VitaMilles receptek kipróbálásra - Jégkása
2005.09.04. 19:32
VitaMill búzás reformkenyér
Hozzávalók: 20 dkg VitaMill Graham liszt, 20 dkg VitaMill Rétesliszt, 3 dl tej, 5 dkg búzakorpa, 5 dkg búzamag, 1 kk. só, 1 kk. cukor, 2 dkg élesztő, csipetnyi őrölt koriander, csipetnyi ánizs.
Elkészítés módja:
A liszteket egy nagy tálba szitáljuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, a korpát, a fűszereket a búzamagokat és végül a tejet. A hozzávalókat kézzel, vagy a konyhai robotgép dagasztóelemével 20 percen át dagasztjuk.
Nem túl meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. A tésztát újból finoman átgyúrjuk, majd sütőpapírral bélelt hosszúkás formába helyezzük. Vizes ecsettel megkenjük, hosszában késsel kissé behasítjuk, majd előmelegített sütőben 185 °C-on 35-40 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve a formából rácsra borítjuk, azon hagyjuk kihűlni.
VitaMill rozspelyhes kenyér
Hozzávalók: 40 dkg VitaMill Teljes kiőrlésű rozsliszt 10 dkg rozspehely, kb. 3 dl víz, 2,5 dkg élesztő, 2 kk. só, 1 ek. cukor, 1 kk. kenyérfűszer
A tetejére: 3 ek. rozspehely
Elkészítés módja:
A hozzávalókat dagasztógépbe tesszük és 15-20 perc alatt megdagasztjuk. letakarva, meleg helyen kétszeresere megkelesztjük. A szépen megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd rudat formálunk belőle, vízzel megkenjük és rozspehelyben meghengergetjük. A kenyeret sütőzacskóba helyezzük, azután a zacskót lezárjuk és a felsőrészén kilyuggatjuk. Előmelegített sütőben 185 fokon 45-50 perc alatt megsütjük. A megsült kenyeret a zacskóból rácsra csúsztatjuk és hagyjuk kihülni.
A tészta kenyérsütőgépben is megsüthető.
VitaMill magos pogácsa
Hozzávalók: 30 dkg VitaMill graham liszt, 15 dkg VitaMill finomliszt búzacsírával, 2 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 1 kiskanál cukor, 10 dkg margarin, 2 kiskanál só, 2 evőkanál tökmag, 2 evőkanál napraforgómag, 1 ek. szezámmag, kedvünk szerint,
A tetejére: 1 tojás és némi vegyes mag
Elkészítés módja:
A tejet meglangyosítjuk, a cukorral elkeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt és megfuttatjuk. A kétféle VitaMill lisztet tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a felfuttatatott élesztőt, a margarint, a sót és megdagasztjuk.
(Ha a tészta túlságosan keménynek bizonyulna, kevés vizet adjunk hozzá.)
A jól kidolgozott tésztába belegyúrjuk a magokat és letakarva a kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkán kétujjnyi vastagra nyújtjuk, és egy 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét bevagdossuk, felvert tojással megkenjük. Sütőpapírral borított sütőlemezre sorakoztatjuk és 15 percnyi kelesztés után előmelegített sütőbe toljuk.
190 fokon 15-18 perc alatt szép aranysárgára sütjük. Melegen és hidegen egyaránt finom.
Rozskifli csomóra kötve
Hozzávalók: 30 dkg VitaMill Teljes kiőrlésű rozsliszt, 20 dkg VitaMill Finomliszt búzacsírával 2,5 dkg élesztő, 1 kiskanál só, 1-1 evőkanál cukor és olaj, 2-2,5 dl víz,
a tetejére: 5 dkg szezámmag
Elkészítés módja:
A VitaMill lisztből egy maréknyit elveszünk, és a cukorral, kevés vízzel elkeverve megfuttatjuk benne az élesztőt. A többi VitaMill lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az olajat, beleöntjük a megfuttatott élesztőt, és apránként belecsorgatva a vizet, alaposan kidolgozzuk, megdagasztjuk. (Ezt a műveletet dagasztógéppel is elvégezhetjük). A jól kidolgozott tésztát letakarva a kétszeresére kelesztjük. Ha szépen megkelt, finoman átgyúrjuk, és a tésztát 12 egyenlő részre osztjuk. A tésztadarabkákat egyenként másfél cm vastagra kisodorjuk, majd csomót kötünk belőlük. Az elkészített csomócskákat sütőpapírral borított tepsire helyezzük és újabb 15-20 percig kelesztjük. Vízzel lekenjük, szezámmaggal meghintjük és előmelegített sütőben, 185 fokon 15-18 perc alatt szép ropogósra sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. Ez a tészta kenyérsütő gépben is megsüthető!
Jégkása véleménye a receptről:
Megsütöttem a rozsos csomót egy pici modosítással. Tettem még hozzá 0,5 dl kefírt és a sóból még egy fél kanállal. Nagyon gyorsan elkészült, megkentem tojásfehérjével és szórtam rá szezám és lenmagot, nagyon guszta.
A rozskifli csomóra kötve nagyon finom olyan igazi rozsos csemege.
|