E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Fórum
Fórumok : Beszélgetés : Általános Fórumok: 
Témaindító hozzászólás
EmMargit

2005.07.26. 21:00 -

Sziasztok kedves Látogatók!

Remélem előbb-utóbb sokan leszünk és élénk társalgás fog folyni. Kívánom, hogy mindenki érezze jól magát.

Üdvözlettel, Margit

Amarillisz Előzmény | 2009.01.31. 19:55 - #40714

Brigitta! köszönöm!


anyuci Előzmény | 2009.01.31. 14:59 - #40713

Asma!

Bocsi a liszt mennyiségedet tudom, de a géptől is függhet, ha jólelkeveri nem feltétkenül baj a gömböcség. Nekem kétlapátos a gépem és egy nagyobb meg egy kissebb gönböc van dagasztáskor. A lényeg a ruganyos tészta!


anyuci Előzmény | 2009.01.31. 14:52 - #40712

Asma!

Igen megnéztem, referáltam is rá! szerintem az ok közte van.Olvasd el amit lent neked írtam. Szerintem a víz is sok.

Kiderült, félreérthető egy mondatom. A kemény tészta nem gyúrt tészta keménységűre gondoltam, csak arra, nem baj, ha gömböc . Mennyi liszttel dagasztasz, mert ha kicsi mennyiséget, a gömböcség akkor nem azt jelenti feltétlenül, h. kemény a tészta.Válaszolj,

Rita


andrej Előzmény | 2009.01.31. 14:49 - #40711

Péksüti-Tejfölös kifli-Limara

Eli!Itt a kifli receptje!


Asma Előzmény | 2009.01.31. 12:04 - #40710

anyuci!

 

Megnézeted lentebb, leírtam a kenyerem menetét, hogy mi lehet rossz??

 

:)


Brigitta Előzmény | 2009.01.31. 09:19 - #40709

Kedves Amarillisz!

Szerettel köszöntelek,és minden jót kívánok!

b


Myname Előzmény | 2009.01.31. 00:18 - #40708

40706 hsz. anyuci, nagyon segítőkészek vagytok, jó érzés itt lenni a fórumon. Az eddigi eredményeim ugyan nem fényesek, de a Römertopf kipróbálásán én már túl vagyok (pontosan a gőz miatt jutott nekem is eszembe). Nekem az eredmény pontosan ugyanolyan volt, mint a jénaiban, - bár a dagasztásnál a szokásos hibákat elkövettem ennek a használatakor is. Viszont jól odaragadt az aljához (nem égett meg, csak ragadt), és nem láttam sülés közben a kenyeret. Szia!

M.


anyuci Előzmény | 2009.01.30. 23:13 - #40707

Bocsi javítok, mivel ez a válasz a második volt, mivel a gép kidobott elősszörre, így gyorsabban írtam, többet hibáztam.

Tehát....ahogy ezt Limara nagyon.....

...mivel a legykevesebb a nedvesség tartalma a szárazanyag tartalomhoz viszonyítva.

...hideg vízzel lekenik a tetejét, de csak sütés előtt.-----------az is vezethet rücskkösödéshez, ha sokszor sricceled.

sok sikert!

 

 


anyuci Előzmény | 2009.01.30. 23:06 - #40706

 Mayname!

Az élesztőt futtatni nem kell, ahogy ez  Limara, ezt nagyon helyesen mondta, én pl a folyadékhodékhoz, -amiben a cukor benne van- teszem,majd a liszteket, zsiradékot.A lisztet se melegítsd, mert ha nagyon meleg a tészta, akkor elkovászolódik. Ez okozza -tapasztalatom alapján a rücskösséget.Inkább hűvös-langyos legyen. Természetesem nem gyúrt tésztára gondoltam, de a régi pék tankönyv alapján a kenyértészta a legkeményebb kelttészta, mivel a legkevesebb nedvességtartalma a szárazanyag tartalom alapján. Annak idején-3-4 éve mikor elkeztem az itthoni kenyérkéket, pékárúkat rendszeresen gyártani, tapasztalatom is igazolta.Sütés előtt a pékek szerint hideg vízzel lekenik a tetejét, de csak előtte. Ettől, s a gőztől lesz fényes, ill. a sütés utáni hideg víztől.Sajnos a tepsi a sütő alján vízzel nem ad elég gőzt,-mint a kemence- ezért az itt kapott jó ötletek Jénai, sütőzacsi váltották be a jó rményeimet. Még pataki tálban nem próbáltam, holott elvileg az agyag lenne a legjobb kemence imitáló.De majd legközelebb.

Mindent egybevetve, ha megfogadod, kipróbálod, az ezen az oldalon kapott tanácsokat, akkor szerintem közel a siker kapuja.


Myname Előzmény | 2009.01.30. 20:05 - #40705

40704 hsz. Rendben, majd referálok, mi lett az eredmény. Hű, de izgulok! Kösz, Limara!

M.


Limara Előzmény | 2009.01.30. 19:45 - #40704

Fél adag öregtészta is elég lett volna, de most már mindegy! Addig ne vegyél el a következő tésztából, míg van a nyanyából. Az öregtésztát ha kiadagolod, akkor le is fagyaszthatod, többen kipróbálták és működik! 20-25 dkg öregtészta egy kenyérhez elegendő!


Myname Előzmény | 2009.01.30. 19:31 - #40703

40702 hsz. Igazad lehet, Limara. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy így milyen lesz. Az öregtésztát most készítem. Csak az a gond, hogy nekem az 50 dkg lisztből elég a kenyér jó egy hétig. Mit csináljak a többi nyanyával? Mert ugye a következő dagasztásból lejön az újabb öregtészta.

Szóval, mit tanácsolsz?

M.


Limara Előzmény | 2009.01.30. 19:12 - #40702

No igen, kovászt készített! Azt is lehet, de akkor liszttel, vízzel kell elkeverni az élesztőt, megfelelő ideig állni hagyni. kenyérsütőgépnél, különösen ha tk. lisztet is teszel a tésztába, a felfuttatott élesztővel könnyebben elkovászolódik a tészta, azaz rücskös lesz. Öregtésztát kipróbáltad már?


Myname Előzmény | 2009.01.30. 19:05 - #40701

40700 hsz. Limara,

ne futtassam?????? No, ez valóban új. Holnap lesz a napja, hogy kipróbálom. Csupa hidegség, és no futtatás...

(Pedig én még emlékszem, ahogy a nagymamám kemencében, óriási 2 kg-os kenyérkéket sütött, egy hétre előre. Az a tűz és illat, a szakajtók sora.... Nosztalgiázom. Szóval ő is futtatott. Vagy az nem is a kenyérnél volt, hanem a kalácsoknál?? Ó, Cavinton!)

Új tudással felvértezve köszönettel: M.


Limara Előzmény | 2009.01.30. 18:50 - #40700

Most olvasom, hogy felfuttatod az élesztőt??? Nem kell! csak morzsold a liszt tetejére!


Limara Előzmény | 2009.01.30. 18:49 - #40699

Myname!

3. írok, mindig elszáll az írásom

Szóval, most olvastam vissza, ne haragudj, hogy eddig nem válaszoltam minden kérdésedre!

Jénais sütéshez! ne melegítsd a hozzávalókat, nem kell. Én is a hideg, alig 10 fokos kamrából hozom a lisztet a víz szinte jeges, hűtőből jön a nyanya is. Ne legyen kemény a tészta, dagasztani kell, nem gyúrni! Olyan programot válassz a dagasztáshoz, ami nem melegít elő, vagy csak rövid ideig. Nyitott tetővel dolgoztass, kikapcsolt gépben kelesztess! Mikor megkelt formázás jöhet, majd ismét kelesztés. Duplájára kell kelnie a tésztának, időpontot nehéz mondani. Hűvös tésztánál, hűvös helyen akár másfél-két óra is lehet. Mikor szépen megkelt bevághatod, majd a jénai tetejébe lehet vizet permetezni. Tésztának nem kell a víz. Forró 220-230 fokos sütőbe süssed kb. 30 percig, majd 200 fokon olyan 15-20 percig, míg a neked tetsző színt elérte. Ha vastagabb kenyérhéjat szeretnél, akkor az utolsó 10-15 percre leveheted a jénai tetejét.

.... a jénais kenyérsütéshez ide írtam a minap kiegészítést, nem tudom, olvastad-e.

Kenyér-Jól bevált kenyerem / Limara itt pedig részletesen, fázisfotókkal leírtam a jénais sütést.

Írsz a rücskösségről. Nem tudom így látatlanban, ezt mi okozhatja, jó lenne képen látni. Több oka lehet ugyanis, egyformán lehet a túlkelés, a kemény tészta, az elkovászolódás tünete is.

 


Myname Előzmény | 2009.01.30. 18:45 - #40698

40697 hsz. Nelly,

tehát csak egyszer sricceljek? Úgy próbáljam? Mert hogy dolgozik a tészta, az biztos, hiszen a jénai bepárásodik kelés közben.

Köszönöm! M.


nelly Előzmény | 2009.01.30. 18:36 - #40697

Myname! Én csak sütés előtt szoktam spriccelni a megkelt tésztát, és teszem be a sütőbe. De szerintem várd meg Limarát, majd biztos lesz egy-két javaslata még. Tudod, neki nagyon sok tapasztalata és gyakorlata van. Nem véletlenül lett Margitka helyettese. Sok sikert!


Myname Előzmény | 2009.01.30. 18:30 - #40696

40694; 40695 hsz. Kedves Rita!

A gépi dagasztást használom, ami 20 perc, és nyitott tetővel szoktam. (Imádom nézni, ahogy mocorog-tekereg az üst alján a tészta.) A kelesztéshez kikapcsolom a gépet, mert a fűtőszál enyhén melegít. Igaz, a liszteket kicsit meglangyosítom, mert a kamrám nagyon hűvös. Arra gondoltam, hogy ha a felfuttatott élesztőt belezuttyantom a hideg lisztbe, "megfázik" és nem dolgozik tovább. (Bár a lángostészta meg a hűtőben kel... Ez most jutott eszembe, erre nem is gondoltam eddig...) Na, szóval, a tészta kelés közben kimondottan langyos-melegecske. Amíg géppel próbáltam megsütni, le is takartam (egy konyharuha, aztán két konyharuha, később pléd, sőt székpárna is ). Az eredményt egyáltalán nem befolyásolta.

Amióta jénaival próbálom, azóta teljesen az itt olvasott eljárást alkalmaztam (a nyitóoldalon találtam). Spricc formázás után a jénaiba berakáskor, kb. 40 perc kelés. Bevágás, spricc, 10-15 perc, és irány a hideg sütő, 200 fokra beállítva. 55-60 perc alatt  égetés nélkül pirosasra sül. (Mondjuk nem mindenütt látszik a pirosas szín, mert a teteje nem sima, meg ugye a vegyes liszt miatt elég barna is. A szép szín főleg az oldalán és a két végén érhető utól.)

Minden esetre tovább kísérletezem! Szerencsére én eszem a kenyereket, a fiúk maradnak a boltinál !

Üdv: Mária


anyuci Előzmény | 2009.01.30. 18:04 - #40695

Myname!

Próbáj ki több receptet, hátha az nem jó.Itt az oldalon is tök jó receptek vannak.


[Későbbi] [40874-40855] [40854-40835] [40834-40815] [40814-40795] [40794-40775] [40774-40755] [40754-40735] [40734-40715] [40714-40695] [40694-40675] [40674-40655] [40654-40635] [40634-40615] [40614-40595] [40594-40575] [40574-40555] [40554-40535] [40534-40515] [40514-40495] [40494-40475] [40474-40455] [40454-40435] [40434-40415] [40414-40395] [40394-40375] [40374-40355] [40354-40335] [40334-40315] [40314-40295] [40294-40275] [40274-40255] [40254-40235] [40234-40215] [40214-40195] [40194-40175] [40174-40155] [40154-40135] [40134-40115] [40114-40095] [40094-40075] [40074-40055] [40054-40035] [40034-40015] [40014-39995] [39994-39975] [39974-39955] [39954-39935] [39934-39915] [Korábbi]

 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gmail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?