Mogyoró
2005.09.24. 03:24
MOGYORÓ
Az irodalomból és tárgyi emlékek alapján tudjuk, hogy a mogyorót már a görögök és a rómaiak is kedvelték és termelték. Az ő közvetítésükkel került el a Földközi-tenger környékéről Európa más vidékeire.
A bolgár-török eredetű mogyoró szó az alma, körte, som, kökény és szőlő gyümölcsnevekkel együtt származott át a magyar nyelvbe. Őseink még nem termesztették, csupán gyűjtögették az erdők szélén és a napfényes tisztásokon álló mogyoróbokrok gyümölcseit. Megkedvelték ezt a növényt, amely lenge barkáival a közelgő tavasz egyik legfürgébb hírnöke.
Néhány nagyüzemi ültetvényen kívül nálunk főként a kiskertekben termesztik a mogyorót.
Helye van ennek a növénynek a kertben, nemcsak azért, mert más módon nehezen kielégíthető fogyasztási igényt elégít ki, hanem azért is, mert a mogyoróbokor - hasznossága mellett - díszítő értékű is: arányos növésű, viszonylag sűrű bokor, amely térhatárolásra, cserjesornak is kiválóan alkalmas.
A világon Török- és Olaszországban termelik a legtöbb mogyorót. Számottevő a termelése a Szovjetunióban (Grúzia, Krím-félsziget, Azerbajdzsán), Görög- és Franciaországban, Spanyolországban, Angliában és az USA-ban is.
A mogyorónak makktermése van, amely szabálytalanul hasogatott szélű kupacsba ágyazva fejlődik ki. Egy csoportban 2-6 makk érik. A kezdetben zöldesfehér makk érésével megbarnul, és - ha nem szüreteljük le idejében - kiesik a kupacsból.
A makkok augusztustól októberig elhúzódva érnek meg. Akkor kell szedni, amikor a termések a makkból kiemelhetők. Egy mogyoróbokorról 2-3 kg termésre számíthatunk.
Említést érdemel egy másik mogyorófaj: a törökmogyoró . Ez 15-25 m magas, sudár fává nő. Termése 4-7 cm-es kocsányon, sallangos kopáncsban helyezkedik el. Délkelet-Európában leventei mogyorónak nevezik. Gyümölcse igen kellemes izű.
Felhasználása
1 kg héjas mogyoróból közel 0,5 kg belet fejthetünk ki. Az 5000 zsírt és 4-12% fehérjét tartalmazó, kellemes ízű és jellegzetes zamatú mogyoróbelet nyersen fogyasztják, és a cukrászipar használja fel. Egy évnél tovább ne tároljuk, mert elveszti zamatát.
|