Hát tegnap nem tudtam már visszajönni, mert a gép állandóan kidbott a lapról. Aztán meg be sem jött az oldal, pedig direkt lefényképeztem. Még itt javában "beszélget" a kenyerem. Annyi biztos, hogy hagyhattam volna még egy kicsit kelni. Ez meg az én mumusom.
Bundik (olvasgatok vissza) csodásak a zsemléid, majd elrepülnek! hát most tudnék egyet falatozni (így éjjelelente)
Moha isteni a savanyuság, ismerős-barátok kedvence, egy idős embertől tanultam egy tanyafogadóban. Szerintem fent van receptek között. Megnézem, ma lefotoztam, holnap feltszem és ha nincs fent a receptet is felrakom.
Bezsa, dehogy haragszom, gyere amikor tudsz. Majd megint dumcsizunk. Mi van anyukáddal? az én férjem gipszben van, 2 naponta jár ellenőrzésre, kiderült most már elmondta, hogy a csontot is kissé elfűrészelte a hüvelyk újján, a körmét is megsérve.( ezért ellenörzik ilyen sürün)
Köszönöm a kép megigazítást. szoktam entert ütni, de ma valahogy nem müködött jól semmi sem. Azt hittem alatta van! Mégegyszer bocs.
Elrontásról én is beszélhetnék! igaz nem elrontottam, csináltam egy nagyon szép kenyeret, későn kezdtem neki, jó hosszú úgye mire minden kelesztés végig ment. Betettem a sütőbe, vártam süljön, süljön. Már éjjel 1 óra volt. Na mondom csak ledölök nem alszok el, már nem kell sok neki! hát arra ébredek rémes égett szag van.. a kenyér! fekete volt a jénayban, és az a rémes szag. Éjjel fél 2kor szellőztettünk világba. Soha többé nem teszem.
Julika, Bau és mindenki szépségek születtek ma megint.
Bezsa!Hááááát,én az ész osztásra azért jelentkezem!!A pékek rossz szelleme megszállta a konyhámat,vagy tán engem,nem tudom.Az utóbbi időben nem sikerül semmi sem.Tegnap kiflit sütöttem,ma kenyeret,ment mindkettő,igaz nem a kukába,de az állatoké lett.Olyan nehéz maradt,nem kelt meg.
Pár napja csak olvasgattam az írásaitokat,írnom nem igazán volt miről,de most muszály volt reagálnom az előbbi írásodra.Azt hiszem egy kis időre felhagyok a sütkérezéssel.Búfelejtőnek gépben fogok sütni.
A neten találtam egy pék riportját a kenyér beszélgetéséről:
– Az, hogy a gabona honnan való, hogyan őrlik, meghatározza a kenyér minőségét? – A pihentetett liszt a legjobb. Őrlés után tehát legalább 3-4 hétig állnia kell. Csak olyan malommal tartom a kapcsolatot, ahol ezt is betartják, és ahol kiváló a minőség. Ócsáról, Fehérvárról, Orosházáról hozatom a lisztet.
– A mostani zsömlék miért olyan rosszak? Föl se lehet vágni, üres a belseje. – Pólus kovász kell bele – ezt én is a régi pékektől tanultam –, ami egy híg, rövid érésű kovász. Ezáltal jó sűrű lesz, és van mibe beleharapnia az embernek. Egyébként a kenyér külsején látszik, hogy szeretettel csinálták-e, vagy sem. Vetéskor, tehát amikor ráborították a szakajtóból a lapátra, meg kell mosni a kenyeret. Aztán látni kell, milyen állapotban van, bírja-e a vágást, vagy csak a szúrást. Mikor már késznek látjuk, egyet ki kell venni, két ujjal meg kell kicsit ropogtatni, és ha s?r? a ropogása, akkor belül is jó. A kemencéből való kivételkor is meg kell mosni, ettől lesz szép, fényes. Mikor rátesszük a kenyeres kocsikra, akkor elkezd beszélgetni a kenyér. – Ezt hogy érti? – Úgy, hogy mikor kezd kih?lni, a héjszerkezet megfeszül, és a kenyerek maguktól elkezdenek ropogni. Erre péknyelven azt mondjuk, beszélgetnek a kenyerek. – És ha nem, tehát ha csend van? – Akkor ott valami technológiai hiba van. Vagy a kovász, vagy a receptúra körül baj van. Tudja, ahány pékség, annyi recept.
– Akkor mondjon egy jó receptet! – Egy kilós kenyérhez kell 75 deka liszt, két deka só, két deka élesztő és víz, amennyit fölvesz. Orosháza környékén csinálják a legjobb fajta kenyereket. Ott van a legjobb sikértartalmú búza az országban. Egyébként minden pékáru abban az országban a legjobb, ahol azt legelőször kitalálták. Ausztriában a barna kenyér sokkal jobb, mint nálunk, sokkal jobb az enyémnél is. Elkértem a receptjüket, de mégse tudom kihozni azt az ízt, amit ők. A magyar fehér kenyérnek viszont sehol nincs párja.
szép jó estét NUTELLA azaz MOGYORÓ KRÉM rajongok figyelem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a Pennyben 480ft körül lehet kapni 1 doboz mogyoro krémet simát és tejeset is akciós új magyar termék/1kg-os/ ha jól emlékszem Nuss a neve és nagyon finom .
A csiguci meg úgy indult, hogy nem tudtam mit süssek. Bepakoltam a gépbe a tésztát és közben eldöntöttem, hogy nem kakaós csigát akarok, hanem valami finikét. Kinyújtottam a tésztát, lekentem lekvárral, megszórtam dióval, gyors feltekerés, vastagra vágás és már kelesztettem is. Nem sokat "tökölődtem", mert a kisfiam ott állt mellettem és lopta a nyers tésztát. Nagyon kellett igyekezni elpakolni előle. Újabban már az összes ajtót kulcsra kell zárni, mert rájött, hogy eléri pipiskedve a kilincseket. Múltkor a bejárati ajtón is kilépett.
Holnap meg a töltött káposzta mellé (kicsit diétásítottam azt is) valami sós stanglit kéne csinálni. Anyósom jön csütörtökön és délután utazik is vissza, jó néhány órát fog utazni, útravaló kellene neki.
Sziasztok! Hú de gyönyörűek azok a zsemlék... de a krémesből is lopikáltam ám egy csipetet!
Én ma kiflit sütöttem,korpás és sós.-ez jó lett,de a hibernált kenyerem,ma nem sikerült! Reggel,mikor kivettem a hűtőből,már a jénai tetejét elérte,aztán mikor levettem a tetőt,szépen visszaesett! mérgemben visszadagasztottam,aztán nem akart megkelni,pedig eltelt már vagy 2és fél óra! Akkor betettem sülni,kicsit fel is jött még,de nem lett könnyű és finom..bosszús vagyok.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit