Zab
2005.09.23. 16:03
A zab élelmiszerként történő alkalmazásának nálunk nincsenek hagyományai, de az egészséges táplálkozás térhódításával jelentősége ilyen szempontból is nő.
Biológiai értéke, kémiai összetétele a gabonák között kiemelkedő. Magas fehérjetartalom kedvező esszenciális aminosav-összetétellel és nagy, szintén értékes zsírsavtartalom (5–7%) jellemzik. B1- és E-vitamin-tartalma kiemelkedő, antioxidáns hatása régóta ismert és alkalmazott. Említésre méltó a magas emészthető rosttartalma is. Kiváló betegség-ellenállósága és egyéb kedvező tulajdonságai az ökológiai gazdálkodás egyik perspektívikus növényévé teszik.
*************************************
A zab az idegrendszer, a fogak, a csontok és az erek egészségéhez szükséges fehérjéket, vitaminokat (B-komplex, E) és ásványi anyagokat (kálium, kálcium, magnézium, fluor, szilícium) tartalmazó gabonaféle. Frissítő, élénkítő, teljesítőképességet fokozó, gyulladásgátló anyagokat tartalmazó, könnyen emészthető lisztnemű. A makacs székrekedés és a gyulladt, fekélyes bélnyálkahártya gyógyszere. Kiváló a kisgyermek, a kismamák, a sportolók és a bélbetegek táplálásában. Legismertebb a hántolt zabból készült zabpehely.
*************************************
Származás
A zab a kalászos növények között viszonylag későn került termesztésre. Kezdetben, mint gyomnövény volt ismert, termesztése valószínűleg Németország területén a Római Birodalom fennhatósága alatt kezdődött. Nemesítésében rejlő lehetőségekre viszonylag korán felfigyeltek és a háborús készülődés időszakában a németek és angolok egymással versenyben nemesítették a zabfajtákat a lakosság számára. Ma a legtöbb zabot Észak-Amerikában és Oroszországban termesztik.
Fajtái
A zab fő fajtáit a búzához hasonlóan őszi és tavaszi csoportba soroljuk.
Elkészítés, felhasználás
Leginkább használatos formái a zabkása, a zabdara, a zabpehely. Főleg az utóbbi formában közkedvelt. Míg télen a zabpehely néhány perces forralás után már könnyen emészthető, addig a nyári időszakban még félórás főzés után is emészthetetlen, különösen gyermekek számára. Így célszerű a zabpelyhet 6-8 órára beáztatni felhasználás előtt.
Élettani hatások
B1-, B5-, B6- és E-vitamint; olajat; fehérjét; keményítőt, rostot; kalciumot, foszfort, szerves sót, vasat tartalmaz. Segíti az emésztést, megelőzi a székrekedést. Savlekötő hatása van, rendszeres fogyasztása segít a vérszegénység megszüntetésében.
|