Knetta! Mi Pesten a Bakóban szoktuk vásárolni. Mondom én, a vidéki. Szóval a lányok oda szoktak elmenni, és ott veszik meg, aztán valaki elhozza nekünk, aki erre jár. Ez szokott lenni. Vagy postázni is szokták talán? Ezt nem tudom pontosan, de a Bakóba mindenki vásárolhat. Általában 1 kg-os kiszerelésben van, tavaly még 800.-ft volt 1 kg csokilencse. De volt már 10 kg-os kiszerelésben is.
Teljesen új vagyok itt, de Margit oldalát már régebb óta ismerem.
Épp most sül életem első kenyere, a fehér 1 kilós, egy Hausmeister HM 1300-as géppel. Először ment bele a víz, aztán liszt, kefír, só egyik oldalra, cukor a másikra, olíva, ecet, rámorzsolva a lisztre az élesztő. Dagasztás után ránézésre és tapintásra is megfelelő volt az álaga. Kelesztés alatt lestem rendesen. Elég magasra megkelt, volt még hátra kb. 17 perc a kelesztésből. Én meg - ahogy Margit írta - leállítottam a programot és átraktam a Bake programra. Azonnal el is kezdte sütni. Letakartam a tetejét (hogy elég barna legyen a teteje, egyébként a Mediumot választottam), most jön belőle a gőz a szellőzőnyílásokon. Azon imádkozom, mivel sütés közben is dagad még, hogy ne ragadjon a tészta a gép tetejére. De összevetettem Margit fotójával, és szerintem approximate stimmel, de azért szorítsatok...hááát, nem tudom...17 perc van hátra a Bake programból, és olyan semmilyen a teteje...mennyi idő kell neki, hogy barna legyen?
Köszönöm, ha válaszol valaki közületek. :)
Ha elkészült, csinálnék róla egy képet, de azt meg nem tudom, hova kell felrakni, és hányszor hányas méretben...
Én nemrég vettem egy gépet a mellettünk frissen nyílt Aldiban. 10 ezer volt, két lapátos magyar nyelvű, és 3 év cseregarancia van rá. A vásárláskor nagyon előzékenyek és korrektek voltak velem, már kezdtem kellemetlenül érezni magam miatta :-) Nem megszokott ez errefele :-)
Na de a lényeg, azóa gyűröm, és tuti. Eddig minden kenyerem sikerült, a férjem szerint nagyszerű befektetés volt. Naná, eddig szinte csak neki sütöttem kenyeret. A használati útmutató receptjeit is kipróbáltam, és mind jól sikerült.
A Limara által ajánlott "Milyen gépet válasszak" leírást valóban érdemes átolvasni, bár én is csak a vásárlás után olvastam. Te máris előnyben vagy, gépvásárlás előtt találtál rá erre az oldalra. :-)
Knetta, én még nem csinálta Kenyerke kovászát, de szerintem Margit kovászát is kipróbálhatod, abba is csak az elején kell egy kicsi élesztő, ha utána mindig csak szaporitod akkor szerintem kb az 5-6-ik etetés után már szerintem jelentéktelen élesztő mennyiség lesz benne.De ezt te tudod, érzed mit bír el a diétád. Amúgy én bio boltban láttam szárított kovászt.
Nézegettem a diétás recepteket, de teljesen egyik sem stimmel. Kitaláltam, hogy kovászt készítek.
Mivel a cél az élesztő kihagyása, Kenyérke receptjét választottam a kovász készítéséhez, de elvéreztem.
Ez nem kezdett el bugyborékolni és savanyodni sem, de büdösödni igen.
Valaki próbálta már? Van esetleg némi tapasztalat? Megköszönném, ha átadnátok a tapasztalataitokat, mert félek, feladom a kovászolást. Akkor viszont csak egyedül én nem tudok enni az általam sütött kenyerekből. :-(((
Nem lehet véletlen előre gyártott szárított kovászt venni valahol?
Ugye a folyékony anyagokat kell alulra tenni a gépre,utána a lisztet,és a szárazakat.A sót az egyik sarkába az üstnek,a cukrot átellenesen /én így szoktam/ és erre kell rámorzsolni az élesztőt.Inkább a cukorral érintkezzen,mint a sóval.
Most találtam rá erre az oldalra,és nagyon szeretném kipróbálni a fehér kenyér receptet.Viszont még sosem hasznéltam a gépembe friss élesztőt,azt szeretném megkérdezni,hogy ezt "mikor-hogyan-hova "kell tenni?
Szia MARGITOM! Nagyon hianyoltunk maaar! Orulok hogy bekukucsaltal es hirt adtal. Vigyazz magadra, foleg meg ahogy olvastam nalatok hogy jeges az ut is. Ha tudsz, gyere kozenk.
Köszönöm mindenkinek a bíztatást, nagyon aranyosak vagytok.
A helyzetem - legalábbis - rosszabb nem lett, és már ez is valami. Ma nem tudtam elmenni az ónos eső miatt,a holnap is még kérdőjeles. Jelentkezem ahogy tudok, üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit