Hozom a mai termést. Holnap lesz a férjem névnapja, neki sütöttem Sacher tortát:
Már napok óta gondolkodtam egy sütin. Bezsa féle vajas tésztát (kakaós csiga) készítettem. Lereszeltem néhány almát, kinyomtam a levét, egy csomag vaníliás pudinggal felfőztem, tettem hozzá cukrot és fahéjat, ill. a lereszelt almát. A vajastésztát jó vékonyra elnyújtottam, 5 cm-es köröket szaggattam belőle, megkentem tojásfehérjével, tettem a közepébe 1-1 adag almát és beborítottam egy rácsos tésztával. Végül lekentem tojással és a végeredmény egy fornetti kinézetű, finom leveles süti lett.
A maradék tészta croassannak feltekerve még a hűtőben csücsül.
A méteres kalács eredeti receptje: 4 tojássárgáját 25 dkg porcukorral összekeverünk, ehhez hozzáadunk 1 dl vizet és 1 dl olajat, 25 dkg lisztet, 3/4 sütőport és végül a 4 tojásfehérje habját. Az így kapott tésztár 2 részre osztjuk, az egyik feléhez 2 ek kakaót és 1-1 ek.olajat ill.vizet adunk. Vajazott-lisztezett őzgerincformában sütjük / ha van két formád - egyszerre/ előmelegített sütőben kb. 150 fokon tűpróbáig . Elég hosszú idő míg átsül az olaj miatt, kb. 35-40 perc.
Krémje 20 dkg vaj, 20 dkg porcukorral, 4 ek. sütőrummal habosra keverve. 1 cs. pudingport 1 dl tejben elkeverünk, 2 dl tejet felforralunk 3-5 ek. cukorral, ebbe az előbbit allandó keverés mellett beleöntjük, kihűtjük, hozzáadjuk a vajas-cukros keveréket. A kihűlt tésztát kb. 1,5 cm-es szeletekre vágjuk egyenesen, a színeket váltva megkenjük - és ezért méteres kalács a neve, kb. 1 m. hosszú lesz, ha egyvégtében rakod így egymásmellé a krémmel./ A tetejére csokikrémet öntünk, vagy főzött, vagy gőzön felolvasztott, olajjal kezhetővé tett csokit.
Lehet kétszínű, fél-fél adag pudinggal készíteni és akkor 4 színű a sütid.
Szóval ezt csináltam úgy, hogy a kétszínű tésztát 2 db 24 cm-es kapcsos tortaformában sütöttem ki , vágtam összesen 6 felé, töltöttem váltva vaniliás és puncsos töltelékkel előző este, 1 éjszaka a hűtőben összeért, puhult, másnap reggel csak annyi dolgom volt, hogy kinyújtsam a marcipánt és a már előző nap készült, szikkasztott rózsákat, leveleket rárakjam, ja és a gyertyákat.
Valaki írta múltkor, hogy kukoricadarára kellne neki recept. Én ma találtam egyet, igaz mikróra van írva, de amit mikróban meg lehet sütni, azt sütőben is.
A megpuhított, de nem olvadt margarint, a cukrot, a tojást habosra keverjük. A lisztet és a sütőport elvegyítjük. A habosított masszához keverjük a többi hozzávalót. A megmosott mazsolát lisztben megforgatjuk, és belekeverjük a tésztába. A tésztát belehelyezzük egy kikent kuglófformába, és takarás nélkül sütjük 18 percig 500 W-on. Pihentetési idő 5 perc. A pihentetés után óvatosan kiborítjuk a formából. Porcukorral meghintve vagy csokoládékrémmel tálaljuk.
Ugysutotted meg a tesztat mint a piskotatortat es azt /ugy / vagtad 3 fele szinenkent? En meg soha nem probaltam kalacstesztabol tortat kesziteni. Ki is fogom probalni majd. Van kulon recepted vagy a Horvath Ilonkanenie is jo?
Nagyon koszonom elore is!!! Majd csak keso du. vagy este kuldom mert a ferjem alszik. O ejjel a computeren el.
"kisTomi "tudod hogy ez a nev nem illik hozzad? Te NAGYTomi vagy!! Aki ilyen szepeket tud sutogetni. Le a kalappal!! A "kenyeres "kollegaknak : NAGYON! szepek es bizti finomak ezek a kenyerkek. De megennek 1 kicsit! ANDREJ gratula!! Uj vagy es hogy mennek mar a dolgok nalad. A Kiralyno uzeni hogy kuldjel Neki is. hihi Ps: a Malevnel dolgozol?
Megyek eszegetni aztan nekidurrantok a vasalasi Himalajaknak.
A torta méteres kalács recijével készült, csak kerek formában sütöttem és mindkét szint 3 felé vágtam, váltva kentem rá a vaniliás és puncsos krémet, a tetejére a fehér marcipánt két sütőpapír közöt nyújtottam - így nem kell cukrozni -, a rózsákat és leveleket előtte való este készítettem el , hogy tudjon szikkadni.
Kistomi!Az a torta......megkóstolnám,nagyon!Én meg itt a szűk környezetemben kenyérsütési lázat okozok.Aki látta az új kenyereimet,no meg kóstolta,kéri a recijét.Azért kíváncsi vagyok arra is,hogy hányan sütik meg.Arról esteleg nem tud vki infót,hogy egy kenyér így házilag mennyibe kerül?
Eddig a tk-s kenyereim nem lettek olyan jók, mint a fehérek, de ezzel a módszerrel nagyon jól sikerülnek. Ma is készült egy:
Most vettem ki a sütőből, még forró, de alig várom, hogy felvághassam :) Ha lesz rá időm, arról is hozok képet.
Ebédre a Píma Konyhából vettem egy receptet. Csirkemellet kiklopfoltam, befúszereztem. Kiolajozott edénybe raktam, paradicsomkarikákat és szalonnát tettem a tetejére, majd egy
kevél húsleveslével felöntve letakarva sütöttem 45 percig, ezután fedő nélkül lepirítottam:
Kedves Bezsa! Köszönöm a segítséget, küldöm a képeket, közben regisztráltam a kép.tár-ban , ok is volt, váromaz emilt, hogy megerősítsem a regisztrációt, de nem jött még, így kérlek segits.
Egy tortát is küldök, ezt 2-án sütöttem a kisunokám akkor volt 2 éves.
Lanykak, elkeszitettem eletem elso marcipanos tortajat. Nem is lett olyan rossz "igy "elso nekiugrasra. Most a levagott romos darabjaibol reggelizek. hihihiFinom "I'S "lett. Jol tud ragadni-tapadni a marcipan, pedig jol beporcukroztam. Minden "velot "beleadtam a kinyujtasaba. huuu Most megyek is tovabb "serenykedni "a konyhaba.A romokat takaritani. hihi Aztan ujra maszatolas mert foznom kell.
BEZSAM!
Miota Batka elvan foglalva , tudnek Neked fotokat kuldeni majd es feltudnad rakni ezeket az itteni az oldalon levo keptaramba? Nem tudom van e "bejarasod"igy oda? Az utolso elkuldott 3 fotot kitudnad venni akkor? Nem kell. A 3 db furcsa gyumi-zoldseg modellek. hihi. Ezeket csak erdekessegkeppen szantam a kertesbe.
SZEVA!
Ha fentleszel: Ti a Marcipanos tortaknak milyen tolteleket hasznaltok vagy toltitek e? Koszi!
Gabye, Kartika ! Igazán csak ámulok és bámulok azon amit remekeltetek. Látom nem igazán pihentetek. Gabye Mamuszkádnak is minden elismerésem.
Kartika ! Tegnap én is olyan kenyeret produkáltam amilyet még soha. Pedig Limara nyanyás tk. lisztes kenyerét sütöttem amit már számtalanszor. Talán a tészta lehetett túl szoros mert már alig bírtam feltekerni. Szanaszét szakadt a teteje kelesztés alatt. Gondoltam lesz ami lesz megsütöm. Hát tényleg chokito lett. Egy nagyon pici egybefüggő sima felület volt rajta. Amikro visszatettem jénai tető nélkül sülni nem is spricceltem le és akkor sem amikor kivettem. Gondoltam felesleges. Mérgemben kivágtam a rácsra hűlni és el is húztam itthonról a csíkot. És mire hazajöttem az a kis terüelt olyan cserepes volt, hogy csuda. És jó ízű.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit