A gépi kenyereim sikerülnek, a sütősek nem. Gépi mindig jó, és az a recept is jó, más is kipróbálta már az ismerőseim közül. Vannak akik lusták ide feljönni és elolvasgatni és inkább csak elkérik azt ahogy nekem sikerül. Csak amikor valami újat szeretnék, az horror :(((
Angi néha a sok bába közt elveszik a gyerek.( oszt kereshetjük)
A páromnál semmit nem találtak. Volt idegosztályon, vérvételen, röntgenen. Azt mondták igyon sok C vitamint. Vérnyomása is normális volt. Ez jó is meg nem is.
Egyszerűen hihetetlen, miket produkáltok. Kenyerek,péksütemények, sütik...
Jövő héten nálam is lesz nagyüzem, mert a hét második felében viszem az unokákat a Börzsönybe. No, akkor lesz majd sütés, főzés. A kívánságlistán a popókalács és a trutyis pipi máris fent van, de a közösen sütött zsemléket is emlegetik már.
Sendy én februárban múlt egy éve, hogy itt regisztráltam és elkezdtem a kenyérsütést tanulni. Beletelt egy év mire elmondhattam, hogy na most már kezdenek olyanok lenni a kenyereim, mint amít szeretnék. Sok türelemre és megfigyelésre alapozhatja az ember ezeket a dolgokat.
Én még most sem mindig merek tanácsot adni senkinek, max. elmondom, hogy én mit tapasztaltam. A Tanácsadást meghagyom az itt lévő "okoskáknak" pékmestereinknek. Nem könnyű mesterség ez. Sok mindentől fűgg. Hőmérséklettől kezdve a liszten keresztül, apró trükkök sokaságán. Most merem azt mondani, hogy kb. látom, hogy jó-e a tésztám.
Egy jó darabig csak olvastam és csak olvastam pl. mindenféle farkincákat emlegettek itt a mesterek, hogy akkor nem jó még az állaga, meg egy csomó hasonló dolgokat.
A lényeg az volt, hogy nem adtam fel. A család megette a kenyereimet, mert nem voltak ehetetlenek, de én tudtam, hogy nem az igazi.
Attól meg olyan messze vagyok mint Makó Jeruzsálemtől, hogy csak úgy bedobáljak mindentfélét a gépbe, mint ahogy a "profik" teszik és aztán egy csoda szép kenyér lesz belőle.
Én azt mondom kitartás ne add fel. Nem baj, ha nem sikerül a következő lehet, hogy jobb lesz, ha nem akkor majd a következő.
Bezsa! Szorítunk nektek, remélem gyorsan kiderül, hogy nincs komoly baj. Fejfájást végülis okozhatja a magas vérnyomás is, ráadásul most stresszes is, hogy nem tudja mi a baj!
Kukoricát már én is főztem, el is csábultam egy kicsit, de hát mikor egyen az ember lánya, ha nem ilyenkor.
Limara: gyönyörű a kenyered. Én a mai kudarcom után kétlem, hogy egy héten belül újra próbálkozok valamivel is :(( Úgy látszik belőlem hiányzik a tehetség a kenyérkészítéshez :((
Amarillisz! Köszönöm a programleírást, a képeket még várom, nem érkeztek meg idáig.
Limara! A kenyered gyönyörű
Superkeri! Látom már válaszolt Batka. Én most a fagyasztottból kínlódom, ezzel is azt vettem észre, hogy inkább kicsit több kell belőle, mint a megszokott, akkor kel normál (??) tempóban a tészta.
Jégkása! Örülök a jelentkezésednek, a Te leveled már megjött, hozom a képeket, ahogy tudom.
Bezsa! Vártam a híreidet, azért nem is írtam eddig többet. Sajnálom, hogy nem tudott semmi okosat mondani az orvos, remélem hamarosan kiderítik mi okozza ezt a vérnyomásemelkedést. Önmagában a 150 körüli vérnyomás még nem vészesen magas, annak idején úgy tanultuk, hogy 100 + az életkor, az még elfogadható. Nyilván némi csúszás azért van benne, mert egy 70 éves embernek nem lehet jó a 170-es vérnyomás. Ezen kívül nagyon nagy egyedi eltérések is vannak és, ha a férjednek eddig jóval alcsonyabb volt, akkor ez már a közérzetében komoly negatív változást okozhat. Igaziból csak megnyugtatni szeretnélek, hogy biztos nem lesz baja ettől a vérnyomásmagasságtól, csak persze már ennél feljebb ne menjen. Minden jót kívánok nektek, drukkolok!
További szép napot kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Superkeri, szerintem nyugodtan. Mi most a nagy melegben alig ettünk, így nem sokat sütöttem. 16-án lejárt 3 élesztőm is. Tegnap kellett újra zsemle, fél kiló liszthez egy egész kockát beletettem, és úgy lett normál méretű... Már régebben is csináltam ilyet, amikor elfelejtettem időben lefagyasztani, azért mertem most is. Nincs élesztőíze meg semmi.
Margitka! Köszönöm, hogy vagy nekünk!! nagyon klassz lett a Riegel, lehet hogy a kedvencek közé kerül.
Ismét nagyon szépeket sütöttetek! gratulálok
Bezsa! Mielőbbi megnyugvást és gyors gyógyulást kívánok.
Bánatos vagyok, nem lett ma kalács. A kalácscipócska tésztája meg sem mozdult a kelesztési idő alatt. Akkor néztem meg, 1 hete lejárt az élesztő . sajnáltam eldobni a tésztát, zacsiba tettem és hűtőbe. Mit gondoltok?? Holnap friss élesztővel újra dagaszthatom? Olyan fincsi vaníliás illata volt....
bezsa: sajnálom :( sokszor az orvosok is csak találgatnak.. nekem egyszer iszonyú fejfájásom volt, és a fejem elhúzott balra, vagyis nem tudtam csak kapaszkodva menni, mert szédültem. Mindenféle vizsgálatra elküldtek, nőgyógyász, vérvétel, idegorvos (aki kikérdezett, nincs e öngyilkos hajlamom, minden rendben van e a kapcsolatommal, megkopogtatta a kalapácsával a térdem, stb), volt röntgen is. Aztán kiderült, sima homloküreg gyuszim volt!
Hosszú idő után jelentkezem sokat dolgoztam és volt más gondom is. De ma bepótoltam a sütögetést.
Megsütöttem Angi zsemléjét nagyon jó lett, felkerült a listámra.
Mivel nem volt még kovászom ezért Kenyérke Ukrán rozsos kenyerét nyanyával készítettem el az is finom puha lett. De meg fogom majd sütni kovásszal is. Mivel volt még energiám készítettem még kakaós csíkos kalácsot is kissé rendhagyó formában. De az is nagyon finom lett.
A sok hozzászólást visszaolvastam. Üdvözlöm az ujakat.
Szép napot Jégkása!
Gratulálok mindenkinek a szép kenyerekért és kalácsokért.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit