Többek kérésére nyílik ez az új topik, amiben a sütéseinket tudjuk megmutatni és megbeszélni. Ez mostanáig az általánosban zajlott, remélem ez a "kiválás" nem fog senkinek bonyodalmat okozni. Én azért úgy gondolom, hogy, ha valaki ott - vagy ott is - szeretné megmutatni amit készített, annak a továbbiakban sem lesz akadálya vagy ellenzője.
További jó sütögetést kívánok mindenkiek, üdvözlettel, Margit
Először is gratulálok a FŐNÖKASSZONYNAK a sikereihez!
Limara,SZUPER VAGY!
Aztán jön egy észrevétel a receptesből... idézem " A tésztát 9 cipóra osztjuk, egyenként vékonyra sikáljuk " SIKÁLJUK??? Arról nem volt szó,hogy közben mosni is kell!
Sziasztok jó reggelt ! A Soros kiflit úgy találtam meg, hogy a férjem Borsodból származik és mivel évente kétszer vagy háromszor tudunk csak menni a szülő városába, gondoltam idehozom a gyerekkorát. Felmentem a Borsod oldalára és ott sok régi, hagyományo receptet találtam, köztük ez a kiflit. Nem is kell mondjam két perc alatt elfogyott. Hasonló mint a hajtovány, de még sem az. Ezt a tésztát 9 ciőóba kell szét osztani és minden cipót hártya vékonyra lehet nyújtani. Egyszerű és nagyon finom. Limara Én nem tudok ide átmásolni, mert béndzsa vagyok, de megkérlek keresd meg légyszíves. Borsod online és gasztronómia desszertek. Itt találtam. A kisfiadnak sok erőt a gyógyuláshoz. Sajnos nekem ma a konyhát kell szétbombáznom, mert a férjem ma kezdi el glettelni.Sziasztok még később benézek sziasztok.
Akkor én is hozzá teszek még valamit. Nekem még nem kelt túl, talán csak 1x, a hibernáltam. Viszont én jobban szeretek a jénaival dolgozni, mert jobban látom, hogy hol tart a tészta. (Habár ez igaz a nem hibernáltra is.) Sokkal bizonytalanabb vagyok, hogy sütésre kész e a tészta, ha dobozban van. Illetve még annyi, hogy én sütés előtt kb. 1 órát szobahőmérsékleten hagyom melegedni, mielőtt menne a sütőbe.
Én elmondom hogyan csinálom. Gyakorlatilag a Brigiéhez hasonló a technikám. de én bizony felélesztem a nyanyust és mindent úgy csinálok, mintha akkor meg is sütném. A teljesen megkelesztett tésztát megformázom és megy a dobozba. A dobozt beletusztokolom egy zacsiba és ebben az állapotban akár 8-10 órákat is kibír. Ha reggel rohanok, akkor csak úgy jéghidegen berakom a sütőbe, ha van időm, akkor bevágom és várok 20 percet a sütéssel.
Először is Mindenkinek szeretnék gartulálni,mert egyszerűen gyönyörűségek tárháza van itt!
Látom,sokatokat gondolkodásra késztet a hibernálás.
Én csak a saját tapasztalásaimat tudom megosztani Veletek,ami nem biztos ,hogy másnak is pont jó,vagy segít.
Először nekem valóban a tk.-s kenyereim mentek tönkre,és én is jénaiba tettem őket hidegre.Utána már a fehér is, egészen addig,amíg meg nem vettem a dobozformát.Azóta mindegyik nagyon szép.és finom.
Én már szoktam nyanyás,és kovászos kenyeret is hűtőzni.Bármelyiket sütöm,mindíg a hűtőböl kerül bele,ami kell.Mivel én általában csökkentett adagokkal dolgozom,így nyanyiból 15dkg,élesztő 0.7dkg megy,kovászból 0.7 dkg ,élesztőből is kb.ennyi.Este 8 körül kerül a hűtőbe,amit előzőleg duplára kelesztek,hogy lehessen formázni.Reggel 5 órakor szoktam kivenni,ha úgy látom,akkor még úgy 15 -20 percig hagyom,utána megy sülni.Az eredményket Ti is szoktátok látni,és az állaga is nagyon finom.Az még hozzátartozik,hogy ezekhez kicsit több folyadékot,és burg.pelyhet teszek,mivel nem tud a formában elterülni,és nagyon puha,lágy bélzetű kenyér az eredmény.Sütőzacsiban sütöm ezeket.
Amit Emes ír,nem tartom lehetetlennek,mert ha végig gondoljuk,valóban több levegő szorul a jénaiba,és nekem is akkor eresztett le,amikor kinyitottam.
Moha,sajnálom,hogy nem sikerült ez a kenyér,szerintem érdemes próbálkozni,bár sajnálja az ember a hozzávalókat esetleg kidobni,az biztos.Talán,ha a formában kipróbálnátok,kíváncsi lennék az eredményre.
Bocsánat,hogy ilyen hosszúra sikeredett,próbálok segíteni,bár én is kezdő vagyok ebben a témában,és csodálkoztam is,amikor sikerült.
Irigyellek érte,mert az én jénai kicsi,ezért csak pár darab férne bele.
Mohácska De jó,hogy boncolgattátok a hűtős kelesztéses dolgot... Hát úgy látszik,nálam is ez volt a gond,hogy élesztett nyanyával dolgoztam! Nekem is mindíg túlkelt. De ha rögtön dagasztás után teszitek a hűtőbe akkor ugye nem gyúrjátok át?-20 perc után??? Én is használok Tk.lisztet,vagy grehem lisztet, Ezekhez nem kell a sikér???
Persze, ide nem lehet úgy jönni, hogy az ember lánya el ne csábuljon! Andi, Móni, Barbett, Bea, Limara és Fruzska! Nagyon szépeket sütöttetek! Gratulálok!!! (Sajna, nem találok nyálcsorgatós smile-t )
Ma egyedül voltam itthon, és a lányom kérésére zsömit sütöttem. Limara sós kifli receptjéből készült. Jénaiban sült, és meg kell mondjam, hogy eztán is így csinálom.
És ugyan magamra nem annyira szeretek főzni, de már nagyon régóta ki akartam próbálni a zöld kardamomot, ezért fenyőmagos, kardamomos csirkét csináltam, kukoricás rizzsel.
A hibernáláshoz szólva, én is mindent hidegen teszek bele a gépbe, és nem szoktam az élesztőből levenni. Dagasztás után én rögtön formázom, és így megy be a hűtőbe. Viszont észre vettem a múltkor, hogy a fém formában még lassabban indul be a kelés. Akkor arra gondoltam, hogy a fém jobb hővezető, és hidegebb benne a tészta. A jénaiban meg még sok levegő is van, ezért jobban szigetel. De ez csak egy teória.
Ne, semmiképpen se! A hűtőből menjen bele a nyanyus. Ha éleszted, akkor már el kezd dolgozni az élesztő, így hiába teszed hűtőbe késöbb, már nem tud annyira lelassulni, hogy ne keljen túl.
Limara ez gyönyörűűű,nekem is tervben van,hétvégén kaptunk igazi tarpai szilvalekvárt.
Azt hiszem,hogy megpróbálom akkor a kenyeret 25 nyanyával és csak 5 gr.élesztővel,úgy ahogy írtad,és picit kevesebb folyadékkal. A nyanyát se élesszem akkor,hanem csak menjen bele hidegen ugye?
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit