Étel-Ropogós kacsasült vöröskáposztával - Tnikita
2005.10.04. 22:16
Sziasztok!
Én tavaly karácsonykor egy újságból kinézett receptet sütöttem meg főételnek. Megosztanám veletek a receptet, hátha valaki más is izgalmasnak találja. :)
Ropogós kacsasült vöröskáposztával
1 konyhakész kacsa 6 kis alma 3 közepes fej vöröshagyma 6 dl szűrt almalé 1 fej vöröskáposzta 20 dkg cukor 2-3 dkg zsír 6 szegfűszeg 5 egész feketebors 2-3 g étkezési keményítő só, fehérbors
A kacsát megmostam, megtörölgettem, belülről sóval-borssal, kívülről csak sóval dörzsöltem be. A szárnyakat és a combokat összekötöttem. 2 almát félbevágtam és a 2 fej cikkekre vágotthagymával és a kacsával tepsibe raktam, majd előmelegített sütőben 200 fokon 30 percig sütöttem. Kevés vízzel és almalével locsolgattam, majd ugyanazon hőfokon még 1-1,5 órát sütöttem, de közben 4-4 dl vízzel és almalével locsolgattam. A vöröskáposztát csíkokra gyalultam. Ezután 10 dkg cukrot karamellizáltam. Közben a megmaradt hagymát felkockáztam. A karamellt a maradék almalével és 3 dl vízzel kevergetve felöntöttem, majd állandóan kevergetve felforraltam és 2-3 percig főztem. Hozzá adtam a zsírt, a hagymát, a szegfűszeget, az egész borsot és a káposztát, majd fedő alatt 30 percig pároltam. 2 meghámoztott almát kimagoztam, majd felkockáztam és a káposztához adtam. Végül kb. 20 perc alatt készre pároltam és megsóztam kicsit. A maradék cukrot karamellizáltam és a megmaradt almákat 4 felé vágva, kimagozva leöntöttem a kissé kihűlt karamellel. A kacsát kivettem a tepsiből amikor kész volt és a pecsenyelevet leszűrtem. Tetejéről a zsírt is eltávolítottam. A mártást a 6 evőkanál vízben csomómentesen elkevert keményítővel besűrítettem, felforraltam, sóztam, borsoztam. A feldarabolt kacsát aztán kiadagoltam vöröskáposztával és a karamellel leöntött almacikkekkel. Petrezselymes krumplit tálaltam mellé.
Isteni finom volt, a férjem még nasinak is ette a karamellel leöntött almákat. :)
|