Kenyérke javaslatára nyitom ezt a témát. Nagyon jónak tartottam az ötletét, hogy a konyhai és kenyérsütős eszközeinket bemutathatnánk egy külön fórumban.
Ki-ki a kedvenc formájú, márkájú, stb. edényét, háztartási gépét, eszközét mesélheti el, mutathatja meg. Esetleg, ha egy-egy új darabbal gazdagszik a háztartás, akkor annak is a jó/rossz tulajdonságait megoszthatjuk egymással.
Tudnátok nekem abban segiteni, hogy milyen szilikon formát érdemes venni? Már mint ugy értem hogy létezik minőségben különböző vagy csak egyféle? Ajándékba kapom, de nekem kell megvenni ezért vagyok tanácstalan, mert még sosem volt semmi szilikonos cuccom. Vajon melyik lehet jó minőség?
Na és még egy kérdés: a legelső használat előtt ki kell kenni vagy csak elég ha jó alaposan elmosogatom és ugy öntöm bele a tésztát? Ti biztos használtatok már ilyent és van tapasztalatotok ebben a témában.
Köszi ha válaszoltok, és mindenkinek további szép vasárnapot: Anikó
Ginny! Még annyit tennék hozzá, hogy ide tettem egy linket, ahol többet megtudhatsz a gépedről. Egyébként tényleg gyere az általánosba, vagy a süssünkbe, ahogy írta Georgina is.
A kérdéseidet az általánosba tedd inkább fel,ide ritkán nézünk be.
Bár még én is kezdőnek számítok,de Margitka fehér kenyerét érdemes elsőnek megsütni.Ha abba belejöttél,akkor érdemes tovább kísérletezgetni,új recepteket kipróbálni.Baloldalt a rövid ismertetőben olvashatsz a gépről többet.
Ennyit tudok segíteni,de majd jönnek a profik,és elmondják a javaslataikat.
Új vagyok itt és most ismerkedek az oldallal- és a kenyérsütömmel is :) - és a segítségetek szeretném kérni.
Megörököltem egy Hausmaister HM1000 gépet, mindennemű használati útmutató, receptek és mércés edények nélkül -nem is tudom, hogy ilyen járt-e hozzá eredetileg?-
Szóval nézegettem, olvasgattam itt a rengeteg receptet és az eredmény...passz. Nem tudok vaálasztani, sem dönteni, hogy melyik lenne a megfelelő ill a hozzávalók is összezavatak 1csöppet (síkér és trs-i)
Meg van a gép már hete és még nem sütöttem benn semmit! Pedi nagyon szeretnék. Kérem aki szánna levelemre néhány percet és küldene - egy teljesen sütőgép analfabétának - receptet, azt nagyon megköszönném.
Teljeskiörlésüt, rozsost vagy tönkölyöst szeretnék magokkal bár ha azt javasoljátok, hogy elsőnek ne ilyet süssek az sem gond, úgy gondolomitt Ti jobban értetek hozzá, mint Én! :)))
Csetbox, itt van, a fekete a kihúzhatós, így 28 cm, teljesen kihúzva 40 cm. a másik a régi formám, abba is lehet Hokkaidót sütni, mivel keskenyebb így magasabb lesz.
A formázásról annyit, hogy négyfelé osztod a tésztát, leméred, hogy hány cm széles a formád, is pl 10, akkor 10 x mondjuk 25 cm csikká nyújtod , majd feltekered, ígyy mindegyik tészta darabot tíz cm széles lesz, mint a forma, bepakood a formába szép egymás után, ha marad helyed akkor széthúzogatod arányosan, kelésnál úgyis összenő. Ha semmilyen formád nincs akkor is megsütheted, akkor hagyományos kalácsot formázz, vagy próbáld megfonni. Remélem tudtam segíteni.
Őrülök hogy boldoggá tett a jénais sütés .annak idején én is így találtam ide , évek óta sütöttem a gépi kenyeret, de valami újra vágytunk. Azóta a gépet csak dagasztásra használom, bár most rossz, úgyhogy még arra se. De a dagasztógépem olyan jól dagaszt, hogy már nem is hiányolom annyira. Ha tudsz képet hozni, azt szívesen fogadjuk.
Én Miskolcon veszem ezt a lisztet és a tk.búzalisztet is . Nem tudom te hol laksz, de érdemes felkutatni a lakóhelyed környékén valamilyen malmot, természetesen csak ha jó minőségű a lisztjük, mert lényegesen olcsóbb így megvenni.
Szeretettel köszöntök minden ide látogató fórumozót!
Kettő napja találtam rá Limara oldalára, ott egy kedves fórumozó ajánlotta E.Margit videóit. Így jutottam ide. Öt éve van kenyérsütő gépem, kedves párom lepett meg karácsonyra, ő választotta, teljesen meglepi volt. Hausmeister-t kaptam tőle, számomra teljesen ismeretlen márkaként. Az öt év alatt többszörösen megszolgálta a befektetést. Azóta rendszeresen van fánk, bukta, beigli, és minden ami kelt tészta. Csodálatosan ki lehet használni a dagasztó programot, igaz már készítettem benne jam-ot is. Rendszeresen sütök kenyet, először a géppel készült, de sehogy nem tudtam az ízekkel megbarátkozni a géphez adott receptekkel. A dagasztást géppel végzem, a sütés a sütőben történik, általam kitapasztalt receptemmel. Rendszerint rozsos, grahamos, tönkölyös kenyeret sütök.
Nagyon kösznöm a jénaiban sütés ötletét, eddig én szabadon, fedél nélkül sütöttem, bár a vizzel permetezést én is gyakoroltam, nemcsak a tésztát, de a sütőt is bepermeteztem, amikor a tésztát betettem sülni. Most készült el a jénaiban sült kenyér, szárnyalok a boldogságtól,olyan szép lett, fényes, ragyogó, mindíg ilyenre vágytam.
A TESCO-ban folyamatosan lehet kapni BL-80-as kenyérlisztet. Öt éve van kenyérsütő gépem, azóta itt szerzem be a kenyérhez szükséges liszteket, legyen az Teljes kiörlésű rozsliszt RL-190-es, Graham -búzaliszt, Tönkölybúzaliszt.
Én special malomból veszem a bl80-ast, egész pontosan 40 kg-ot egyszerre. Így olcsóbb és nem kell folyton szaladgálni. A kenyérsütőlisztek tele vannak adalékanyaggal , én olyat nem használok!
Most regisztráltam az oldalon, nagyon szuper, tetszik az oldal. Sajnálom, hogy nem előbb találtam rá, akkor tán előbb vettem volna. Nálunk a férjem a kenyeres, de sajna ő nem szereti, ha vastag a kenyér héja, ezért vacilálok mindig, hogy vegyek, ne vegyek. Szerintetek lehet géppel olyan kenyeret sütni, aminek puha a héjja?
Már évek óta tervezem egy kenyérsütőgép vételét, de hol akartam, hol nem. Most megint azon a ponton vagyok, hogy mégis jól jönne, hasznos lehet egy háztartásban. Nézegetem milyen gépet vegyek, egyenlőre a Hauser 801 gép tetszik. Van esetleg erről a gépről valami tapasztalat?
Mire figyeljek a gép vásárlása esetén? Mi 5-en vagyunk a családban, így azt már hallottam, hogy jobban járnék, ha két keverőlapátos mellett döntök. Tetszik az inox gép is, de azt nem nehéz tisztán tartani? Az egy idő után nem lesz csúnya a borítás?
Köszönöm a segítséget, minden info jól jöhet, nincs semmi tapasztalatom e téren!
Sziasztok!
Újszülött vagyok kenyérsütőgép-fronton, bár kézzel, sütőben rendszeresen készítettem eddig is kenyeret.
Szeretném Veletek megosztani (rossz) tapasztalataimat az első kenyérsütőgépemről.
Sajnos a gépet karácsonyra, ajándékba kaptam, így nem volt módom körbenézni, hogy milyet is szeretnék. Lányomék kb. két héttel az ünnep előtt megvették, az Elektroworldben, ETA
2149 HARMONY márkájú. Sokan vagyunk a családban, ezért kellett nagy gép (1300 g-os kenyeret tud a leírás szerint).
Természetesen már 25.-én reggel nekiálltam, az első nem lett túl jó, de megettük, a második finom lett, a harmadiknál egy kattanás, majd elkezdett a dép lassan, de állandóan keverni
(kelesztés és sütés közben is!!!). Ünnep után visszavittük az üzletbe (blokkgaranciás volt, közölték, nincs szerviz, cserélik).
A második gép (ugyanaz a „márka”) az első kenyér sütésénél mondta be az unalmast, ugyanazzal a tünettel, de ennél már újraindítottam, akkor viszont már „se kép, se hang”. Ezt a
masinát már kicsit ingerültebben vittem vissza (30.án), érdeklődtem, hogy hány van már a raktárban, azt mondták, én vagyok a második, ezexerint az első is én voltam.
Jó, hazavittem a harmadik gépet, ehhez már adtak garancialevelet, szervizekkel,
telefonszámmal, etceterá… Szilveszter napján (szintén az első próbálkozáskor) kattanás, a lapátok forognak, újraindítás, csend… :( Természetesen, a megadott telefonszámon a
legközelebbi szerviz (Gödöllő) nem válaszolt, egészen január 5.-ig. „Kicsit” elment a kedvem, mondtam, kidobom az ablakon, de az ajándékozók élénken tiltakoztak, nem csodálom, száz
Ft. híján 19 ezer volt…
5.-én amúgy is mentünk Pestre, ezért felvittem a gépet (doboz és tartozékok nélkül) a pesti szervizbe. Ott tájékoztattak, hogy nem tudják átvenni garanciális javításra, mert a
garancialevél nem eredeti(!), hanem fénymásolat - eredetiben volt aláírva és lepecsételve.
Vigyem vissza a garancialevelet az üzletbe és kérjek eredetit. Így tettem. Emlékeztek rám, sajnáltak, felhívták a céget, de nem tudtak eredeti garancialevelet adni, a cégnél sem volt.
Felajánlották, hogy visszaadják a pénzt, ha visszaviszem a gépet. Természetesen a doboz és az alkatrészek otthon voltak, így két nap múlva, felszerelkezve vissza a szervizbe, gép be a dobozba (olyan flottul ment, hogy gondolkoztam, jelentkezem csomagolónak az ETA-hoz), el az Elektroworldbe, pénz vissza. Természetesen helyben csak Moulinex volt, ami nagyméretű kenyeret süt, 37.890-ért (leszámítva az ominózus ETA Harmony-t)… Hazamentünk…
Nekiestem a netnek, és találtam a Cora-ban Moulinexet (Home Bread XXL 1500 g-ost) 19.990-ért. Azóta már vagy 10 kenyeret megsütöttem, és leszámítva, hogy a receptjei használhatatlanok, a gép kiválóan működik! Recepteket töltöttem le a netről, meg az ETA-s „megmentett” receptfüzetből – legalább ennyi hasznom legyen belőle. Excellel átalakítottam a recepteket 1500 g-ra, és a működési táblázatot is át kellett írni, mert össze van keverve benne
a kelesztés meg a dagasztás… Ugye, kicsire nem adunk, a nagy meg nem számít!
A kenyerek nagyon finomak, most kezdek kovászt csinálni, köszönöm, Margit, a jó tippeket!
Remélem, segítettem azoknak, akik most tervezik a vásárlást, legalább annyiban, hogy ETA-t NE vegyetek, illetve, hogy keressetek akciókat, mert 100 % különbség is lehet árban
ugyanazon gépek között!!!
Elnézést, h. ilyen hosszúra sikeredtem!
Üdv Mindenkinek!
Judit
Még 1 kérdésem lenne! Ti hol vesztek BL80-as lisztet, mert ilyet én még sehol sem láttam. Én kifejezetten kenyérsütő gépbe való lisztet találtam csak (Auchanba Dunakeszin), de arra sem volt ráírva, hogy mi a száma!
Épp most regisztráltam erre az oldalra, mert kenyérsütő gép vásárlását tervezem.
Az a kérdésem hogy mi a véleményetek erről a gépről: Fagor PAN 850
Itt megtaláltam a használati útmutatóját: http://www.cesky-navod.cz/file2.phtml/73740/PAN-850.pdf
A 64. oldalnál kezdődik a magyar leírás. Benne vannak a programok ideje is, próbáltam összehasoníltani azzal amit a Milyen gépet válassszak részben olvastam, de valahogy nem jutottam dülőre. Van valaki akinek ilyen gépe van?
A teljes kiörlésű lisztest, meg az alap kenyeret tervezem használni, de tejes hozzávalók nélkül. Főleg tejcukor és tejfehérje mentese kenyereket kell majd készítenem, ezzel kapcsolatos a másik kérdés. Olvasgattam itt a recepteket és nagyon sokban van valami tejtermék, tudtok mutatni olyan receptet amiben nincs? Vagy helyettesíthető valamivel a kenyérbe teendő tejtermék?
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit