Szóval.....nem szeretem a fehér kenyeret, nagyon utálatos számomra a fehér liszt és szomorúan tapasztalom, hogy tisztán rosz kenyeret jól sütni nem tudok....sajnos a fránya fehér lisztet jócskán nem tudom elhagyni .
1 kg-os kenyeret sütök, a 8-as programmal, mert magokat adok hozzá.
Szóval 660g lisztet felesben teszek bele...330 fehér liszt másik 330 teljes kiőrlésű roszliszt és teljes kiőrlésű búzaliszt. teszek hozzá 2 kk sikért is még és a Budafok élesztő pontosan 1/3-át.
Vizet 450 ml-t elsőre, majd még 5 nagyobb mérőkanálnyit akkor, mikor dagaszt, mikor még beledolgozza, mert anélkül egy kemény kupac, amit nehezen mozgat a lapát.
Hm...nem tudom mit kéne...csipogáskor adom hozzá a magvakat ami : napraforgómag, búzacsíra, lenmag.
A kenyér tetejére szórtam sütés előtt szezámmagot is.
Cukrot nem teszek bele, hanem 2,5 evőkanálnyi mézet, de még a vízbe és 1 evőnyanálnyi 10 százalékos ecetet is, szintén még a vízbe. Sóból 2 kávéskanál, olívaolajat 2 nagyadagoló kanállal.
Sok múlik a sütőkön is. Próbáld meg többféleképpen a sütést. Nekem a zacsis jött be, a jénais nem.De Koncbea nagyon helyesen írta a keléssel kapcsolatban, de sütőben is kel még neki emelkednie. A sütő hőmérséklete is számít. A kenyeret 200-230 foken kezdjük el sütni, Majd 20 fokkal csökkentjük 10-15 perc múlva. Mondom: sütőt is meg kell ismerned!
Az elején, sokszor jártam így.A kenyér szerkezete jó, csak a teteje horpadt. Sokszor az élesztő tehet róla, ugyanis, /-rájöttem-, magyar kocka élesztőt használva/, valamikor egyharmada kellett, valamikor egynegyede.Tehát, nem egyforma az élesztő minősége.Ügyelj a szavatossági időre is!
A kenyérsütők sem egyformák a programok sem. Mindenesetre azt tanácsolom, vegyél vissza az élesztő mennyiségéből.Esetleg, ha -az élesztő mennyisége megtartásával-hosszú programon sütöd, most próbáld a röviddel.A víz,és a liszt aránya is sokat számít.
Próbáld meg, hogy a teljes kiőrlésű lisztetből valamivel kevesebb legyen mint a simából.Mindenesetre, írd meg mennyi liszthez, mennyi élesztőt használsz, s milyen programon sütöd.Liszt és a víz arányára is kíváncsi volnék.Jó tanács: ha sima lisztet használsz, akkor tegyél hozzá rétes lisztet is.Kb 10 dkg-ot.Így ugyanis keményebb lesz a tésztád, márpedig a kenyértészta a "legkeményebb" tészta.
Bogi a cigánykenyér egy egyszerű fehérkenyér. 50 dkg liszt és 3 dkg élesztő, 3 dl vízzel. A tésztát hagyod laposra és ebből emelkedik még egy kicsit. Mint írtam, nem vágni kell, mint az enyémet, hanem tépni! A lyukakat az ujjammal csináltam, jó durván.
Asma én is elolvastam és mégis a kezdet az elég nehéz! Több mint egy év után is van olyan, hogy nem sikerül a kenyér vagy a péksüti még nálam is pedig szinte minden nap sütők!
Maryanne és konczbea, köszönöm a válaszotokat. Valóban több, különböző eljárással készülnek a kenyereitek. Csak arra gondoltam, hogy van valami etalonnak minősülő ismérv, aminek alapján végül el lehet dönteni, megérett-e már sütésre a tészta.
De ezt a legközelebb megpróbálom. Bár az olyan nagyon kicsinek tűnik ahhoz képest, amekkorára egyébként meg tud kelni. Vagy majd pont ez segít ahhoz, hogy sütés közben fölfelé nőljön, szépüljön a kenyér? Alig várom, hogy kipróbálhassam...
Nekem még a 7. kenyerem is ( felesben fehét liszt másik felében teljes kiőrlésű, sikér is van benne) cicakenyér...tehát homorú picit. Jól megkel, de picit behorpad a sütéskor.:(
Én például nem igazán tudok jénaiba sütni! Ezért inkább a kenyérsütő formát választom míg a jénaiban tulkelt elterült a kenyerem a formában nem . Sütő zacskoban sütőm a kenyeret és a péksüteményt! A kelési idő változó mint ahogy az is, hogy az embernek magának kell kikiséletezni azt. Az alapanyag hőmérséklet és a lakás klimája is számit. Nagyon nehéz válaszolni a kérdésedre pontossan ezért! Különböző modszereket használunk ezért térnek el a receptek is! Sajnálom, hogy sokat nem tudtam segíteni!
Péklányok és pékfiúk! Hát senki nem tud tanácsot adni, milyennek kell lennie a kellően megkelt kenyérnek? Hogy azért túlkelt se legyen? Akkor marad a további kísérletezgetés...
Limara, köszönöm a választ. És akkor azt honnan tudom, mennyi ideig kelesszem? ( még csak 3 éve próbálkozom a helyes eljárás megtalálásával... De legalább kitartó vagyok!)
Szóval, ém már olvastam nálatok 40+20 perces, meg 3 órás kelesztési időről is. Tudom, hogy soktényezős, mennyi a helyes. De honnan TUDOM, mikor kelt már meg eléggé, anélkül, hogy túlkelt volna??
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit