Étel-Töltött káposzta - Majorkaj
2005.10.04. 22:22
Sziasztok ! Én is közreadok egy Töltött káposzta receptet. Aki ezt megkóstolta megnyalta utána mind a 10 ujját. Szerintem ez egy egyszerű változat , érdemes kipróbálni.
Töltött káposzta (ahogy Édesanyámtól tanultam)
- Hozzávalók:
1 kg apró savanyú káposzta kb. 6-7 db közepes káposzta levél 70 dkg sertés dagadó (darálva) kb. 30 dkg sertés lábszár 25 dkg füstölt nyers tarja (vagy paraszt kolbász is jó) 1 tasak előfőzött rizs 1 db egész tojás 2 fej közepes vöröshagyma 1 fej fokhagyma só, bors, piros paprika
Elkészítése:Este leforrázom a káposztát, hogy csak egyszer forrjon fe a víz, majd a készítés előtt kicsavarom a levéből.Ezt azért szoktuk, hogy ne legyen olyan nagyon savanyú íze.
Készítek egy fej vöröshagymából, a sertés lábszárból és a fele füstölt húsból egy pörköltet(nem teszek ekkor vizet hozzá csak a fűszereket,mert nem kell előre teljesen megfőzni, csak hogy szavtja legyen, tehát csak 2-3-at rottyan).
A ledarált dagadóhoz hozzádarálom a füstölt hús másik felét és hozzáteszem a másik fej vöröshagymát (amit pici olajon üvegesre pirítottam) majd a rizs 3/4 részét. 1 egész tojást, a zúzott fokhagymát (tetszés szerinti mennyiséget) piros paprikát, sót (vigyázz, mert a füstölt hús is sós), borsot összegyúrom a masszát. A pörköltre elterítem a fele apró káposztát , majd erre teszem a káposztalevélbe göngyölt húst, ha marad húsmassza akkor azt csupaszon tesszük rá gombócként, ennek a tetejére az apró káposzta másik fele, rászórom a maradék rizst és még egy kis sót. Felengedem vízzel, hogy ellepje, felforralom és mikor már felforrt leveszem kicsi lángra és fedővel főzöm tovább kb. 2-3 órát lassan.
Mi nem szoktunk bele rántást tenni, a keverés pedig a fazék megrázkitálásával történik.
|