Az az igazság, hogy ha azt írnám, hogy 60 dkg liszthez tegyél 2 "tépésnyi" nyanyát, akkor sem lenne a mértékegységgel és a mennyiséggel nagyon nagy baj.
Ennél sokkal problémásabbnak gondolom, hogy Te 30 dkg liszthez közel 1 dkg élesztőt teszel, ráadásul nyanya mellé. Mivel azt írtad, hogy neked így bevált, ezért nem reagáltam rá eddig, de szerintem gépi kenyérnek a 60 dkg liszthez közel 2 dkg élesztőt tenni, az rengeteg. (Talán kár is ezt másnak tanácsolni, mert szinte biztos vagyok benne, hogy nem lesz sikerélménye.)
A gépi programok általában rosszak. Ez nem egy öröm, de sajnos tény. Erről írtam neked korábban, sosem hagyok végigfutni egy normál gépi programot, ha gépi kenyeret sütök és ezt ma már legtöbben így csinálják itt a többiek is.
Ha belegondolok, hogy egy fix programon, ennyi élesztővel, nyanyával és lezárt tetővel (tehát melegszik alaposan a tészta) kellene egy kenyérnek jól sikerülni, hát erősen fenntartásaim vannak a sikerrel kapcsolatban. Az élesztőnél és a fix gépi programban kell keresni az okát annak, hogy "idő előtt" elkészül a tésztád.
Visszatérve a nyanya mennyiségekre. A géphez kevesebb élesztő kell, ezért automatikusan kevesebb nyanyát is érdemes a gépi kenyerkehez tenni. Az 50 dkg-hoz a 10 nyanya jó arány, de, ha 15 kerül bele sem történik szerintem semmi baj.
Az is úgy van, ahogy az általad említett nyanyás részben írtam, sütős sütéshez szerintem simán lehet a liszt közel fele, vagy fele mennyiségű nyanyát egy tésztába tenni, tegnap is így sütöttem pl. a pomposomat és nagyon jól sikerült. Végül is a "többek által írt" 50 dkg liszt + 20 dkg nyanya, ugyanezt az arányt takarja.
Azt hiszem minden felmerült kérdésre válaszoltam, ha bármi más is adódik, írjál! Minden jót, üdv, Margit
Sziasztok!
Jelentem, a kenyeremnek nagy sikere volt tegnap. Szerintem egy kicsivel több sót tehettem volna bele. De akkor is elégedett vagyok, mert ugyebár ez volt az első "villanyos" és ráadásul jénais/nyanyás dütésem. Felvágásnál azért lyukacsos a SZERKEZETE, ám én azért halványan láttam a feltekerls vonalát. na de nem érdekel.
A virslis bucimmal nem voltam teljesen megelégedve. Hiába volt lanygtva virsli, nem eléggé sikerülhetett, mert kicsit szalonnásnak láttam a tésztáját. Tul.képpen kellett volna keleszteni még feltekerés előtt? Vagy elég volt az az 45 perc úgy virslisen? Na azt nem tudom, a reciben nincs róla szó. Látos Sendy, ezért nemszabad feladni, mert hosszú hónapok óta nem sütöttem,aztán már elfelejtetem, hogyan csináltam legutóbb.
A vendéggeim betegre ették magukat a pacallal és a kenyérkémmel :) Most megyek konyházni. Kár, hogy ma nem sütök :) De ott a nyanya, lehet, hogy csinálok kiflit holnap. Bezsa fotóját láttam, remélem, a reci is megvan valahol.
Pusziiiiiiiiii
Remélem nem haragszol meg a következőért. Újra elolvastam ma a nyanyás cikkedet (meg úgy az összeset, keresve a hibát a kenyereimben), ahol 50-60 dkg liszthez 20-30 dkg nyanyát írtál. Én ez alapján dolgoztam eddig is, de itt a fórumon többen írták a napokban, hogy (ha jól emlékszem akkor így:) 50 dkg liszthez max 20 dkg ha sütőben készül és 10 dkg ha gépben. Ha ez igaz (majd Te kimondod az igazságot), akkor lehet, hogy korrigálni/kiegészíteni kellene a cikket, mert valószínűleg ezért kel hamarabb gépben a tésztám. Engem nem zavar, hogy 20 perccel korábban van kész, de ha otthagyom teljes programon akkor túlkel és összeesik/összemegy. Nehogy más ezzel járja meg.
Sziasztok! most harmadszorra készítettem zsemlét, és végre jó lett, nem lett se kicsi, se göcsörtös! szép színű és formájú.... úúúúúúúúgy örülök!a férjemtől talán most nem kérdezik meg, mint múltkor:(akkor pici lett) " ez meg fél zsemle.....? vagy - közelebb hajolván- MI EZ?????!!!"
Gratulálok a szép sütésekhez, fel sem tudom sorolni, Limara, Nelly, Margitka, és a többiek, nagyon szépségeseket sütöttetek!!
Bezsa , remélem a férjed rendbe jön és semmi komoly baj nincs, "csak" egy kis túlhajszoltság, vagy ilyesmi!!! Szorítok nektek..És sajnálom, hogy elmarad az utazás, de hát fő az egészség...Minden rendben lesz!! (tényleg a kutyus hogy van??? már többször eszembe jutott, rendbejött??)
Kaptam már tanácsokat, és nagyjából sejtem hol a hiba, csak egyszerűen nem jó. Hoztam képeket: a tészta és recept állítólag jó volt, a tészta gyönyörű, erre kiterült mint egy lepény. Egy időre fel is hagytam vele, héten kezdtem el újra próbálkozni, háááát... elég siralmas. Megint kaptam tanácsokat, mert kérdeztem mi volt baj, képet is hoztam. Legutobbi tanácsot/receptet szokimokitól kaptam, azt majd még kipróbálom ha az se, akkor már nem tudom, hogy mit merre kéne :(((
Szóval ezúton is gratulálok Limarának! Most sem tagadta meg önmagát! Nagyon szép lett a kenyér! MArgitka! Te is birizgálod itt az ember fantáziáját! Mikor már egy kicsit belejöttem valamibe, akkor tessék! ELőállsz valami újjal. És persze ezt is muszáj lesz megtanulni, mert ettől kerek egész ez a fórum, na meg én is! Drága Bezsám! Mondtam Neked a telefonban, hogy csak jó híreket írj! Látom, szót fogadtál. Reméljük, a fejfájás, mint írták a lányok, tényleg csak a magasabb vérnyomás utóhatása lett, és szépen az is elmúlik. Mindenesetre most egy kicsit le kellene állni a párodnak a hajtással. De szerintem, ezt Te is tudod, nem akarok én okoskodni, csak aggódom! És jobbulást kívánok neki. Nelly
Látom, Batka már meg is előzött. Ez az egyik mai napi kenyerem. Síma egyszerű fehér kenyér, mert nálunk mint tudjátok a fiúk csak ezt szeretik. Aztán már kisült a sajtos perecem és a sajtos tekercsem is vasárnapra. Holnap még két fajta gyümölcs tortát fogok csinálni, ma elkészült már a tésztája, aztán lesz még tiramisu hozzá, és talán joghurt torta meg valami süti. Ja, és még Kenyérke ukrán kenyere is készülni fog holnap ajándékba. Ma megetettem a kovászkámat, hogy aktív legyen holnapra. Anyám, micsoda szakszavakat használok már! Mint egy pék bátyó!!! Szóval holnapra lesz még dolgom. Na mindegy, majd csak túl leszek a vasárnapi készülődésen valamikorra. Most már hulla vagyok! De a kenyerem még a fényképen nem cserepes, mert frissiben készült a fénykép. Azóta már kiverte a cserép a lelkemet, na nem annyira mint Limaráét, de azért nekem így is jó. NElly
Reméljük, hogy tényleg csak a megfeszített munka miatt jelzett a szervezet, hogy helló, kicsit visszább kéne fogni... Vagy ez a fránya front is közrejátszott. Ápolgasd, pihentesd egy picit szegény uracskádat :)
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit