Mézes kenyér - Jégkása
2005.09.03. 00:19
Még nem kipróbált recept
Mézes kenyér
25 dkg méz • 12 dkg cukor • 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt • 25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt • 1 ek vaníliás cukor • 1 tojás • 1,2 dl tej • fél tk őrölt fahéj • csipetnyi őrölt szegfűszeg illetve kardamom • 2 tk szárított citromhéj • 1 tasak sütőpor • 20 dkg tortabevonó csoki • 3-3 ek bodza-, ribizli- és cseresznyezselé
Elkészítése:
Keverjük össze alaposan a mézet, tejet, tojást, cukrot, vaníliás cukrot egy keverőedényben, majd állandó kevergetés mellett forrósítsuk fel, és hagyjuk kihűlni. Időnként kevergessük meg, majd adjuk hozzá a lisztet, a sütőport és a fűszereket.
Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra, vajazzuk ki a sütőformát, öntsük bele a masszát, és süssük egy órán keresztül. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy jól átsült-e már a közepe is. A kihűlt tésztát vágjuk három lapra, kenjük be gyümölcszselével, majd helyezzük őket egymásra. A megolvasztott tortabevonóval vonjuk be az egész felületét. Érdemes egy-két napot várni a felszeleteléssel – az ízek ekkorra érnek igazán össze
Jégkása véleménye:
A mézes "kenyér" finom lett egy kisebb tortaformába sütöttem szép magas lett, három felé vágtam és ribizli lekvárral töltöttem meg, a tetejére marcipánízű cukormázat tettem.
|