Töltött francia kifli (Croissant) - Jégkása
2005.09.03. 00:15
TÖLTÖTT FRANCIA KIFLI (Croissant)
Hozzávalók: 2 dl tej, 2,5 dkg (fél csomag) élesztő, 3 ek.cukor, 10 dkg mandula, fél dl narancs-dzsem, 13dkg puha vaj vagy margarin, 2 tojás sárgája, 40 dkg liszt (jobb ha fele-fele rétes- és finomliszt), 1 tojás a kenéshez, 2-3 ek. mandulaforgács.
Előkészítés: A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, megkelesztjük. A mandulát megdaráljuk, a tepsit kibéleljük sütőpapírral.
Elkészítés: A mandulát forró vízzel(v. tejjel) leöntjük és 5 percig állni hagyjuk. A narancs dzsemmel összekeverjük.
A vajat/margarint a tojássárgákkal habosra keverjük, majd a liszttel, a tejes élesztővel és a sóval összedolgozzuk, alaposan bedagasztjuk. Cipóvá formázzuk, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát kettéosztjuk, és a két cipót kissé meglisztezett deszkán külön-külön kb. 30 cm átmérőjű kerek körlappá nyútjuk. Késsel 8-8 cikkbe vágjuk. Minden tésztacikk szélesebbik részére 1-1 teáskanál mandulát halmozunk, és innen kiindulva a hegyes csücske felé összegönygyöljük. Kifli formára hajlítjuk és a sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük. A tojást felverjük, a kiflik tetejét megkenjük, és mandulaforgáccsal megszórjuk. A tepsit forró sütőbe toljuk és kb. 10 perc alatt pirosra sütjük.
Még nem próbáltam ki ha valaki kipróbálja jelezzen. Egy másik fórumon találtam és megtetszett.
P.Zsizsu véleménye és képei:
Ma megsütöttem Jégkása által beírt francia töltött kiflit. Nagyon finom lett, bár nem hasonlított a croissantra, inkább a buktára a tésztája, de nagyon finom lett. Kicsit sok volt a 2 dl tej, csak 1,5 dl-t tettem bele, és így lett jó. Nem volt itthon mandulám, dióval készítettem és sárgabarack lekvárral. Köszi a receptet.
TÖLTÖTT FRANCIA KIFLI (CROASSANT)
Kripróbáltam a következő változatban:
40 dkg BL 80-as liszt, 1 dl tej, 1 dl kefír. 1 egész tojás, 3 ek. cukor, 2,5 dkg élesztő, 13 dkg vaj, 1 kk. só.
A a kefírt és a tejet meglangyosítottam bele tettem a gépbe majd a cukrot és az élesztőt, kicsit hagytam állni. Beletettem az edész tojást elkevertem, majd a lisztet és a sót. Ezután már a géppel dagasztattam és közbe öntöttem bele az olvasztott margarint, mivel kissé lágy lett tettem még bele 5dkg teljes őrlésű lisztet. Dagasztás és kelesztés kb. 40 perc.
KIvettem az edényből kétfelé vettem,majd még kétfelé kerek lappá nyujtottam 8 felé vágtam és mogyorókrémmal töltöttem meg, feltekertem mint a kiflit 200 fokon megsütöttem. A másik felébe gyúrtam még egy kk. sót és azt rudakba vágtam és sajtot szórtam a tetejére égesz tojással kentem meg a tetejét olyan lett mint a sajtos stangli. |
|