Zabpehelykeksz gyártók! Ha valakinek nincs zabkorpája,akkor tegyen helyette is zabpelyhet,vagy búzacsírát nyugodtan bele. Mármint ez az én receptem alapján sütögetőkre vonatkozik!
Mindjárt beírom a töltött krumplit is. A családi fogadtatás vegyes volt,a fiam,a kicsi lányom és a nagyikám örömmel ette,a férjem és a nagylányom viszont leszólta. A fiam azt mondta ne törődjek vele,végre valami innovatív kaja,nem a megszokottak. Hát ezért nem egyszerű egy nagycsalád konyhafőnökének lenni
Sziasztok! A kérdésem az lenne, hogy a receptekben úgy általánosságban az 1 bögre milyen normális emberi mértékegységnek felel meg? Mert nekem 1 dl-től 5 dl-ig vannak bögréim. Kaptam egy süteményes könyvet, amiben rengeteg recept x bögrényi liszteket ír y ml folyadék mellé, és természetesen sehol sem tüntették fel, hogy az ő bögréjük hány dl. Előre is köszi a segítséget.
Edo, Margitka írta a helyes liszt-folyadék aránynál.
- A liszthez adott búzacsíra, korpa, gabona pelyhek is jelentős folyadékot igényelnek, így ez emeli a szükséges folyadékmennyiséget. Na megyek dógzani, mert énekes halott sem lesz ma belőlem. Mindenkinek szép napot!
Nem hiszem, hogy sokat zavarna a kenyérben, ha pici korpát és csírát teszel bele. Habár én még ezt nem próbáltam. Vagy teljesen síma lisztes kenyeret sütök a férjemnek, vagy csak teljes kiőrlésűt nekem. Egyébként megkóstoltam a kenyeret, szerintem nagyon finom, csak picit sótlan.
Edo, holnap majd újra próbálkozom vele, hátha sikerülne jobbat is csinálnom. Csak teljes kiőrlésű liszteket, fehér rozslisztből picit, korpát és csírát tettem bele. Ha sikerülne jobbat alkotnom, mint a mai, akkor azt be fogom írni a diétásba, addig nem, mert ez így nem jó.
Cristina,en is teszek a kenyerekbe korpat is meg csirat is,nem lehet hogy ezert nem olyan szepek a kenyereim mint eddig?Vagy semmi koze ennek?Nem sokat szoktam rakni.
Lanyok,nagyon elfaradtam ma.Pedig meg estig nagyon sok van es meg fodraszhoz is kell mennem.A gyerekek nem sokat aludtak,lanyom egyaltalan,igy meg egy perc pihenom sem volt
Limara,szepseges szep kenyeret sutottel,mint mindig!Te mar csak ilyeneket tudsz.
Cristina,azt a kenyeret csak tk lisztbol sutod?Jo lenne olyan nekem is,meg nem probiztam,nincs recim sem,leirnad miket tettel bele?En eddig max 50 dkg tk-t tettem.
No,megyek tovabb...azt hiszem majd csak ven koromban lesz idom kicsit megpihenni.Haaa megerem..
Csak röviden jelentkezem, mert már napok óta nem írtam. Jól vagyunk, de sajnos az időm semmire nem elég. Visszaolvasni teljesen reménytelen, így bele sem fogok, mert most is csak röviden érek rá.
Ma délelőtt lányommal a neten kenyér koszorút kerestünk. "A francia kenyér"-ben volt a recept és most nem találjuk a könyvet. A neten meg nem találtuk.
Hát az lehet, mert meleg volt a konyhában, ugyanis a sűtővel fűtünk még, nálunk még eddig nem indították el a fűtést. Az előbb hallottam, hogy töltik már fel vízzel a rendszert, úgyhogy estére azt hiszem beindítják.
A kovász hideg volt, de a liszt is konyhában pihent éjjel, a víz sem volt hideg. Majd legközelebb jobban ráfigyelek. Lehet majd legközelebb kiszellőztetek dagasztás előtt, mert inkább legyen kicsit hűvösebb a levegő.
Ma megint a tegnapi módszerrel sütöttem kenyeret, egy kicsi változtatással. 15 dkg helyett 20 dkg nyanyát tettem bele és az élesztőt is megemeltem 1,2 dkg-ra. A hozzáadott 1,2 dl folyadékból pedig 0,5 dl-t tejre cseréltem.
Még jó tudni, hogy a kosár nem süthető, én bizti mindenestől bevágtam volna a sütőbe Míg kelt a kenyerem, addig egész szépen tartotta magát, de mikor elkezdtem sütni, teljesen leeresztett.
Limara, én is épp azon gondolkodtam, hogy megnézem az ukrán rozskenyeret és megpróbálok abból kombinálni. Én úgy szeretem a teljes kiőrlésűs kenyeret, ha sok korpa van benne és csírát is teszek bele rendesen. Az is lehet, már azon is gondolkodtam, hogy sok volt az élesztő a gyorskovászban, mert igen aktívan viselkedett, még a hűtőben is. Azt hittem reggel majd hűtőt takaríthatok, de szerencsére megúsztam Legközelebb azt hiszem kevesebb élesztőt teszek akovászba és a kenyérbe meg kevesebb vizet és sikért. Aztán meg majd lehet még kombinálni.
Béleld ki sütőpapírral a kelesztőkosarat, majd ha szépen megkelt, akkor emelt át papírostól a jénaiba. Kosár nem süthető
Megmondom őszintén, én nem nagyon tudok a majdnem teljesen tk.-s kenyerkről okosat mondani. Ez bizony Kenyérke asztala. Egészen másként viselkednek mint a fehér vagy csak részben tk.-s kenyerek. Eddig csak Kenyérke Ukrán rozskenyerét csináltam meg, az nagyon finom lett, érdemes lenne megnézned.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit