halihó,bár csak esne már a hó,és talán akkor nemlenne ilyen fogvacogtatóan hideg!!!BRRRRRRRRRRRRRR! A minusz 20 fokot is jobban viseltem mint ezt a mostani folyamatos 4-5-fokot! Bár csak a sütő melett melegedhetnék,de csak egy kis krémest csináltunk,mi is, sajna azt is ajándékba,így csak sóvárogva nézemugyanis az a fránya mérleg meglódult az ünnepek alatt és 1-2 kilóval többet mutat a maximálisan engedélyezett súlyomnál,ezért főként csak gyümölcsök vannak teritéken 2-3 napja!de a már létező összes gyümölcsöt végig kostoltam/ananász,pameló,kiwi,mandarin,citrom,grepp,füge datolya,csak a jó öreg magyar almához nem fülik a fogam/,habár szégyen de a banánt olcsóban lehet megveni mint az almát,igaz azt se nagyon komálom,/.Szerencsére a fagyóba van benn még egy kis eper és málna de a héten az is elfogy,utána lehet hogy jön egy kis fagyi diéta!de ha ara is ráunok akkor mi legyen???Mert már a husokból sajtokból zöldségekből,no meg a gyümölcsöktől lassn becsömörlök!,Lehet,hogy átmegyek madárba és jönek a magvak!
Bezsa draga,koszi a recit,ez nagyon fincsi lehet elmentem a gepre,aztan kesobb kiprobizom,most ugy dontottem Kapucinert sutok.A sok aprosuti utan valami jo kis kremesre vagyom...
Vigbea,a zsemlenek amit szoktam sutni az a neve,hogy Nyanyas-joghurtos kifli/Limara.Csak en zsominek szoktam es altalaban nyanya nelkul.Isteni finom,mikor tobb idom van mindig ezt sutom.Nehez lehet neked a kisfiaddal egyedul...remelem hazajon a ferjed es tud majd segiteni.Vigyazgass magadra,nehogy hamarabb szulj ismet!En is mindkettot hamarabb szultem,de szerencsere jo volt a sulyuk is meg egyeb gond sem volt.
Andika,en nem tudok hot-dog kifli recit,de eskuszom lattam itt valahol...
Még van 7 hetem a szülésig (remélem)! Mert fokozottan veszélyeztetett terhes vagyok. Bence 32.héten 1,3o kg-al született.
Remélem a párom is itthon lesz hamarosan, épp most irta, hogy talán január l5-ével sikerül neki leszámolni és végre itthon lesz velünk. Amúgy 8 hetente jár haza, és nagyon-nagyon rossz. De sajnos házat vettünk, felújítás....és kellett a pénz. De remélem, hogy sikerül neki és itthon lesz mostmár. Azért is igyekszem ebbe a sütögetésbe beletanulni, mert ő nagyon szereti a sütiket, a jó krémes és édeseket. És a kisfiam is rá ütött.
A zsemle sütés is érdekel, gondolom fenn van az oldalon a reci, majd megnézem.
Edo javasolnék neked Somlói helyett egy hasonló összetételt, de nem olyan bonyolult.
Sütsz egy piskótát tepsiben, levágod az 1/3-át és összemorzsolod, csinálsz egy csokiszószt bőven, hogy a tetejére is maradjon.
A csokiszósz egy részét a piskótamorzsával dióval, mazsolával összedolgozod. Olyan jó massza legyen belőle.
A piskóta lapot kettávágod, rákened vagy halmozod a csokismorzsát, rá a másik lap. Kicsit lenyomtatod valami nehezékkel, hogy jobban összeálljon. Aztán tálalásnál lehet akár kockára vágni vagy kanállal nagyobb galuskákat szaggatni belőle. Megöntözd a csokiszósszal és tejszínt nyomsz rá.
Epp keleget a zsomletesztam,a joghurtos,aztan meg croissant is tervezek.
Vigbea,ez a tenniakaras nagyon jellemzo a terhesseg vege fele,amolyan "feszekrakasi" oszton.Nalam is voltSutogessel ha van hozza kedved es birod.Aztan utana ugysem lesz annyi idod.Ferjed addigra hazajon?
Köszönöm a gyors választ, Bence már be is indult, épp keresi a keverőtálját. Úgysem tudunk mit kezdeni a sok mikulással (remélem ez is jó a recepthez).
Köszönöm a jókívánságokat! Bence fiammal az ölemben olvasgatjuk az oldalt, igaz 3 éves de nagyon érdekli őt a sz.gép. Minden képre: anya süssünk ilyen sütit!
Ha ilyen lelkes segitségem lesz, biztosan én is hamarosan profi leszek (remélem) a sütögetésben. Ma keresek valami egyszerű receptet és megsütjük vele, igaz csak 2-en vagyunk, de majd csak elfogy (persze ha sikerül). Nem igazán szoktam sütiket sem sütni, 1-2 hónapja jött rám ez a tenniakarás. Úgylátszik más a savanyú uborkát kívánja én meg a sütögetést.
Ha valaki tudna ajánlani valami egyszerű süti receptet (3 éves lurkónak) nagyon-nagyon megköszönném.
Az édességet egyébként súrített tejből/ tejjel is készítik. Már nem emlékszem a receptre, de arra igen, hogy olyan kis formákba, mint amilyen itt a mini kuglóf formák , abba üntüttek karamellizált cukrot, erre öntötték rá a krémet, majd hűtőben hagyták kihülni. Aztán tálalás eltt egy killanatra vízbe merítették a formát és könnyedén tányérra lehetett borítani az édességet. A baj csak az, hogy ennek az élményemnek már több mint 30 éve.
Ez a desszet amit bemásoltam, egyébként Latinamerikában és Spanyolországban is nagyon népszerű . Nekik ez olyan, mint mondjuk nekünk a rétes. Az alább oldalon flan de leche címen megtalálható :
Limara, irisz: Az általatok feltett édesség nagyon hasonlít ehhez a katalán recepthez. Ide máásolom.
Crema catalana (6-8 személyre)
Habosra keverünk nyolc tojás sárgáját kevés hideg tejjel és 50 gr kukoricaliszttel, míg ki nem fehéredik. Közben egy liter zsíros házi tejet felforralunk fel 150 gr cukorral, 1 rúd fahéjjal és fél citrom vékonyan lehántott héjával. Lehúzzuk a tűzről, s három percig állni hagyjuk.
Ezután leszűrjük, s folyamatos keverés mellett lassan hozzáöntjük a habos tojássárgájához. Kis lángra tesszük, s addig kevergetjük, míg sűrűsödni nem kezd (83ºC). Tűzálló formákba töltjük, hűtőszekrénybe tesszük. Fogyasztás előtt a krémet egyenletesen beszórjuk barnacukorral, és kb. félpercre szorosan a forró grill alá tesszük. A cukornak karamelizálódnia kell, de alatta a krémnek nem szabad megolvadnia. (Katalóniában külön e célra készült spirál alakú izzó vasat használnak, ami helyettesíthető erősen felforrósított burgonyatörő vassal.)
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit