Ezt a fórumtémát azért hoztam létre, hogy elkülönüljenek azok a receptek, amelyek valamiért szimpatikusak, de személyesen még nem próbáltátok ki, hogy valóban stimmel-e a leírás. Ezentúla "Bármi, amit érdemes megsütni vagy megfőzni" részleg helyett az ilyen recepteket ide írjátok be, hogy megkönnyítsük a bevállalós kísérletezők, illetve a biztosra menők dolgát :-)
A marcipánt harmadoljuk el, az apróra vágott cseresznyét gyúrjuk az egyikbe, a gyömbért a másikba, a barackot a harmadik adagba. Formáljunk golyókat. A csokit olvasszuk meg, a golyókat sorban mártsuk meg. Mindháromféle golyóból egyet-egyet tegyünk egymás mellé a sütőpapírra, hogy a megdermedő csoki majd összetartsa. A triókat olvasztott fehér csokival díszítsük, esetleg tálaláskor szórjuk meg porcukorral. Lehet fordítva is: fehér csokiba mártani, aztán étcsokival díszíteni.
A fehér csokit gőz fölött olvasszuk meg, 20 mini mignonpapírt kenjünk ki vastagon, akár több rétegben. Ha megdermedt, húzzuk le. (Ha nem elég merev, rakjunk egybe két papírt.) Az étcsokit olvasszuk meg, bele a tejszín és cukor. Csillagcsőrös nyomózsákkal adagoljuk a kosárkákba. Hűtőben tároljuk.
Sütőpapírból vágjunk 10 db 7,5 cm átmérőjű kört, celluxszal ragasszuk tölcsérré őket.A csokit olvasszuk meg, kenjük ki a tölcséreket. Ha megdermedt, még egy réteget, ha az megdermedt, húzzuk le. A tejszínt verjük fel a mentalikőrrel, nyomózsákkal töltsük meg a tölcséreket, csokireszelékkel díszítsük. Hűtőben tároljuk
A csokit gőz felett olvasszuk fel, bele a vajat és rumot. Kókuszt, kekszmorzsát, porcukrot keverni bele. Ha túl kemény, rummal hígítsuk. Golyókat formáljunk, hűtőbe tegyük. A golyók felét porcukorba, a többit kakaóba forgassuk.
Variáció: fehér csokival, a rum helyett kókuszlikőrrel vagy kókusztejjel. Ezt olvasztott csokiba mártsuk.
Az étcsokit gőz felett olvasszuk fel, kenjünk ki 20 mini mignonpapírt. Ha megdermedt, megint, ha az megdermedt, húzzuk le. A tejcsokit olvasszuk meg, bele a vanília-kivonatot és mascarponét. Hűtsük, nyomózsákkal töltsük meg a kosárkákat, szórjuk meg kakaóval.
A lisztben elmorzsoljuk a vajat, bele a cukrot, elég vízzel gyorsan tésztát gyúrunk, 15 percre hűtőbe tesszük. Kinyújtjuk, 18 mini muffin- vagy kosárkaformát béleljünk ki. Szurkáljuk meg. A krémsajtot cukorral és tojással elkeverjük, hozzáadjuk az olvasztott csokit. A kosárkákba kanalazzuk, 190 fokon 15 percig sütjük, míg megszilárdul a töltelék. Kihűlés után tejszínhabbal és kakaóporral díszítsük.
A kosárkákat három nappal előbb elkészíthetjük, de csak felhasználás előtt töltsük és díszítsük.
50 g darabolt török mogyoró vagy mandula, paradió, pekándió
50 g mazsola
A csokit a vajjal, sűrített tejjel gőz felett felolvasztjuk, belekeverjük a cukrot, mogyorót, mazsolát. Kicsit hűtjük, 20x20 cm-es, kivajazott formába simítjuk, hűtőbe tesszük, kockázzuk.
A fehér csokit gőz felett olvasszuk fel, a kekszet törjük morzsásra, keverjük a vágott dióval és gyömbérrel a csokihoz. Sütőpapírral bélelt tálcára kanállal tegyünk halmokat, dermesszük ki. Mártsuk olvasztott étcsokiba.
A 100 g étcsokit olvasszuk meg, kenjünk ki 20 mini mignonpapírt, több rétegben. Ha megkeményedtek, húzzuk le a papírt. A tejszínt verjük fel a porcukorral, keverjük bele a likőrt. Töltsük meg a kosárkákat, nyomjunk a tetejükbe félbevágott cseresznyét vagy egy-egy mogyorószemet. 20 percre tegyük a hűtőbe. Az 50 g csokit olvasszuk fel, kenjük be a kosárkák tetejét. Amíg még nem dermedt meg, olvasztott fehér csokiba mártott fogvájóval húzzunk bele csíkokat. A hűtőben dermesszük ki.
A fehérjét kezdjük felverni a cukor felével, ha keményedik, adjuk hozzá a maradék cukrot és a kakaóport. 7,5 cm hosszú, 2,5 cm széles csíkokat nyomjunk a tepsire, 120 fokon szárítsuk, amíg megszilárdul, rácson hűtsük ki. Mártsuk olvasztott csokiba a felét.
A tejet, felvert tojást, sherryt keverjük össze, az 1 cm vastag, kb. 3 cm széles kenyércsíkokat mártsuk meg benne. A felhevített olajon mindkét oldalukat süssük pirosra (kb. 12 perc). Még melegen forgassuk csokireszelékbe. Előmelegített tányérra sorakoztassuk, vaníliafagyival tálaljuk.
100 g friss gyümölcs (kis eperszem, málna, kivi, cseresznye stb.)
Az olvasztott csokit egyenletesen kenjük el egy zsírpapírral fedett tepsi hátán. Ha kihűlt, vágjuk 5x5 cm-es négyzetekre, és húzzuk le a papírról. Ne tapogassuk feleslegesen, mert felolvad. A piskótát vágjuk 5x5 cm-es négyzetekre, a vastagságuk kb. 2,5 cm legyen. A piskótakockák 5 oldalát kenjük meg csokival, illesszünk rá egy-egy csokilapot, dermesszük ki. A tejszínt a juharsziruppal verjük habbá, csillagcsőrös nyomózsákkal nyomjuk a piskóta tetejére, és apró gyümölcsökkel díszítsük.
A vajat a cukorral keverjük habosra, adjuk hozzá a tojást, alaposan keverjük el. Tegyük bele a lisztet és kakaót. A tésztát 15 percre tegyük a hűtőbe. A masszából sodorjunk 10 cm hosszú és 5 mm vastag rudakat, formázzunk belőlük pereceket. 190 fokon 8-12 percig süssük, hűtsük ki. A vajat a csokival olvasszuk fel, mártsuk meg benne a pereceket, szórjuk meg porcukorral.
A vajat a cukorral keverjük habosra, apránként bele a felvert tojást, alaposan keverjük el. Tegyük bele a lisztet. A tészta egyik felébe keverjük bele az olvasztott, kihűlt csokit, a másikba a citrom héját. A kétféle tésztát nyújtsuk ki egyforma nagyra, fektessük egymásra, csavarjuk fel. A hengert szeleteljük fel, a kekszeket 190 fokon 10-12 percig süssük.
A vajat olvasszuk meg, a cukrot olvasszuk fel benne, húzzuk le a tűzről. Bele a lisztet, darabolt mandulát, darabokra vagdalt kandírozott narancs- és citromhéjat, mazsolát, cseresznyét, a citrom héját. Sütőpapírral bélelt tepsire egymástól távol evőkanállal tegyünk halmokat, 180 fokon 10 percig süssük. Még melegen kerek szaggatóval igazítsuk kerekre. A csokit gőz felett olvasszuk fel, kenjük meg vele a csokit, villával rajzoljunk bele hullámokat, dermesszük ki. Az étcsoki helyett fehér csokit is használhatunk, vagy a sütik felét fehér, a másikat étcsokival vonjuk be.
A vajat a liszttel morzsoljuk el, bele a cukrot, gyúrjuk össze. A tésztát simítsuk 23x23 cm-es, kivajazott tepsibe, szurkáljuk meg, 190 fokon 20 percig süssük. Teflonos edényben forraljuk fel a sűrített tejet, vajat, cukrot, és 4-5 percig karamellizáljuk. A karamellt kenjük a tésztára, dermesszük ki. A tejcsokit olvasszuk fel, kenjük a tetejére. A karamellnek teljesen ki kell hűlnie, különben összekeveredik a melegen ráöntött csokival.
A megpuhított, de nem olvadt margarint, a cukrot, a tojást habosra keverjük. A lisztet és a sütőport elvegyítjük. A habosított masszához keverjük a többi hozzávalót. A megmosott mazsolát lisztben megforgatjuk, és belekeverjük a tésztába. A tésztát belehelyezzük egy kikent kuglófformába, és takarás nélkül sütjük 18 percig 500 W-on. Pihentetési idő 5 perc. A pihentetés után óvatosan kiborítjuk a formából. Porcukorral meghintve vagy csokoládékrémmel tálaljuk.
Leforditottam Nektek a WINSTON-kalacs recijet DE a lisztekkel /fajta/ gondom van. A Jo Istenke tudja csak hogy milyen liszteket irogatnak itt. Sztem mindegyik feher liszt /?/ A francia krokanthoz"az lehetseges lenne kalacs retes liszttel v Tk liszttel????No, itt van:
18 perc dagasztas, 40 perc kelesztes, Osszegyurni, 6 reszre osztani es hosszabb rudakra kisodorni /cm??/ 15 perc pihentetes, 20 cm hosszabbra kisodras , 5 perc pihentetes, es 50 cm kisodras /rudak/
WINSTON fonast kesziteni vele, 50 perc kelesztes, 30-35 perc sutes egy 230C elomelegitett sutoben, es CSAK! a sutobol kiveve kened meg olvasztott vajjal.
TI ugyesek es gyakorlottak vagytok es megtudjatok fejteni"melyik fajta liszttel is gondoltak ezek a csiganyalogatok"hihi Jo etvagyat es sok sikert! Feleloseget nem vallalok HA vkit ugykell kihamozni majd a fonatok kozul! hihih
A vöröslencsét megmossuk, és forrásban lévő vízbe téve, néhányszor megkeverve félpuhára főzzük. A tűzről levesszük és levében kihűtjük. A mogyorót durvára daráljuk, kevés olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a leszűrt lencsét, ízesítjük szójaszósszal és a karikára vágott kevés olajban megpirított póréval tálaljuk
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit