Nálunk benn a konyhában 26-27 fok van, ez is bőven elég. A nyitott tető egyébként jó ötlet, ezt így is kell ilyenkor. Én is Limarától tanultam, és mindig így dagasztok nyáron.
Amarillisz! A napra nem kellett volna szerintem kitenni, mert ma is dög meleg volt, nekem mindig benn a lakásban kel, az is bőven elég neki. Ráteszem a tetőt kelesztéskor, és nagyon szépen megkel a duplájára. Legközelebb így csináld szerintem.
Hát igen, itt látszik, hogy mennyire másként sütünk. Nekem ugyanis 20 perc dagasztás, 40 perc kelesztés tálban, aztán rövid formázás után 40 perc dagasztás jánaiban, 15 perc a bevágás után, és 1 óra sütés. Ugye mennyire eltérünk egymástól? Moha! Megtennéd, hogy a zselatin átváltását beírnád a Bármitbe is, mert annyira hasznos dolognak tűnik, de innen soha nem fogom megtalálni, ha mondjuk keresem 1 hónap múlva! Köszike!
Batka!köszi hogy segítettél! azt írod sok az élesztő? 1 dkg van benne, meg 25 dkg nyanya.Limara szerint is, pedig sokat kelt.......
Limara!én azt hittem inkább túl sok a víz benne..........annyit kelt, amennyit tanácsoltál!először 40 perc, majd megformáztam, ekkor még szép volt, majd 45 perc, megvágtam, és még 15 kelés.és nyitott tetővel dagasztottam.amúgy a napra tettem ki kelni, lehet ez is baj volt?egyébként jó pihenést neked!
nekem nincs szerencsém a kenyerekkel, se a gépi, se a sütős még egyszer se lett igazán jó............
Cristina, ha azt készíted amit írtam,akkor a kelési idők nekem ma a következők voltak: dagasztás gépben,kivettem,tálban kelt 25 percet, formáztam,ment a jénaiba,25 perc után bevágtam,kelt még 15 percet,spriccelés, sütés,70 perc. 30 dkg nyanya volt benne,15 gr élesztőt tettem hozzá. / de tudod nekem 20 dkg tk.búzaliszt van benne/ Ha ilyen dögvész meleg van,akkor nagyon kell lesni!
A szilikonos sütőpapírt én a Lidl-ben vettem, és 200ft körül volt, de a Corában is vettem már, ott sem volt sokkal drágább, legalábbis úgy emlékszem. Igaz, mostanában ha akciós volt a Lidl-ben, akkor vettem, mindig úgy szoktam. Elég 1 dobozzal sokáig. A jénai ára? Hát igen, én a Metróban vettem a 4,6 l-esemet és nem volt 4000.-ft akciós áron. De mostanában már az 5,1 l-es is ezen az áron szokott lenni, ha van. AZért majd nézegetem, és ha látok kedvező áron, akkor beírom ide, hátha valakit érdekelni fog. Én nagyon szeretem mindenesetre, mert nagyon szép kenyereket tudok benne sütni. Hála Istennek, mostanában már nem tudom a kenyeret elrontani, max. egy kicsit berepedezik a vágásnál, de akkor is egyenletesen szép magasra sül. Érdemes sokáig kísérletezni vele, mert a végén csak sikerül, és akkor már van az embernek hasonlítási alapja. Most már azt is látom, ha csak 1 ek víz kell hozzá, mert esetleg kemény a tésztája. De ehhez kellett a tapasztalás. Szóval lányok nem szabad elkeseredni. Amennyit tudok, én is szívesen segítek, akár lépésről lépésre is átrágni a munkamenetet. Annál jobb érzés nincs ugyanis, ha a család ujjongva örül az általam sütött kenyérnek. Aztán pillanatok alatt el is fogy!
Sziasztok! Bezsa! Átváltások: 12 zselatinlap = 20 gr zselatin, 2 lap zselatin = 1 ek.zselatinpor, 6 lap zselatin fél liter folyadékhoz elegendő. Ezeket még régen írtam ki valahonnan, én még sosem használtam lapot, de kiindulásnak azért jó lesz. Horvát Rozi félével is sikerül,csak tartsd be az arányokat amiket írtam,és a készítés módját. Néha én sem hittem,hogy elég lesz bele annyi amit írtak,akkor gumi lett nekem is.Néhány év kísérletezése lett a gyűjtemény, amit írtam, ezek már beváltak mind.
Brigitta, nem vezettél félre, nekem is lehetett volna gondolatom rá, hogy az még frissen nem jó. Majd legközelebb jobb lesz. Férjem most vacsizik belőle, azt mondja ízre nem rossz. Lukacsos az nagyon is, de pici lukacsos.
Hát nekem szilikonos sütőpapírom nincs, nem is hallottam még olyat. Nekem csak síma van. Akkor csak síma cipót csinálok és imádkozom, hogy ne terüljön szét. Jénaim még nincs, majd valamikor bele kellene szorítani a keretbe, de az nem holnap lesz.
Csak benéztem elköszönni, még sok a dolog, szerintem nem is tudok lefeküdni. Tiszta zizi vagyok, 2 napja csak takarítom a házat az udvart, közben sütök, mosok, vasalok, pakolok. De én így szeretem itt hagyni, ha tudom rend vár mikor haza jövünk. Kész a kenyér, a kalácsok, almás pite és virslis buci
Nagyon örülök, hogy megyünk holnap, mi a Balaton szerelmesei vagyunk, de hiányozni fogtok.
Limara! Biztos vagyok benne, hogy túlkelt a kenyér, mert azokat a tüneteket produkálta. A nyanya is biztos nem volt jó még, hiszen friss volt, megint tömör-gyönyör kenyerem lett:(
A férjem le is lombozott, azt mondta inkább süssek gépben, azok jól szoktak sikerülni, de én azért is megmutatom neki. Holnap még hagyom hűsölni a nyanyust, de hétfőn reggel újra nekiállok kenyérkészítésnek. Csak most nem formatepsiben, hanem síma nagy tepsibe formázok bucikát és meglátjuk. Más nem 2 oldalról kitámogatom. De ha sütőpapírt teszek oda, nem ragad bele a tésztába?
Csak néhány percem van, kel a virslis buci tésztája.
Brigitta! Így látatlanban sajnos nem tudom megmondani, hogy mi lehetett a gond. Sajnos az élesztővel én is megjártam nem is olyan régen, sok bosszúságot okozott. Lehet a nyanya is éretlen volt még, de tényleg csak találgatni tudok.
Sajnos ma nekem is mindkét kenyerem szétnyílt csúnyán, a nyanya éretlen volt szerintem.
Amarillisz! Jó lett volna egy megvágott képet is látni, de úgy gondolom, több hibája is van a kenyérkédnek. Egyrészt nagyon keletlennek tünik, azok a nagy repedések az oldalán sütés közben keletkezhettek, ez mutatja, hogy még kelni akart a kenyér. Kicsit keménynek is gondolom a tésztát, és talán egy kicsit el is kovászolódott, az meg a nagy buborékokból látszik a tetején. 2-3 ek. vízzel többet tegyél a tésztába. Jó lenne tudni, hogy lépésről lépésre hogyan csináltad. Sajnos 1 hétig most nem leszek.
Próbáld meg nyitott tetővel dagasztatni, és egyfolytában figyelni, hogy a tészta nehogy átmelegedjen, csipogáskor inkább kapcsold ki a gépet.
Cristina! Jól tetted, hogy levizezted a kenyeret sütés előtt. Nekem inkább az tünt fel, hogy a ma készített nyanyából máris sütöttél? A nyanyának szerintem legalább 24 órát kellene pihizni, hogy jó érett legyen. Ha sütés közben összemegy a kenyér, akkor az a biztos túlkelés jele. Reméljük nem így van.
Megyek bucizni, megpróbálok még benézni. Sziasztok!
Még egyszer szeretném megköszönni a kedves névnapi köszöntőket. Az igazat megvallva nem gondoltam rá, hogy ilyen figyelmesen s sokan olvassátok a gondolataimat. A szívemet melengető képecskék igen találóak voltak.
Tegnap ismét tettem egy kis zenei kalandozást, aztán erre az oldalra bukkantam.
Megrémített a sorsszerű dobdübörgés, amivel az oldal indult. Alig találtam meg a mikrofonos fejhallgatóm hangszabályozóját. Régen hallottam ezt a himnuszt. A nyelvtanuláshoz, más országok kultúrájának, gondolkodásmódjának megismeréséhez ez is hozzátartozott és az is, amit nem hivatalosan, a sorok között és a kulisszák mögött igyekezett az ember felfedezni ahhoz, hogy saját szemlélete mennél inkább kliséktől mentesen kialakulhassson.
Hm. sokat változott a világ, mi minden átértékelődött azóta s mi minden még utánnunk átértékelődni fog.
Hallgatom a dalok szövegét, az Albán rádió magyar nyelvű adása jut eszembe és Hofi.
A lelkesítő forradalmi dalokat hallgatva időnként jókat kuncogok, de el is szomorodom ha arra gondolok hová jutottunk, vandalizmus az iskolákban, növekvő munkanélküliség s a városban egyre több hajléktalan látható.
Egyik kedvenc dalomra is rábukkanta Zefirelli Rómeó és Julia filmjéből. What is the youth?.... Mi is az ifjúság?....
Tovább hallgatom a honlap orosznyelvű indulóit. Azok természetesek, mert az orosz nép mentalításához, a történelmében megélt megpróbáltatásokhoz kapcsolódnak. Amit magyarul hallok az a tovatünt ifjúságot idézi. A mai eszemmel hallgatva a szöveget, hm. hogy is mondjam... Idejét múlta...
Most sült ki a kenyerem. Szerencsére ebéd után készítettem, így a fiacskám most nem volt kiéhezve, ezért jöttek a tetőfedők, és cserepesítették a drágát. Így aztán minden szempontból megfelelő lett a mai adagom is. Én nem nagyon vagyok szakértő még a kenyerek terén, de kíváncsi lennék AMarillisz recijére, és arra, hogy meddig kelesztette. Mert amikor én a jénaiban kelesztem, akkor 40 percig van ott, és utána még 15 perc a bevágás után, aztán sütöm kb 1 órát. Ja, és Limara nyanyás változatát csinálta-e? MErt akkor ahhoz lehetne hasonlítani a fázisokat, na meg a végeredményt.
Moha, tettem élesztőt is a nyanya mellé, de szerintem kicsit túlkelt(céklát kellett elszeletelni), mivel kicsit megereszkedett a teteje, mikor betettem a sütőbe, így nem lett szép domború. Még most sül. Kicsivel többet kelt, mint 1 óra. Remélem a belseje jó lesz. Ha más nem holnap újrapróbálom délután, hiszen van még nyanyám. Vagy lehet nem kellett volna a tetejét megkenni vízzel, mielőtt beteszem sütőbe?
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit