Többek kérésére nyílik ez az új topik, amiben a sütéseinket tudjuk megmutatni és megbeszélni. Ez mostanáig az általánosban zajlott, remélem ez a "kiválás" nem fog senkinek bonyodalmat okozni. Én azért úgy gondolom, hogy, ha valaki ott - vagy ott is - szeretné megmutatni amit készített, annak a továbbiakban sem lesz akadálya vagy ellenzője.
További jó sütögetést kívánok mindenkiek, üdvözlettel, Margit
Kiskukta! Nagyon gusztusos a kenyered,-ne keresd azt a szeletet ami ott volt,mert elcsórtam...
Kartika! Nem hiszem,hogy vígasztal az,-amit most írok,de nekem is előfordul néha ilyen elkovászolódott kenyér,pedig ott "ülök" mellette!
Biztos,hogy a konyha és a külső hömérsékletáétől is függ a siker,-vagyí a sikertelenség.
Erről jut eszembe! Mi a helyzet,a hozzáadott SIKÉR menmnyigével? Nem teszel bele túl sokat? És az élesztő frissessége is befolyásolja,no meg a nyanya mennyisége. Az "ébresztésnél" milyen hőfokú a víz,-amit használsz? Nem túl meleg? Az is túlzottan beindít mindent. Ezekre figyelni kell!
No és most mutatok valamit!
Itt a mai diós-mákos patkóm !Isteni finom . Horváth Ilona receptes könyvből a "patkók"
Képekben,-ahogy készült.Bedagaszt,-pihentet egy órát,-kisodor,-kettévág,és azt is kisodor,majd felteker.. Ekkor szeleteltem 10-10 darabra,és egyenként oválisra újból kisodortam.Töltöttem,formáztam,majd újból kelesztettem egy órát,és lekenés után 20 perc alatt megsült.
NE legy elkeseredve. En nagyon szepnek talalom a kenyeredet.Bar nalam.....! En megmondom a felet most el is csortam! -mert szeretnek egy igazi ragnivalo kenyeret mar enni es nem olyat amit itt kapok.Csak nyelni kell. Szivacskenyerek!Bar nemetorszagba laknek! Azoook , azok igen. Ott meg fekete kenyer is van!
Sziasztok lányok! gy látom ez a mai nap az ott felejzős nap.
Ma reggel bedagasztottam egy kovászos kenyeret, de nem volt időm egy szer megkeleszteni a tésztát, így csak fél órát kelt. Formázás nélül ment a hűtőbe reggel fél 8 -kor.Délután fél 3-kor hazajöttem a tésztát kivettem, rendkívül hólyagos volt, átgyúrás után nagyon nehezen kelt, végül másfél óra múlva betettem sülni , íme az eredmény :
a kovászom sem volt nagyon aktív , én úgy érzem sűrűbb is lett mint szokott, de azt hiszem a jénais , hűtős kelesztéssel való kísérletezgetést befejezem, még azért a dobozos, hűtőssel megpróbálkozom.
Köszi Limara! Az előbb belekóstoltam, igazából semmi különös íze nincs, úgyhogy valószínű, hogy csak egy ici-picit kelt túl. A színe most nem mérvadó, mert raktam bele búzacsírát. De igazából nem látom szürkésnek!
Juhhéj! De hiszen akkor nekem a hibernáláshoz, még hűtő sem kell!!!
Szép ez a kenyér, nincs vele semmi gond! Valószínűleg nem volt meleg a konyhádban, azért nem kelt túl!
Az elkovászolódott és a túlkelt tészta nem ugyanolyan. Ha sütés közben összébbment egy kicsit, akkor túlkelt, de nem nagyon, az látszana rajta kívülről is. Picit talán a tetején látszik, hogy behorpadozott, pont úgy mint a gépi kenyér, ha a sok folyadék vagy a sok élesztő miatt túlkel.A túlkelt tészta jellemzője lehet még, hogy sütés után nem szép fehér a kenyérbél, hanem kicsit szürkés színű. Az íze akkor is jó még.
Ha nagyon túlkel, kipukkad sütés közben mint egy lufi, akkor a szürke szín mellett még nyírkos, vizes tapintású is lehet a belseje, annak viszont már nincs jó íze.
Ma elkövettem egy alapvető bakit. Az egész úgy kezdőkött, hogy el kellett mennem itthonról 10 körül, és nem volt itthon kenyér. Be is dagasztottam egyet, hogy mire el kell induljunk be bírjam vágni a hűtőbe. Meg is volt minden szépen, meg is formáztam az új formázási technikát kipróbálva, és beraktam a tésztát a formába, és egy zacsiba. Felmentem öltözni, gyereket fésülni, és induluk. Csak egyet felejtettem el! Betenni a kenyeret a hűtőbe! Du. 2 körül értünk haza. Mikor megláttam a kinn hagyott tésztát, felsikoltottam! De aztán mikor jobban szemügyre vettem és meg is nyomkodtam nem akart összeesni, ezért más nincs alapon, mert nyanyának nem hagyhattam meg, mert tej is van benne, gyorsan bevágtam és befűtöttem a sütőt. Hát nem lett egy szépség, de megvágtam, és belül sem látszik rajta semmi. Majd este megkostoljuk, és elválik. Milyen íze van a túlkelt, elkovászolódott kenyérnek? A tészta egyáltalán nem volt Kartikájéhoz hasonló. Csak jól tele volt a forma. Íme:
Nem volt hideg a konyhában, olyan 21 fok körül volt. És 4 órát állt a pulton! ???
Limara szia, gondoltam én is. olyan mérges vagyok, van vagy 70 dkg nyanyám, akkor dobjam ki szegényt??? sajnálom, annyi finomság van benne, mármint volt a kenyérbe yoghurt stb...
Nem akarlak elkeseríteni, de ez a tipikusan elkovászolódott kenyér. Ha ilyen lesz a tészta, semmi mást nem tudsz csinálni, mint kidobod a kukába. Hiába próbálod átgyúrni, annál rosszabb lesz a bele adott hőtől. Ez nem jó nyanyának, hiába veszel el belőle kicsit és abból csinálsz új tésztát, azt is elkovászolja.
A tésztakészítés során volt valahol a gond. Túlmelegedett a tészta, az élesztő a dagasztás alatt nagyon beindult, ahogy dolgozott a géped, a hő hatására szinte forrni kezdett a tészta. Hideg hozzávalókkal dolgoztasd a gépet, ha szükséges, nyisd fel a gép tetejét is, és akkor minden rendben lesz.
Nem a nyanyával volt a gond, a kovásszal is lehet ilyet csinálni, sőt.
Jégkása! lehet tudni milyen a mézeskalács recepted? én olyan szoktam sütni, amit előtte csinálok 1 héttel, és nagyon puha marad. szépeket sütöttél, guszták, jó kis munka!
a történet: nyanyás kenyér, nyanya 2 napos, mindent úgy csináltam mint szoktam, liszt tótkomlosi, arányok betartva, kenyér ilyen, mérgemben újra összegyúrtam, még ilyenebb lett.
ezután lecsipetem belőle 20 dkg, új liszttel (kenyérliszt) csináltam egy másik tésztát, dettó ilyen, és mire megkelt 50 perc, addigra már teljesen elmászott, szétszakadozott lett. mivel 3 órát eltöltöttem vele, és a férjemnek reggelre nincs egy szem kenyér se, ezt a csokitot sütöttem meg. (ill. most sül, éjfél után kész is, reggel megy korán megyek, ma vidéken voltam 5 órát utaztam oda-haza!! na szép)
várom a megoldást.
lehet hogy vissza kell térjek a kovászra? mostanában amúgy sem jött fel soha olyan szépen, mint Bau, Masaláé, Limaraé? (kicsit elvette a kedvem)
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit