A tavasz meghozta a kedvünket, hogy újból a kertbe, a természetbe menjünk.
Úgy gondoltam, hogy jó lenne egy olyan fórum, ahol ezekről a dolgokról is beszélgethetnénk és képekben is megmutathatnánk a saját kertünket, egy-egy szép tájat vagy akár egy kirándulás emlékét is.
Itt ötleteket adhatunk és kaphatunk, hogy merre érdemes elmenni a családdal, de arra is, hogy a kertben mit, hogy érdemes csinálni, hogy minél szebb lehessen kinek-kinek a saját kis "természet-birodalma". Ez természetesen egy balkonládányi virágról is szólhat, így remélem azok is kedvet kapnak a fórum olvasásához és az íráshoz, akiknek nincsen nagyobb kertjük.
Várom itt is jelentkezéseteket, ötleteiteket és számítok a megszokott segítőkészségetekre is :-)) Üdv, Margit
Kedves Zsuzsa és Yldyco! Ilyen paprikám van. Ez a kép a múlt évben készült. Összel , ha beérett a magja, szivesen küldök. A magja igen csípős, a húsa viszont nem. Látványos paprika, és évelő.
Zsuzsa még én sem láttam tulipánpaprikát, de még csak nem is hallottam róla. Úgy kellett rákeresnem a google-ban. Valahonnét kellene magot szereznem, mert ha jól olvastam erős, mi imádjuk az erőset, nekem mindig van a konyha ablakomban egy cserép chili paprika.
Talán valaki emlékezik még a tulipánpaprikára , amit lefotóztam a múlt év novemberében. Decemberig gyönyörüen beérlelte az összes termését. Ezt a kis fát májusban kivittük az udvarra abban a vödörben, amiben áttelelt.. Nem ment semmire a sok esö miatt, majdnem megfulladt a gyökere. Az utolsó pillanatban kiültettem a földbe, szerencsére még élt. Lassan virágot hozott, és el is feledkeztem róla. Tegnap , mikor kiszedtem a gazt körüle, megláttam, hogy 5 szépen fejlett tulipán paprikánk van, és újabb virágok. Remélem, ezek be fognak pirosodni idöben.
Tavasszal vetettem koriandert, ami szépen beérett. Még nem szedtem fel, csak a teljesen érett ernyöket vágtam le. Csodás az illata megszáradva. A gyömbért eddig csak a cserépben nevelgettem, de most egy gumót kivittem a kertbe, és beültettem a földbe. Nagyon lassan hajtott ki. Most kb. 10 cm. A cserépben lévö kb. fél méteres.
A krumplival elégedett lehetsz,mert az 1 kg nem rossz hozam! ---Bocsi, hogy rá akarlak beszélni a krumpli termesztésre. Az jutott eszembe, hogy a krumpli sorokat a lezúduló víz irányára merölegesen kellene kialakítani. Igy, ha jön a viz, és a föld, akkor a krumpli melletti árkot töltheti csak fel, az pedig nem gond. Legalábbis, nálunk a férjem jól fel szokta töltögetni a krumplit, igy tekintélyes árok van két sor között.
Igaza volt apukádnak. A kukorica bojtos gyökerét a nagy esőzések nagyon alá tudják ám mosni.
Azóta ismét csak nagy esőzések voltak, de szerencsére a nap is sütöget s igy a növények fejlődni is tudnak.
A kertünk egyre jobban hasonlit egy esőerdei dzsungelhez bármit csinálunk is :(
Ma felszedtem egy burgonyát. Egy 20 g-os kis vetőgumó 1 kg-ot termet. :)
Nem sokat ültettem. Csupán egy sort friss fogyasztásra. Csupán ki akartam próbálni a termesztését. Jövöre nem öltetek, mert nem lesz helye. A jelenlegi helyére olyasmit kell ültetni, ami megfogja a földet a nagy esőzésekkor.
Leszedem az érett paradicsomot s papirra kiteritve szükség szerint utóérlelem néhány napig. Természetesen szedem hozzá még a többi érettet is. Amikor egy főzetre való összejön. 10-20 lit. fazék, akkor a több vizben lemosott papadicsomot, félbevágom s a fazékban kézzél addig nyomkodom, "dagasztom, amig jól keverhető eleggyé nem válik.
Kis lángon s fazékalátétre téve addig főzőm, amig a héja szemmel láthatóan külön válik a hústól. Ekkor még forrón hagyományos paradicsom paszirozón áttöröm. /konyhashow.eu/product.php/
Sűritett paradicsomot szoktam befőzni. Tehát kicsit állni hagyom az átpaszirozott paradicsomot, aztán a vizet lemerem a tetejéről. Ezt meg lehet inni vagy bármire felhasználni.
A paradicsom sűrejét tetszés szerint lassú tüzön több órán keresztül főzöm. Természetesen a kevergetés mindig fontos. Nekem 4 darabos piaci fémfazekaim vannak. Valami indiai edény lehet, de kiváló, mert jól beállitva nem ég oda. Ritkán kell kavarni és nagyon sokáig melegen tartja az ételt.
A kész süritményt forrón befőttes üvegekbe szűröm, lezárom és fejjel lefelé száraz dunsztba teszem.
A kész süritménybe érett paradicsompaprikát is szoktam befőzni. Nagyon jó télen a köritések mellé vagy egyszerűen csak bekanalazgatni, lecsónak, pörköltbe.
Friss áfonyát a nagy bevásárlóközpontokban (spar, metro, tesco, Metro, néha LIDL, ALDI) szoktam venni, ha sehol nem kapok, akkor a Metro-ban mindig van fagyasztott.
Nagyon szépek a paradicsomok, paprikák nálad! Olvastam, hogy milyen csúnya esö volt pénteken, szombaton Felétek, és láttam, milyen károkat okozott a lezúduló víz. Elhiszem, hogy el voltatok keseredve. Örülök, hogy a növényeid nagy része kiheverte. Nálunk apukám mindig arra tanított, hogy pl. a kukorica kapáláskor húzzak egy kapa földet a tövéhez. Ez néha segített. A mi kertünkben az volt a szerencse, hogy a kukorica mellett fél méterrel, van egy sor bambusznád. Ez magas ,és felfogta a szelet. A paradicsomot már felkarózta a férjem. A paprika viszont elég alacsony még, de szerencsére már terem. Hamarosan szedhetünk róla. A paradicsomról leszüreteltük az elsö terméseket. Aranyos, apró , édes szemek voltak. Az uborkáról 4 db termést hozott be a férjem ma, és ezt rögtön megettük nyersen, kevés sóval. Mi az unokákkal héjával együtt, a Jancsinak meg kellett hámozni.
Yldyco! A te kerted is gyönyörü! A fekete szeder is csodás. Áfonyát honnan veszel?
Kenyérke gyönyörűek ezek a növények, ha mind beérik, rengeteg paradicsomod és paprikád lesz. Te hogyan szoktál paradicsomot befőzni? Én még soha nem csináltam, de most szeretnék eltenni pár üveggel.
Nálunk még zöld a paradicsom és a paprika is később szedhető, mert a húsa még olyan mint a papir. Kár volna leszedni.
Elvétve akad piros paradicsom, de az sem igazán érett.
Ha szerencsénk lesz, akkor szép termésre számithatunk. Meglesz a befőznivaló.
Mi szabadföldbe nem tettünk paprikát, csak paradicsomot, de azon ugyanolyan gyönyörű, hatalmas, piros paradicsomok vannak, mint az üvegházi paradicsomokon.
Hétvégén szeder dzsemet csinálok, meg Donatella szeder öntetes kacsamell szeleteket rendelt ebédre. Imádjuk, régebben amikor még nem voltak ilyen szépek a szekreim áfonyamártással csináltam, de szederrel isteni.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit