Viktória királynő kenyere - Joli
2005.09.09. 20:47
Ez egy igazi foszlós fehér kenyér ropogós héjjal, mutatós külsővel, ami gépben és sütőben is süthető.
Viktoria királynő kedvenc tejes kenyere
Német recept alapján, ahogy én csináltam
(Viktorianisches Milchbrot)
15 gramm friss élesztő 1 tk cukor 300 ml langyos tej 500 gramm BL 80 liszt 1 ½ tk só 2 ek burgonya pehely 15 g vaj késhegynyi aszkorbin sav.
Mindent a gépbe, majd 20 perc dagasztás, 45 perc kelesztés (duplájára). Kivenni a gépből, kinyújtani és feltekerni, mint a beiglit. A feltekert tésztát a formába tenni, úgy hogy a 2 végét visszahajtani, is egy „S” formát kapunk.
Újabb kb. 1 órát keleszteni míg a tészta a duplájára nem kel, tetejét felvert tejes tojással megkenni, elindítani a sütést. Nem fix programon sütöttem.
Sütőben eredeti recept szerint: 500 g-os sütőformát (kb. 25 cm hosszú) kivajazni, a tésztából kb. 40 cm hosszú és kb. 7,5 cm széles cipót formázni.
A tésztát a formába tenni, úgy hogy a 2 végét visszahajtani, is egy „S” formát kapunk.
Újabb kb. 1 órát keleszteni míg a tészta a perem fölé kb. 2,5 cm magasra meg nem kel. Tetejét tejes tojással megkenni. 200 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütni
Tnikita képei:
|