Enyedig az én második gépem is Elta és az elsővel készült / Bomann / receptek nem jók erre a gépre. Kellett változtatnom a folyadék mennyiségén. Erről régen írtak Margiték és sok kezdő kenyérsütő kedvét elveszi, hogy a kapott receptek nem működnek egy másfajta géppel. Nem tudom miért van így, de ez a tapasztalat, hogy nem egyformán dolgoznak a különböző gépek. Mindenkinek ki kell ismernie a sajátját!
Jó estét mindenkinek! Javaslatokat kérek, hogy mit ronthattam el! Ma barátnőmmel 2 gépben / az enyém Hauser, az övé Elta/ ugyanazt a kuglóf receptet sütöttük meg. A Hauserben édes kenyér program alatt, a másikban francia programon( mivel neki csak ilyen van). Nekem teljesen a tetejéig megkelt és sütés után, kifordításnál telejsen szétesett az egész, az ővé olyan lett, mint a nagykönyvben.Mit rontottam el?
Az újakat köszöntöm, a sok szépet sütőknek gratulálok, megint éjjel tudtam jönni. Nagyon ügyesek vagytok. én még mindig nem tudtam a tegnapi és tegnapelőtti képeket feltenni, majd hétvégén, de finom kenyérkét sütöttem, kicsit kisérleteztem fehér-rozsos-kenyér Limara receptje alapján nyanyával és a joghurtos kifli is Limara szerint, Isteniek lettek.
Erika a bal oldalon Margit gépi kenyerei között van Graham lisztes kenyér és Szabolcs kenyere. Az utóbbi Bezsánál gyakran kerül sütésre, mert Margit neki állította össze. Ezekhez nem kell kovász csak élesztő.
Szia Erika! A folyadék mennyisége mindég függ a liszt folyadék felvevő képességétől. Lehet, hogy a te liszted olyan fajta volt, amihez kicsit több víz kellett. A lisztek kevés kivétellel nem egyformák. A tk. lisztek pedig még kevésbé. A folyadék mennyiségét mindég külön kell figyelni amíg meg nem ismered a lisztedet! Lehet, hogy legközelebb kevesebb folyadék kell majd egy másik fajta kenyérhez, ezért érdemes visszatartani keveset belőle az első adagoláskor és közben adagolni a szügs. menny.-et. Egyébként örülök, hogy sikerélményed lett, ez sokat segít a további sütögetésnél. Sikertelen kenyeret pedig szinte mindenki sütött már!!!
Moldvanm, kérlek áruld el hogy kell azt az igazi menzai tejbegrízt főzni, én már lemondtam róla, hogy olyat tudjak csinálni, azt gondoltam nem is grízből főzték anno....ezek szerint mégis?
Én azt hiszem próbáltam már sokáig főzni...talán nem voltam elég kitartó?
Edobedo, megsütöttem a kenyeret, nagyon fini lett, mostanra hült annyira, hogy meg tudtuk kóstolni, elég későn raktam be.
De az az igazság, hogy úgy jártam vele, hogy öntöttem még bele úgy kb 70 ml vizet, mert annyira darabosnak tünt az első gyúrás után, hogy féltem esetleg még a karok is eltörnek (na jó nem törnek el, de valami tönkremegy). A végeredmény az jó lett, de szerinted fölösleges volt utána önteni? Elégnek kellene lenni a 70 dkg liszthez a 310 ml víznek?
Mégegyszer köszi, egyszerűen imádom a rozsos kenyeret. (Most nem volt még itthon aszkorbinsav, egy kevéske ecetet tettem hozzá)
Ildikó ha végképp nem tudsz zsírt szerezni,akkor lehet szerintem. Bár ennek a tésztának valószínű,hogy ez a titka. Eddig én csak vajjal csináltam,az nem volt olyan jó,mint ez.
Ildikó vettem az üzenetet! A Net néha ördögi dolgokat művel és totál kiakaszt engem is! A G-portal meg dettó!!! Írok majd, bár a fiammal is nehezen tudok beszélni és csak hetente egyszer, mert olyan lehetetlen a net kapcsolat. A telefon meg ugye drága, ezt mondták ők is. Azt nem értem, hogy Írországból hogy lehetett sokkal olcsóbb a telefon?
MICSODA termes volt ma!!! A mindenit! Alig erni a vegere. hihi Udvozlet az ujjonnan jotteknek! Sok szerencses es finom sutogeteseket! A kis es a nagyobb"" betegeknek meg mielobbi gyogyulast!!!
MASALAM, multkor irtam egy regenyt ide aztan elszallt es utana az egesz Internet is! Koszike a jo tanacsokat!! Ha lesz idod, irjal a fiukrol, jo?!
MOHAM, a Beiglihez irtal zsirt. Nekem AZ nincs. Mehet helyette margarin vagy vaj is?? KOSZI!
Most jottem, de mar ki is dobnak!! Sirok hupp hupp Holnap jelentkezem ujra. Jo ejt lanyok!
Sziasztok! Teljesen kipurcantam, mire idáig jutottam! Csak két napot kellett visszaolvasnom, de nagyon sok időbe tellett. Ha még éhes lettem volna, most itt ájulnék el éhen!
Nelly mégis csak kellene az az elrontott sütések albuma. Nálam is szokott lenni, mert sokszor kapkodva csinálom a dolgaim. Legközelebb le is fényképezem.
Nem volt mostanában a hold állása kihatással a konyhára??? Tegnap előtt az én kenyerem sem akart megkelni és addig vacakoltam vele, amíg túlkelt és lett belőle öregtészta. Ezzel kezdtem újra tésztát keverni és sütöttem egy szép és finom kenyeret. Igaz, hogy este 1/2 10-re lett készen.
Jégkása örülök, hogy ízlett a káposzta! Aki nem fél a kuktától, az sok időt spórolhat vele. A káposzta meg különösen hálás érte.
Moldvann / ha mégsen Te voltál, akkor bocs. / a marinált rántott ponty nálunk hosszú évek óta elmaradhatalan része a karácsonyi menünek. Én tavaly írtam róla, de azt hiszem nem lett népszerű. Nálunk a marinálás nem tiszta ecetes lével történik, hanem hagymás krumplisalátába teszem bele a forró, kisült halszeleteket. Két napig ázik legalább, aztán napokig esszük. Mire elfogy, már a szálkát is teljesen feloldja az ecet.
Bezsa megint óriási munkát vettél a nyakadba! A sok rendezgetés mellett lesz időd a saját dolgaidra is? Vagy így születnek majd a Satelitek? / Ildikó szerint /
Superkeri elolvastam a levelet, ígérem válaszolok hamarosan. Addig is....örülök, hogy minden rendben!
Lanyok,ti a vajat hogyan szoktatok beledolgozni a croissant-ba?fagyosan reszelitek v kenitek?Azt is szeretnek holnap nutellasat,de meg tokeletes modszerem nincs...
Cristina! A hasmenéses idő végéig, mindíg mosd le a baba popóját folyó víz alatt.Utána kend be krémmel,vagy használj Aloe törlőkendőt! De Infralámpával száríthatod is a bőrét a gyorsabb gyogyulásért!
A kenyér héjja,a kevesebb tejterméktől lesz ropogósabb. Én már joghurtot nem használok,csak kovász ,a vaj,és a víz van benne.
HA most este csináltad a nyanyát, akkor egyébként sincs semmi baj, ha kinn hagyod túlkelni. Reggel viszont már beteheted a hűtőbe. Limara! Nem sok nyanya az kb 5 dkg volt, mert a többi kell a következő sütésemhez.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit