Pacsni - P.Zsizsu
2005.09.06. 23:00
Voltam egy hegyünnepen és ott kaptam egy lapot, amit a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje adott ki. Ez volt rajta: Pacsni (más elnevezésben lapos vajas, v.pasztrána)
Készítése:
Összetétel: finomliszt, tejpor (korábban tej), lisztre számított 16% margarin, cukor, élesztő,só.
Ezekkel hideg lágy tésztát készítünk. Ezután a jól formázható, érett tésztát kb. 3-5 cm vastagra ellapítjuk és lehűtöt tvaj, v. margarin 1/3 részét ráreszeljük. majd gondosan beburkoljuk a tésztával (visszahajtjuk rá a tésztát). Ezt a technológiai műveletet háromszor ismételjük, miközben az összes zsiradékot bedolgozzuk a tésztába. Nagyon fontos, h. a tészta mindvégig hideg maradjon. A jól beérett tésztából kis gömb alakú darabokat csípünk ki, egyenletes távolságokban zsírozatlan sütőlemezre rakjuk. Pihentetés után a tésztadarabokat mindkét kéz három-három ujjával széthúzzuk, megnyújtjuk, kelesztjük, felületét vizes ecsettel megnedvesítjük. Gőzzel telített 230-250 fokos sütőben sütjük.
Eddig a reci. Sajnos mennyiséget nem írtak. Ott készítették és árulták, és olyan finom volt, mint amiket régen lehetett kapni.
|