Bocsi a liszt mennyiségedet tudom, de a géptől is függhet, ha jólelkeveri nem feltétkenül baj a gömböcség. Nekem kétlapátos a gépem és egy nagyobb meg egy kissebb gönböc van dagasztáskor. A lényeg a ruganyos tészta!
Igen megnéztem, referáltam is rá! szerintem az ok közte van.Olvasd el amit lent neked írtam. Szerintem a víz is sok.
Kiderült, félreérthető egy mondatom. A kemény tészta nem gyúrt tészta keménységűre gondoltam, csak arra, nem baj, ha gömböc . Mennyi liszttel dagasztasz, mert ha kicsi mennyiséget, a gömböcség akkor nem azt jelenti feltétlenül, h. kemény a tészta.Válaszolj,
40706 hsz. anyuci, nagyon segítőkészek vagytok, jó érzés itt lenni a fórumon. Az eddigi eredményeim ugyan nem fényesek, de a Römertopf kipróbálásán én már túl vagyok (pontosan a gőz miatt jutott nekem is eszembe). Nekem az eredmény pontosan ugyanolyan volt, mint a jénaiban, - bár a dagasztásnál a szokásos hibákat elkövettem ennek a használatakor is. Viszont jól odaragadt az aljához (nem égett meg, csak ragadt), és nem láttam sülés közben a kenyeret. Szia!
Az élesztőt futtatni nem kell, ahogy ez Limara, ezt nagyon helyesen mondta, én pl a folyadékhodékhoz, -amiben a cukor benne van- teszem,majd a liszteket, zsiradékot.A lisztet se melegítsd, mert ha nagyon meleg a tészta, akkor elkovászolódik. Ez okozza -tapasztalatom alapján a rücskösséget.Inkább hűvös-langyos legyen. Természetesem nem gyúrt tésztára gondoltam, de a régi pék tankönyv alapján a kenyértészta a legkeményebb kelttészta, mivel a legkevesebb nedvességtartalma a szárazanyag tartalom alapján. Annak idején-3-4 éve mikor elkeztem az itthoni kenyérkéket, pékárúkat rendszeresen gyártani, tapasztalatom is igazolta.Sütés előtt a pékek szerint hideg vízzel lekenik a tetejét, de csak előtte. Ettől, s a gőztől lesz fényes, ill. a sütés utáni hideg víztől.Sajnos a tepsi a sütő alján vízzel nem ad elég gőzt,-mint a kemence- ezért az itt kapott jó ötletek Jénai, sütőzacsi váltották be a jó rményeimet. Még pataki tálban nem próbáltam, holott elvileg az agyag lenne a legjobb kemence imitáló.De majd legközelebb.
Mindent egybevetve, ha megfogadod, kipróbálod, az ezen az oldalon kapott tanácsokat, akkor szerintem közel a siker kapuja.
Fél adag öregtészta is elég lett volna, de most már mindegy! Addig ne vegyél el a következő tésztából, míg van a nyanyából. Az öregtésztát ha kiadagolod, akkor le is fagyaszthatod, többen kipróbálták és működik! 20-25 dkg öregtészta egy kenyérhez elegendő!
40702 hsz. Igazad lehet, Limara. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy így milyen lesz. Az öregtésztát most készítem. Csak az a gond, hogy nekem az 50 dkg lisztből elég a kenyér jó egy hétig. Mit csináljak a többi nyanyával? Mert ugye a következő dagasztásból lejön az újabb öregtészta.
No igen, kovászt készített! Azt is lehet, de akkor liszttel, vízzel kell elkeverni az élesztőt, megfelelő ideig állni hagyni. kenyérsütőgépnél, különösen ha tk. lisztet is teszel a tésztába, a felfuttatott élesztővel könnyebben elkovászolódik a tészta, azaz rücskös lesz. Öregtésztát kipróbáltad már?
ne futtassam?????? No, ez valóban új. Holnap lesz a napja, hogy kipróbálom. Csupa hidegség, és no futtatás...
(Pedig én még emlékszem, ahogy a nagymamám kemencében, óriási 2 kg-os kenyérkéket sütött, egy hétre előre. Az a tűz és illat, a szakajtók sora.... Nosztalgiázom. Szóval ő is futtatott. Vagy az nem is a kenyérnél volt, hanem a kalácsoknál?? Ó, Cavinton!)
Szóval, most olvastam vissza, ne haragudj, hogy eddig nem válaszoltam minden kérdésedre!
Jénais sütéshez! ne melegítsd a hozzávalókat, nem kell. Én is a hideg, alig 10 fokos kamrából hozom a lisztet a víz szinte jeges, hűtőből jön a nyanya is. Ne legyen kemény a tészta, dagasztani kell, nem gyúrni! Olyan programot válassz a dagasztáshoz, ami nem melegít elő, vagy csak rövid ideig. Nyitott tetővel dolgoztass, kikapcsolt gépben kelesztess! Mikor megkelt formázás jöhet, majd ismét kelesztés. Duplájára kell kelnie a tésztának, időpontot nehéz mondani. Hűvös tésztánál, hűvös helyen akár másfél-két óra is lehet. Mikor szépen megkelt bevághatod, majd a jénai tetejébe lehet vizet permetezni. Tésztának nem kell a víz. Forró 220-230 fokos sütőbe süssed kb. 30 percig, majd 200 fokon olyan 15-20 percig, míg a neked tetsző színt elérte. Ha vastagabb kenyérhéjat szeretnél, akkor az utolsó 10-15 percre leveheted a jénai tetejét.
Írsz a rücskösségről. Nem tudom így látatlanban, ezt mi okozhatja, jó lenne képen látni. Több oka lehet ugyanis, egyformán lehet a túlkelés, a kemény tészta, az elkovászolódás tünete is.
Myname! Én csak sütés előtt szoktam spriccelni a megkelt tésztát, és teszem be a sütőbe. De szerintem várd meg Limarát, majd biztos lesz egy-két javaslata még. Tudod, neki nagyon sok tapasztalata és gyakorlata van. Nem véletlenül lett Margitka helyettese. Sok sikert!
A gépi dagasztást használom, ami 20 perc, és nyitott tetővel szoktam. (Imádom nézni, ahogy mocorog-tekereg az üst alján a tészta.) A kelesztéshez kikapcsolom a gépet, mert a fűtőszál enyhén melegít. Igaz, a liszteket kicsit meglangyosítom, mert a kamrám nagyon hűvös. Arra gondoltam, hogy ha a felfuttatott élesztőt belezuttyantom a hideg lisztbe, "megfázik" és nem dolgozik tovább. (Bár a lángostészta meg a hűtőben kel... Ez most jutott eszembe, erre nem is gondoltam eddig...) Na, szóval, a tészta kelés közben kimondottan langyos-melegecske. Amíg géppel próbáltam megsütni, le is takartam (egy konyharuha, aztán két konyharuha, később pléd, sőt székpárna is ). Az eredményt egyáltalán nem befolyásolta.
Amióta jénaival próbálom, azóta teljesen az itt olvasott eljárást alkalmaztam (a nyitóoldalon találtam). Spricc formázás után a jénaiba berakáskor, kb. 40 perc kelés. Bevágás, spricc, 10-15 perc, és irány a hideg sütő, 200 fokra beállítva. 55-60 perc alatt égetés nélkül pirosasra sül. (Mondjuk nem mindenütt látszik a pirosas szín, mert a teteje nem sima, meg ugye a vegyes liszt miatt elég barna is. A szép szín főleg az oldalán és a két végén érhető utól.)
Minden esetre tovább kísérletezem! Szerencsére én eszem a kenyereket, a fiúk maradnak a boltinál !
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit