Jó reggelt mindenkinek! Sajnos én hajnalban kelek, mert nemtudok aludni, ilyenkor tudok inkább itt lenni. Köszönöm a bíztatást, rámfér, mert egyenlőre elég ügyetlen vagyok, már ami a kenyérsütést illeti. Meg az összes kelttésztát! Életem főműve egy kefíres lángos volt, amiről azt mondta, akitől a receptet kaptam, hogy egyszerű, és akár hetekig lehet hűtőben tartani, de azt nem , hogy a mekkora hűtőben! Recept szerint megcsináltam a tésztát, kicsit hagytam állni, és sütöttem belőle annyit, amennyit megettünk. Nagyon finom volt. A többit betettem a hűtőbe, majd másnap reggel, gondoltam meglepem a családot.... sikerült! Kinyitottam a hűtőt, és kijött a lángos! Meg lógott minden polcon, mint egy horrorfilmben, meg mindenen, ami a hűtőben volt, és még mindíg csak kelt, ahogy levegőt kapott. Családom legvidámabb reggele volt, persze, azt mondták, aki főz, az mosogat, úgyhogy fél délelőtt hűtőt takarítottam. -Szóval, a tegnapi kenyér, ha nem is ilyen mértékben, de kicsit kimászott a jénaiból, úgyhogy tető nélkül sütöttem meg, de finom lett. Lehet, hogy nem kéne erőltetnem a kelt dolgokat!?
Limara köszi a padlizsán recepteket, nekem is volt egy,így egy lapra tudtam nyomtatni az összest,nem kell keresgélni. Kipróbálom holnap a másikat,azt valahol lőttem a neten, ha jó lesz, beírom.
Újonnan jövőként üdvözlöm a jelenlévő és jelen nem lévő Hölgyeket (és Urakat)! Az lenne elsőként a tiszteletteljes kérdésem, hogy tudna-e valaki egy Hausmeister HM1300-as géphez használati utasítást küldeni? Előre is köszönök minden segítséget! Beodra (a Vajdaságból)
Limara nagyon köszönöm az infókat. Most recepteket nézegettem de már megyek, mivel most húzták ki a fogamat, csak a nyálam csorgatom ezerrel, enni nem tudok. Holnap molnárkát sütök, a lányom kedvence sonkával, tormakrémmel. Majd írok!
Mindenkinek jó éjt!
Móni
Az esti kovászos kenyeret tegnap sütöttem először, és nagyon jól sikerült, én mindenképpen ezzel kezdeném a sütést. A kovászmagos kenyeret még nem csináltam, át kell alakítani a receptet a mi gépünkre és jénainkra, de kíváncsi vagyok rá, a héten még biztosan sor kerül erre is.
A kovászmag tulajdonképpen ugyanaz, amit mi nyanyának vagy öregtésztának nevezünk. Rózsakvarc módszere szerint nem ezt a tésztát teszi a bedagasztandóakhoz, hanem ehhez a tésztához tesz még vizet, élesztőt, lisztet és csinál belőle egy kovászt. Majd ezt a kovászt egészíti ki a többi liszttel és folyadékkal, úgy dagasztja be a tésztát. Ez a lényege röviden. Mi úgy sütünk a nyanyával, hogy a tésztát tesszük az üstbe, ahhoz adjuk a többi hozzávalót, élesztőt is és egyből elindítjuk a dagasztást.
Ha nincs BL 80 liszt, akkor finomliszt is jó + hozzá egy teáskanál sikér, 50 dkg liszttel számolva. Ha sikér sincs, akkor 2/3-ad rétesliszt, 1/3-ad finomliszt keverékkel is lehet jó kenyeret sütni, kalácstésztánál fordított az arány.
Én a kelesztőkosaramat egy vásárban vettem, piacokon biztosan hozzá lehet jutni, ha jól emlékszem 200 forint volt. Általában nem használom, vagy inkább a kitámasztásos módszert, a képeim között találsz rá példát. Erre csak akkor van szükség, ha kissé lágyabbnak gondolod a tésztát, és félő hogy nagyon elterül kelesztés közben.
Bemutatkozást bal oldalon a Fórum címszó alatt a Ki vagyok én? -be tudsz írni.
Remélem, tudtam segíteni, kérdezz bátran! Sok sikert: Limara
az olasz kenyer meg fuszeres(bazsalikom,oregano),olivaolajas es paradicsompures,tejpor is van benne.Meg nem csinaltam en sem,majd kiderul milyen,hozok kepet.
Limara!
Köszi a szíves fogadtatást. Alkalomadtán készítek bemutatkozást is, de még nem jöttem rá, hogyan is kell. Akkor kérdezek.
Az esti kovászos kenyér vagy a kovászmagos jött be nálad jobban? Ha kovászmagost csinálsz, kell e még plusz élesztő? Ha nincs BL 80-as liszt kéznél, mi a jó megoldás? Hirtelen ennyit szeretnék tudni. Kipróbálom a jénaiban sütést. Nekem kerek van. Ja és kelesztőkosarat hol lehet venni?
Köszi!
Móni
Én zömmel egyenes kiflit sütök,a férjem ezt kéri,jobban meg lehet tölteni,és elvágni.Nem a legszabályosabbak,de mivel sütés közben többször spricceltem,nagyon jó ropogós a héja.
És hogy hű legyek magamhoz,0,9 kg lett a legnagyobb,pillekönnyű.
Brigi a kiflijeid a gyerekkoromat idézik,itt volt közel egy pékség hozzánk,ahol ilyen kis csinos U alakú kifliket lehetett venni. Friss,ropogós volt,imádtam őket.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit