Kölni mazsolás-túrós kalács
2005.08.27. 00:01
E.Margit receptje (Német recept alapján)
Kölni mazsolás-túrós kalács
350 g BL 80-as liszt
200 g sovány túró (nem hideg)
60 g cukor
60 g olvasztott margarin
2 tojás
1/4 kk só
1/4 kocka friss élesztő
1 kk sikér
késhegynyi aszkorbinsav
60 g mazsola (csipogásnál)
Nem ír a recept folyadékot, elképzelhetőnek tartom, hogy a (tojás+cukor+margarin=kb.1,7 dl + a túró) hozzávalók nedvességtartalma elég ahhoz, hogy összeálljon a tészta. Melegedés közben a túrótól szerintem el fog lágyulni, tehát nem baj, ha az elején szorosabb.
Gépben és sütőben is meg lehet sütni.
Kata25 véleménye és képei:
Megsütöttem a kölni mazsolás túrós kalácsot a kipróbálásra váró receptek közül. Nagyon finom lett, kicsit különleges a túrótól, nagyon puha és foszlós belsővel. A recin semmit se változtattam, villanysütőben történő sütéshez tökéletes volt. Sztem, gépi sütésnél elbírna még egy kis folyadékot, hogy hígabb legyen. Egy kicsit szétnyílt, ez azért történhetett meg, mert még kelesztenem kellett volna. Csak fél órát adtam neki, de símán elbírt volna egy óra kelést is. Elég lassan kel a tészta.
Küldöm a Kölni mazsolás túrós kalács képét, amit gépben sütöttem. Én mazsola nélkül sütöttem, mert a férjem nem szereti a mazsolát. Változtatás csak annyi, hogy az első kelesztés után, amikor már kicsit felmelegedett a túró, (ekkor ugye meglágyul) ha ekkor nem elég laza a tészta öntsünk hozzá max. 10 ml tejet. Én közepes színen sütöttem, de figyelni kell,mert gyorsan pirul.

|