Bundik! Ismét nagyon szép a kenyered, nem is értem miért vagy elégedetlen, mikor mindig remekműveket alkotsz! Persze tudom, az ember lánya a tökéletességre törekszik.
NO, elmentek a vendegek.Nagy volt a meglepi a tortaval.El is vittek a maradekot. Nalunk unnepeltunk. A mostoha lanyom innen kb:35km-re lakik.Hidegtalat keszitettem.
Irjatok mar errol a PINGVIN maniarol tobbet, jo? ! Kinek mi a tapasztalata!?
Kihűlt végre a kenyerem, meg tudtam vágni. Nagyon szép lyukacsos lett. A szokásos hőfokon sütöttem, és jó barna lett, nem lehetett volna már tovább sütni, mert megég. A belsején viszont látszik, hogy kellett volna neki még egy kis idő. A legközebbit (már keleget) alacsonyabb fokon sütöm. Ezt 220-on sütöttem. Rózsakvarc megferőzött a kenyérsütési lázzal :) És nem tudok eléggé köszönetet mondani neki a rengeteg türelméért, segítségéért.
Lanyok, en itt telerakhatnam az iromanyomat mind csak a tapsolos smilekkel. Micsoda sutizes es kenyerezes megy itt mostansag. No es a fozesek es a befozesek. Csopogok!!!!!!!!!
LIMARA az uvegjeidbol marcsak 1 all! A masikat En csortam el! hihi
Az elso suti a BODZASZORPIS SUTI.Ezt en most ananasz szorpivel keszitettem mert nincs Bodzaszorpom. Masodik foton: Epres Mon Chu torta. A 3. foton: GRANNY SMITH ALMATORTA alakra formazva es az ujjonan lelt receptes bevonassal. MARSHMALLOV krem, DE ha tobb porcukorral kevered, gyurhato es nyujthato fondan lesz belole. Kivanloan alkalmas tortak bevonasara ugyanugy mint a marcipan.Festeni is lehet etelfestekkel . Most eloszor probaltam ki, En kremszeu folyekonyra hagytam es kessel vittem fel. Nagyon gyorsan kell dolgozni, mertha hul nemtudod a TORTAN javitani"a bakit. Tapados. ZSelatinos tortakhoz NEM ajanlom mert ezt a kremet melegen kell felvinni.Nagyon fini lett. A recijet majd leforditom es beirom. Batka majd hozza igazabol a fotokat. En csak igy tudom beszurni.
Már áznéztem az oldaladat, nagyon tetszik, gratulálok hozzá!
Már én is dagasztottam többször úgy kenyeret, írtam is itt a fórumon, hogy elvettem belőle egy keveset, azt eltettem a következő kenyérhez. Ha másnap felhasználtam, nagyon jó kis kenyér lett, de valóban 2, de inkább 3 naposan nem lettek mindig jók. Mint a nyanyánál is.
Néztem minap azt a gyönyörű hólyagos tésztát, és rögtön arra gondoltam, mint Te Bundik, hogy sajnos ez a lágy tészta csak akkor jó, ha valakinek akkora a formája, ami megtartja a kenyér oldalát. Mi akik nagyobb jénaiban sütünk, nem dagaszthatunk ilyen lágy tésztát, csak lapos kenyereink lennének.
Rózsakvarc előző hozzászólásához tennék hozzá egy-két gondolatot.Bár legtöbbször nagyon szép és finom nyanyás kenyeret sütöttem, de volt néhányszor, amikor nagyon nem sikerültek. Rózsakvarccal valahogy egyszerre kezdtünk el kutakodni a neten egy olyan kovászolási módon, amivel mindig egyenletes minőségű kenyeret tudunk sütni. Látszik, hogy egy rugóra jár az agyunk, mindketten ugyanarra bukkantunk.
Neki már elsőre is fantasztikusan szép kenyerei sikeredtek, míg én küszködtem ezzel a módszerrel. Nem értettem,hogy idáig mindig sikerült szép kenyereket sütnöm, most miért nem. Ugyanazt a lisztet használjuk, tehát még ebben sem lehet a hiba. Már a tálas mixerem is okoltam érte.Ezért felötlött bennünk, hogy menjek át hozzá, vigyem a saját gépemet, és nála sütünk egyet az ő dagasztőgépével, és egyet az enyémmel. Mint 20-án láthattátok is mindkét kenyér nagyon jól sikerült. Ha lehet fokozni, a nyanyásnél is jobb íze van. Másnap nagy lelkesen hazamentem, és elkezdtem sütni egyet. Nem sikerült L:
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez a mód egy sokkal lágyabb tésztát igényel, mint a többi. Én viszont egy szorosabb tésztához vagyok szokva, és úgy is dagasztottam, formáztam idáig. Hát ez a mód ehhez a kenyérhez nem vált be. A formázás után az edényben megkelt ugyan a tészta, de mire kisült valahogy összement, és alig akart megpirulni. Több napos sikertelenség után, ma végre sikerült összehozni.
Az egyik baj az volt, hogy a dagasztásokkor nagyon visszadögönyöztem a tésztát, ezzel eltűntetve belőle a szép hólyagokat, másrészt a formázásnál is nagyon óvatosan kell vele bánni. Kérdeztétek, hogy milyen ez a dagasztás. Hát ezt nem lehet elmagyarázni, lefotózni. Ott kell lenni, látni, és érezni a tésztát. 20-án én is néztem Rózsakvarcot, és mégsem sikerült elsőre. Azóta „lógtam” Rózsakvarc nyakán, és telefonon próbáltam vele elmagyaráztatni, hogyan csinálja. Aztán valahogy beugrott, hogy hétfőn mit láttam, és ma már sikerült! J
Bocsi, hogy ilyen hosszúra sikeredett a hozzászólásom, de nem ment rövidebben J
Többen kérdeztetek az új kovászolásról. Elárulom, hogy valójában nem új, sőt nagyon is régi, hiszen dédanyáink és nagyanyáink ezzel a kovászolással sütötték kenyereiket.
Ez a kovászolás valamelyest hasonlít a nyanyásra, de valóban teljesen más. Nálam a nyanyával készült kenyér minősége nem volt állandó. Sőt… inkább azt mondhatom, hogy volt olyan, amikor sorra nem sikerültek a kenyereim. Kívülről szépek voltak, de a belső állaga nekem nem volt megfelelő. Friss nyanyával még tűrhető kenyeret tudtam vele sütni, de ha már a hűtőszekrényben állt néhány napot, a végeredmény már kétséges volt. Pontosan két hete vasárnap 3 rossz kenyeret sütöttem egymás után. Bundik csak kettőt. Sikertelenségünkön felbuzdulva, mindketten elkezdtünk még aznap este egy másfajta kovászolást keresni. Már hétfőn délelőtt, mikor telefonon beszéltünk, kiderült, hogy ugyanazt a módszert találtuk mindketten kipróbálásra.
Kettőnk közül én sütöttem ezzel az új kovászolással először kenyeret. A módot meghagytam, de a kovászolási arányokon változtattam. Mivel nekem már nagyon „bejött” ez a kovászolás, ezért jött el hozzám Bundik, hogy megnézze, hogyan készül ezzel a módszerrel a kenyér. A többit már tudjátok, hogy hogyan zajlott, mert helyszíni tudósítást adott nektek.
Gondoltam, hogy írok erről a kovászolásról, de még van néhány dolog, amit ki kell próbálnom.
Recepteket és a kovászolásokat az oldalamon: //gportal.hu/portal/p-iren/ találjátok. Nézzétek meg a Receptek címszó alatt az Esti kovászolású kenyereket és a Kovászmagos kenyereket. Mindkét címszónál le van írva a kovászolás is. És néhány kenyér receptje, amit természetesen már néhányszor kipróbáltam.
Ha megnyerte tetszéseteket ez a kovászolási mód, próbáljátok ki! Nekem mindig nagyon laza könnyű bélzetű kenyeret sikerült ezzel a kovászolással sütnöm.
bezsa! csak a szokásos 60 dkg liszt meg 20 dkg nyanya. de ekkora még sose lett. most eszem a csücskét nagyon fini! tegnap este nem voltunk itthon így nem tudtam kenyeret sütni, ezért boltit vettünk..........mondanom se kell nem is ettem belőle!már úgy megszerettem a házit! mondjuk egy ideje már amúgy se ettem boltit, nem szerettem az ízét, állagát....
én tegnap tettem el paradicsomszószt!igaz nekem nem volt sok.....
bezsa!szerencsére kihalásztam szétszerelés nélkül is! de beleégett a fűtőszál, ott a helye a tetrején.......pedig szép lett volna.no igen eddig még sose kelt meg így, lemértem,1.2 kg lett!!!!!!!!!!!!ekkora........
sziasztok! ezt nem hiszem el!!!!!!!!!!úgy megkelt a kenyerem a sütőben, hogy nem fér ki, nem tudom hogy fogom kivenni, ha már kész............-mert tetőm még ugyen nincs rá. eléri a fűtőszálat!fene............
Sok szép "alkotás" került fel még az oldalra az este folyamán. Gratulálok mindenkinek. Neveket nem írok, mert félek, hogy valakit ki fogok felejteni.
Tegnap is sötöttem egy kenyeret. A tésztát soknak találtam az edényembe, ezért két darab zsömlét is sütöttem belőle. (A zsömle a valóságban nem olyan sötét, mint a képen.)
Megyek bekutyulni még egy kenyérert.
További szép napot és jó sütkérezést kívánok mindenkinek a mai napra.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit