Amish/Amerikai sütemény - Tnikita
2005.10.04. 00:01
Amish féle sütemény
Hozzávalók:
1 csésze Amish alap
2/3 csésze étolaj
3 db tojás
2 csésze liszt
1 csésze cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/4 teáskanál sütőpor
1 teáskanál vaníliás cukor
Amish alap
Hozzávalók:
1 csomag szárított élesztő
1/4 csésze langyos víz
3 csésze liszt
3 csésze cukor
3 csésze langyos tej
Az élesztőt langyos vízzel csomómentesen összekeverjük, majd 10 percig állni hagyjuk. Egy nagy tálban /kb. 2,5 l/ összekeverünk egy csésze lisztet, egy csésze cukrot, majd egy csésze tejet keverünk hozzá, ügyelve arra, hogy a keverék csomómentes legyen. Ezután az élesztős oldatot keverjük hozzá. A tálat letakarjuk és a kovászt érleljük. A második, harmadik, negyedik napon átkeverjük egy fakanállal. Az ötödik napon hozzákeverünk egy csésze lisztet, egy csésze cukrot és egy csésze tejet. A hatodik, a hetedik, nyolcadik, kilencedik napon ismét átkeverjük egy fakanállal. A tizedik napon ismét hozzákeverünk egy csésze lisztet, egy csésze cukrot és egy csésze tejet. A keverékből kiveszünk egy csészényit és ezt használjuk fel a sütemény készítéséhez. A maradék kb. három csészényit mélyhűtőbe téve bármikor felhasználhatjuk. A mélyhűtőből kivéve legalább három órán át kell szobahőmérsékleten tartani mielőtt felhasználjuk. Az eltett adagokból egyet a továbbszaporításra is felhasználhatunk, ekkor a második napi teendőkből kell kiindulni.
Sütemény
A maradék egy csészéhez hozzáadjuk az olajat, a lisztet, a cukrot, a tojásokat, a sütőport, a szódabikar-bónát, az őrölt fahéjat, a sót, a vaníliás cukrott, egy csésze darált diót, mazsolát, stb. (dió, mandula, aszalt gyümölcs...), jól elkeverjük, kizsírozott, lisztezett formában, előmelegített sütőben, 175 C-on 50-60 percig sütjük.
Én darált dióval szoktam dúsítani, vagy csak simán krémet teszek közé mikor elkészült, de volt már, hogy natúr ettük sütit, szimplán megporcukrozva a tetejét.
Jó étvágyat hozzá mindenkinek! Üdv, Niki
|