Dió torta - Joli
2005.09.14. 23:05
Dió torta
- 4 tojás sárgáját 25 dkg cukorral, 5 evőkanál langyos vízzel habosra keverünk.
- 15 dkg lisztet 10 dkg darált diót fél csomag sütőport összekeverünk.
- 4 tojás habját csipet sóval felverjük és lassan 5 evőkanál langyos vizet adunk hozzá.
Fele habot hozzáadjuk a tojássárgákhoz, folytonos keverés mellett a száraz részt is hozzáadjuk majd végül a maradék habot.
Kivajazott, lisztezett tortaformában tűpróbáig sütjük.
Ha kihűlt 3 részre vágjuk és megtöltjük a töltelékkel, tetejét és oldalát is bevonjuk a tortának krémmel.
Töltelék:
15 dkg vajat 15 dkg cukorral habosra keverni, lehet beletenni pici rumot vagy 1 csomag vaniliás cukrot.
15 dkg darált diót 1 dl tejjel felfőzünk, vagy leforrázunk. Hagyjuk kihűlni.
A torta tetejét, oldalát is megkenem és megszórom darált dióval (kb. 5 dkg) A tetejét fél dió szemekkel lehet díszíteni.
Hűtőbe tenni és kb. 2-3 óra múlva szeletelhető, de ha 1 éjszakát áll akkor még jobb.
|