Mennyi ideig dagasztod? Kelés közben milyen hőmérsékletű a tészta, húvös, v.meleg?Azonkívül egyetértek Limarával, a forró sütőben emelkedik, hideg sütőben terül. 200-220 fokkal indits, legalább 10-15 percig.Próbáld meg a sütőzacsis módszert is! Szerintem akkor jó a tészta, ha kelés közben hűvös,... esetleg nyitott tetővel dagassz, és ha sütöd a kenyérsütőben, takard le az üveg részt többrét hajtott konyharuhával.
A rücskösségre viszatérve, mikor spricceled le hidegvízzel? Az szerintem a túlkelés jele, túl meleg a tésztád. Én kb 1 órát kelesztem szobahőmérsékleten a hűvös tésztát.
A bármi....III-ban vannak a kenyér receptjeim, próbáld ki, hátha a te gépedre jó.A nyanyás tészta finomabb, kenyérszerűbb. Próbáld ki!
Próbáld meg gyors programon sütni(ami 1,58-2,40 óráigig terjed) Írd meg akkor milyen lesz, s ha így sem jó, csak 1/4 élesztőt rakjál bele. Nálad mi a 8-as program? Netán a teljeskiőrlésű kenyér sütése? Nekem nem vált be eddig egyik gépemnél sem. Gyors, v. normál programok igazán a jók.
De ha van időd, akkor engedd meg magadnak, hogy sütöben sült kenyeret készíts! NA az aza igazi kenyér! A bármi III-ba beírok teljeskiőrlésű ill félbarna kenyérem receptjét. Ha nem sikerül a kenyérkéd a fentiek alapján, akkor próbáld meg azokat, hátha jobban sikerülnek.
Tehát, szerintem a tésztád vagy túlkel, vagy sok a víz mert az én receptjeimből látni fogod, kevesebb vízzel dolgozok! Ne foglalkozz azzal milyen gömböc a tészta, annak keménynek kell lennie!
Köszi a választ! Én is megnéztem azt az oldalt már, csak egy bajom van vele. Nem írja, hogy mennyit tejhez mennyi kefírt kell keverni. Te hogyan csinálod? Megírnád az arányokat? Előre is köszi!
Emes: Találtam és már többször ki is próbáltam két házisajt készítés receptjét. Mindkettőt (magam által erjesztett) kaukázusi kefírből készítettem. Az egyik igényel még plusz tejet, a másikat tej nélkül kell elkészíteni. A tej nélküli nekem kicsit savas, de majd még variálok rajta. Amit plusz tejjel csináltam, hát az.... nagyon csodás. Hol sóval, hol só nélkül készítettem, mindekettő finom.(Minden nap fogyasztom) Lehet margarinnal kikeverni, fűszerezni. Ki-hogy szereti, lehet próbálkozni. Küldöm a web-címet ahol találtam a recepteket, azóta gyakran látogatom ezt az oldalt.
40688 hsz. Limara, ezt is fogom próbálni. Rettentő mód kitartó vagyok!! Addig gyötröm, amíg össze nem jön az igazi kenyér. Amire én is mosolyogva nézhetek :) . Csak még arra kell rájönnöm, mikor is dugjam be a forró sütőbe..............
Köszönöm a választ! Megpróbálom megtámasztani, bár én úgy tapasztalom, hogy nem kelés közben "megy szét", hanem már a sütőben, sütés közben terül oldalra. Kelesztésnél arányosan dagad mindenfelé. Nagyon úgy érzem, hogy az idővel lesz nekem bajom... Mert a rücskösség is errefelé mutat...
Olvasom Westi, hogy kenyérsütőt akarsz venni. Tudod, ez mindig kétélű dolog, mert ugye szoktam mondani, kinek a pap, kinek a papné..... Van, aki a 2 lapátosra esküszik, van, aki az 1 lapátosra. Nekem van 2 lapátos is, meg a másik fajta is. Limarának tudom, hogy 1 lapátos van, és neki sokkal jobban teccik ez a tipus. Szóval szerintem amit árban a legjobbnak találsz, olyat vegyél. Mert én nem nagyon adnék 10.000.-ft-nál többet egy gépért. Lehet, hogy csak azért gondolkodom így, mert én már nem sütök gépben. Csak dagasztásra, max kelesztésre szoktam még használni. És erre nagyon jó bármelyik fajta. Most láttam pl. hogy a Lidl-ben baromi sok gép van 10 ft hijján 10.000.-ft ért, és 3 év garit adnak hozzá. De vettem már a vaterán is 5000.-ft-ért 1 lapátost. Azzal sem volt semmi bajom, szerencsére. Szóval hajrá! Azt csinálsz, amit szeretnél. Tudom, hogy nem sokat segítettem, de ebben nem is nagyon lehet. Csak a tapasztalatomat írtam le.
Myname! Én amikor a jénaiban kelesztek, akkor a papíron kívülre beleteszek a jénaiba egy kg-os cukrot, vagy egy konyharuhát feltekerve csak azért, hogy megtartsa a tésztát kelesztés közben. Mert ugye a jénaiba papírt teszek, és arra teszem a tésztát. Aztán persze mikor sütöm, akkor előtte azért kiveszem ezeket a tartókat. És ilyenkor már nem nagyon terül szét a sütéskor.
Tudsz kicsinyíteni, ha a képre állsz és jobb gombbal rámész a szerkesztésre....majd kép szerkesztés és tömörítés, azon belül a legkisebbet válaszd. Majd mentés másként és elmented magadnak, így a nagyobb is megmarad, a kicsijét meg használhatod ide!:)
Remélem sikerül ( mondjuk ezt picture manager program csinálja, remélem van a gépeden!)
Sziasztok Kislányok!
Sajnos nem volt időm nektek válaszolni a társalgóba,ne haragudjatok érte!
Itthon volt a nagylányom az unokámmal és minden időmet elfoglaltak.
De lehet, hogy már nem is emlékeztek rá, de én nem felejtettem el, hogy nem írtam.
Mindenestre csak azt akartam válaszolni, hogy köszönöm az új évi köszöntést és, hogy nem felejtetettek el.
Sajnos nem tudok mindig ide nézni ,de örömmel látom, hogy mennyi újdonság van mindig, és milyen szépeket sütőgettek.
Nagyon tetszik, hogy a nevek alatt már képek is vannak.
Ez szerintem jó ötlet volt!
Próbáltam én is képet felrakni de nem sikerült,mert túl nagy volt a kép felbontása.
Nem tudom, hogy kell kicsinyíteni, ahhoz nem értek sajnos.
Nagyon jó hétvégét kívánok mindenkinek!
Üdv: Kati
(Bocs, hogy csak most válaszolok, de dolgoztam, és most jutottam a szg közelébe.) Szóval: szoktam formázni, a módszert teljesen erről az oldalról vettem, a jénai ötletével együtt. A feltekerős változattal próbálkozom (Ha jól rémlik, Limara írt róla részletesen. A videókat is megnéztem.) A sütőm villany, alsó-felső (király, ász ) a légkeverést nem kapcsolom be.
Azért váltottam a jénaira, mert a gépben csak a bolti "ki-tudja-mivel-kevert" kész kenyérliszttel tudtam 1x szép kenyeret sütni. Bezzeg a kalácsaim! Azt szépre süti. A kenyér meg mindig "cica", esetleg rücskös-lapos. És az élesztő sem volt sok (már 7 grammig lementem a 45 dkg liszthez), és a víz sem volt sok, hiszen már úgy is volt, hogy a lapát letördelte a darabokat, annyira szárazon hagytam. Ja! Több progi kipróbálva!
Szóval, a gép nem igazán jött be (mondom, 3 évig kísérleteztem, egy éve rendszeresen hetente.)
A jénaiban lyukacsosabb, csak oldalra terül - lapos, meg rücskös a teteje.
Hú, most minden panaszomkijött belőlem! Sűrű bocsánat. De máshol nem tudnak benne tanácsot adni :)
Nekem sütésre és dagasztásra is kellene mert a cukorbeteg kisfiamnak szeretnék ezzel sokmindent sütni,hogy azért Ő is tudjon változatosan enni,még péksüteményt is.Ezért nem szeretnék fejetlenül beleugrani a vásárlásba.
Westi, szerintem azt is gondold át, hogy hogyan szeretnél sütni, gépben, vagy sütőben, mert ha sütőben akkor bőven megteszi egy olcsóbb egylapátos gép, azzal is be lehet dagasztani bő kilós kenyereket is. Nekem egy Tescós gazdaságos gépem van, nagyon meg vagyok vele elégedve, ez egylapátos, nagyon szépen dagaszt, többnyire csak erre használom, de sütni is szépen süt, 3x próbáltam már. Én 7000-ért vettem akciósan, de úgy tudom hogy 8000 a rendes ára. HbKatinak is ilyen van, ő is meg van vele elégedve. Amúgy mostanában többen dícsérték az Aldiba és a Lidlbe kapható kenyérsütőket is, ha jól tudom ezek két lapátosak, ezek sem drágák, 10000 ft körül vannak.
Asma, nem próbáltad a teljes kiörlésű tönköly lisztet, az nagyon egészséges lisztfajta, és könnyebb vele szép kenyereket sütni mint a rozzsal, sőt, nagyon jót tesz a tészta állgának. Nem lehet, hogy túlkel egy kicsit a kenyered és azért horpad be egy kicsit? Próbáld meg esetleg hamarabb elindítani a sütést, ha tudod a gépeden, lehet akkor sikerrel jársz.
Nekem mint lentebb írom Moulinex XXL Bread van, nagyon szeretem, bár még csak a kenyerek sütésével bajlódom.:) De nem hangos, nem éget, nem nyers a tészta, nem jön a teflonbevonat. 2 lapátos, mert véleményem szerint ez fontos. Tud nagyobb kenyereket is sütni, viszont kisebbet is, de az 1 kg-os nálunk, hogy csak reggeli szendvicshez csomagolom be 2 nap max.3. (ketten vagyunk)..szóval jobb a 2 lapát..szerintem.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit