaknak hangzanak, de minden kezdő és haladó pék itt a Te szavadra ad a legtöbbet, a Te nagyszerű receptjeidből indulunk ki mindig.
Visszaolvastam az esti termést, hát szegény Amarillisz rendesen meg lett keverve szerintem. Margitka és a többiek is írták, hogyha beesik a kenyér teteje, akkor az szinte 100 %, hogy a sok élesztő vagy folyadék miatt van, ha símán összemegy a kenyér, akkor azt a túlkelés okozhatja. Úgy gondolom én is, hogy először is be kellene gyakorolni egy jó gépi kenyér receptet, ott megismerni a jó tészta állagát, és utána tovább lépni a következő szintre. Margitka gépi alapreceptje tökéletes hozzá!
Nyanyával dolgozni nagyon jó, de azért nem olyan könnyű. ebben a nagy melegben igen hamar és könnyen elkovászolódhat a tészta, főleg ha nagyon sok nyanya és élesztő van benne. Szerintem az tökéletes módszer, itt szinte mindenkinek bevált, hogy 50 dkg liszthez 20 dkg nyanyát teszünk sütős kenyérhez, gépihez pedig csak 10 dkg nyanyát. Az élesztő meg elég 1 dkg mindkét esetben. Ennél több nyanya és élesztő könnyen elveheti egy kezdő pékecske kedvét a sütéstől. Én is már több mint másfél éve sütök, de még ma sem merek túl sok nyanyát és élesztőt tenni a tésztába, mert az szinte biztos, hogy kukában végzi. Tudom, hogy itt mindenki segíteni akar, de gondoljatok arra, hogy egy kezdőt könnyű összezavarni.
Amarillisz! Az sokat segítene, ha képet hoznál a sütéseidről, akkor könnyebb lenne megtalálni, hogy min kellene változtatni.
MARGITOM, ez a "Rod "Rigel"nagyon tetszik./reci?/Szeretjuk a magosat.Miert mas a ket kenyerke? Modositottal rajta? En nekem a tied jobban tetszik.Nagyon guszta. Itt jo penzert es "tok"szaraz ragoerzettel aruljak. De hanem az aruhazba ahol dolgozok van egy szendvics kulonlegesseg.Nagyon finom ropogos es 2 amolyan speci grillkozott sutik. Ami a kulonleges, az a kenyerke! A szoba vegen hallod hogy ropog ha beleharapsz es fogtalanitas" nelkul! Ezt felkeszen kapja az uzlet. Megprobalom a bakkerijt megkornyekezni a receptert. Haaat, nemtudom elaruljak e!? Nem nagy ize , "csak"finom.Most nincs elemem a gepben mert kifogyott, de rugdossatok meg HA elfelejtenem hogy jovo heten keszitsek fotokat a kenyerkerol es a szendvicskeszitesrol. Jo? Sokfele finomsaggal toltik.
Most megint olvasgatok egy kicsit az elmaradásomból, nem tudom, hogy a végére érek-e ma még.
Mindenesetre szeretnék gratulálni Zsikének és Dulifulinak a széséges új konyhájához, kívánom, hogy sok finomság készüljön bennük és sok örömötök teljen benne.
Zsike! A bánatodban horgolt kézimunkád is gyönyörű lett, ehhez is gratulálok.
Hihetetlenül szép dolgokat sütöttetek, ehhez is gratulálok mindenkinek!
Nagyon aranyosak vagytok, hogy emlegettetek, én is sokat gondoltam rátok abban a nagy melegben. Mi a víznél csak-csak kibírtuk valahogy, de dolgozni rettenetes abban a hőségben. Az egyetlen probléma csak az volt, hogy a táskámat nem lehetett felügyelet nélkül hagyni a parton, így mindig valakinek őrködni kellett. Találgathattok, hogy ki ült legtöbbet a tűző napon Azért menetrendszerűen kiintegettem valamelyik fiút, hogy én is lehűlhessek, aztán megint bírtam egy darabig. Rengeteget fürödtünk, jaj, nagyon jó volt. Akár reggel visszaindulnék szívesen
Gabonak is gratulálok a szépen felújított lakásához, sok örömet kívánok hozzá!
Hát végigolvastam mindent. Nem mondom - illetve dehogynem - szép termés volt
Batkának még egyszer nagyon szépen köszönöm a segítségét, nagyon örülök, hogy zökkenőmentesen sikerült mindent megoldani.
Lassan elteszem magam én is holnapra. Szép napot kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Margitka: Szereintem a Tiéd sokkal jobb lehet, mert a szerkezete, lyukacsosabb , nem olyan tömör. Már a képernyőről látom. Tudod, a szerkezet...
Első nynaámat kicsit tovább dagasztottam a kelleténél másodszorra, olyyan elfolyósnak látom. Mindegy. Délelótt kenyérkét sütök. Drukkolok, nagyon.
Jó éjt
Élvezettel olvasgatom a tanácsadásokat és nagyon örülök nekik. Ha valami olyat olvasnék, amivel igazán nem értek egyet, akkor úgyis jelentkezem, addig meg nem szólok bele
Aranyos Amarillisznek a "fő - kenyerész" kifejezése, jót mosolyogtam rajta. Régóta már, hogy itt sokan legalább annyit tudnak a kenyérsütés csínjairól, mint én. Én csak a legrégebbi tagja vagyok ennek a fantasztikus csapatnak, nem a legtöbbet tudó
Nelly, teljesen igazad van. Margit már adott tanácsot, Amarillisz, ha jól olvastam, azt is fogja kipróbálni. Nekem Margit receptjei alapján sajnos nem igazán sikerült normális kenyeret készíteni, pedig nagyon sokat segített, nagyon sokat, meg a többiek is. Végül a megoldás a nyanya volt, ezért mertem Amarillisz problémájára ajánlani a nyanyás tésztát. Én már nem is merek nyanya nélkülit csinálni, mert úgy sem sikerül. Rengeteget próbálkoztam, többféle receptet, ezer+1 tanáccsal.
No, most már igencsak leragadnak a szemeim, a billentyűket is félrenyomkodom, úgyhogy jó éjt mindenkinek!és köszi hogy meghallgattok és tanácsokat adtok!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit