Zsóka,elsőre nem rossz ez a kenyér,szerintem az élesztő nagyon sok.Múlt alkalommal irtam,próbáld meg,csak 1 dkg élesztővel,gépben egyik kenyérhez sem kell több.Ha öregtésztát teszel bele,még0,9dkg is elég lehet.
Ki kell ezt tapasztalni,meglátod egyre jobb lesz,mindenesetre gratulálok!
20 dkg öregtésztát apróra csipkedek, beleteszem a gépbe, hozzáöntök 2 dl langyos vizet, 15 dkg lisztet, 1 kk cukrot és 1,1 dkg élesztőt. Jól kikutyultatom a géppel aztán kikapcsolom a gépet és kb 1 órát hagyom ott erjedni. Aztán hozzáöntök 40 dkg lisztet, 1 dl vizet, 2 mk sót, 2 ek.burgonyapelyhet, egy csipet aszkorbinsavat, és én kiflinél szoktam bele tenni egy löttyintés étolajat, de ez elhagyható. Tészta programon dagasztom húsz percig, aztán kiveszem és egy tálban duplájára kelesztem. Ezután átgyúrom és megformázom. Ebből a mennyiségből kb 8-10 zsemlét v. kiflit lehet csinálni, de én a megdagasztott tésztából m indíg lecsípek egy 20 dkg-t, ez lesz a következő sütéshez az öregtésztám és a maradék tésztát osztom 6 egyenlő részre, mert ennyi fér a jénaiba. Lefedve megy a hűtőbe.
Ha tepsiben akarod keleszteni szerintem az is jó, abba több fér. Szerintem ezzel a mennyiséggel kezd.
A recept eredetileg 75 dkg liszthez 3 dkg élesztőt ír. Én már csökkentettem ezen a mennyiségen, és csak 2 dkg-t tettem, de a következőbe már csak egyet teszek, és meglátom, milyen lesz.
Bezsa, melyik fajta trüffelt fogod készíteni. Én is szoktam mindne évben valamilyen házi csemegét ajándékozni. Tavaly töltött datolya volt, meg raffaello, azelőtt karamallás mandula halmok. Most annyi féle reci van, hogy még nem tudtam dönteni.
Én pedig,hogy kifli nélkül se maradjatok ,hibernált kiflit hoztam:
Nagyon fincsi puha lett,sokszor fogom igy sütni.Mostmár a kenyér következik,csak nem nagyon fér a jénaim a hűtőbe,lehet,hogy a folyosóra teszem ki,öt fok körül szokott lenni a hőmérséklet.
De furcsa ez a változás...
Móni! Remélem minél előbb találsz magadnak vmi megfelelő helyet. Sajnos manapság senkinek sem könnyű, nem hogy annak, akinek két pici gyerkőce van.
Megint olyan cserepesek jártak nálatok, amilynek nálám soha nem fognak.
Nem tudom ti hogy álltok a karácsonyi ajándékokkal, de én rendesen le vagyok maradva, még senkié nincs meg :(
Már akartam kérdezni, hátha tud vki válaszolni nekem: a beiglit, ha jövő hétvégén megsütöm muszáj mélyhűtőbe tenni? mert ki kellenne bírnia egy hosszú utat 23-án, majd 25-én vinném a végállomásra.
Megláttam Ramcsi sütijét és azt hittem, hogy a francia különlegesség nevű süti, egyből beindult a nyáltermelésem :)
De aranyosak vagytok!!! Köszönöm szépen a vigasztalásokat!! Az igazság az, hogy annak ellenére, hogy elküldtek, maximálisan kiadták a szabimat, letölthetem a felmondási időmet és kifizetik a végkielégítést. De ettől még nem lesz munkahelyem , sajnos. köszi Marica a tanácsot,egetni gok gőzerővel. De most leállok decemberre, mert nincs a világban olyan m.hely, amelyik decben embert vesz fel.... meg hát jön a tli szünet az oviban...stb stb..
na mindegy is, nem terhellek benneteket a problémámmal.. Majd lesz valahogy.
mégegyszer köszönöm a vigasztalást, olyan aranyosak vagytok!!!!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit