Kamut
2005.09.23. 16:57
A kamutról:
Ez az ősi, tápláló gabona Egyiptomból származik, napjainkban kizárólag ökológiai gazdálkodásban termesztik.
A kamut teljes aromájával és értékes beltartalmi anyagaival gazdagítja gabonaétel választékunkat.
A kamutot fel lehet használni sokféle édes és/vagy savanykás gabonaételhez, mint pl.: müzlibe, kenyér és pékáru sütéséhez, főzéshez és tészta készítéséhez.
A kamut energiát és kitartást biztosít!
A kamut ősgabona tápanyagvizsgálata kimutatta, hogy minden ma ismert gabonafélénél gazdagabb energiában. Összehasonlítva a hagyományos gabonával, több ásványi anyagot, több esszenciális (létfontosságú) aminosavat és több egyszeresen és többszörösen telítelen zsírsavat tartalmaz. A búzával összehasonlítva magasabb a fehérjetartalma (kb. 40%-kal) és kedvezőbb annak minősége is. Az értékes zsírsav magas részaránya, a könnyen emészthető szénhidrátok és értékes fehérje miatt nevezhetjük a kamutot egészséges, magas energiatartalmú gabonának.
Kiváló tulajdonságai miatt nemcsak a teljesítménysportolóknak és azoknak, akik sok energiát használnak fel, hanem gyerekeknek, idősebb embereknek ajánljuk a belőle készült termékek fogyasztását, mert könnyen emészthető.
Az orvosok javasolják az ősi gabonát azon betegek számára, akik túlérzékenyek a többi gabonára. Az International Food Allergy Assosiation (IFAA) nemrég befejezett tanulmányának eredménye szerint: "A legtöbb beteg számára, aki búza-túlérzékenységben szenved, a kamut kiváló helyettesítője lehet a normál búzának." Ezen reménykeltő eredmény ellenére az allergiásoknak azt ajánljuk, hogy konzultáljanak orvosukkal a kamut fogyasztása előtt.
Margit: ezt az egyet még nem sikerült beszereznem, pedig kapható Magyarországon is.
|